Nro 1-2016
Luokittelu: Lappi ;  Alue-esittelyt ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Aina ; 
Avainsanat: Revontultentie, Muonio, Jerisjärvi, Tunturikeimiö, NNKY

Revontultentie


Keimiötunturin tyvessä sijaitseva Naistenmaja tunnetaan nykyään nimellä Tunturikeimiö. Kuvat: Tunturikeimiö.

Tunturikeimiö on salaisuus, josta jokaisen rauhaa rakastavan retkeilijän on tiedettävä

Muonion Jerisjärvellä piilee oikea rauhan ja hiljaisuuden tyyssija. Suomen Nuorten Naisten Kristillisen Yhdistyksen (NNKY) ylläpitämän Tunturikeimiön tarina kantaa 50-luvun vaihteeseen, jolloin Lapin majoitustarjonta oli vielä vähäistä.


  Naiset tarvitsivat kipeästi tukikohtaa hiihtoleireilleen. Niinpä he tarttuivat tuumasta toimeen, ja talkoovoimin Keimiötunturin tyveen nousi Naistenmaja. Vaikka Naistenmaja elää yhä monen mielessä, nykyään se tunnetaan nimellä Tunturikeimiö – luontoa rakastavan retkeilijän lomakohteena, jonne toivotetaan tervetulleeksi kaikenlaiset matkailijat ikään ja sukupuoleen katsomatta.

Lapin täysihoidosta virtaa päivään

  Monien laajennusten myötä tämän päivän Tunturikeimiössä majoittuu mukavasti viitisenkymmentä matkailijaa. Päärakennuksen eli Majan lisäksi pihapiirissä sijaitsevat majoitusrakennus Kieppi sekä kaksi mökkiä, Kivitasku ja Takatasku.


Poronkäristystä ja perunamuusia, totta kai! Kuva: Tunturikeimiö
  Tunturikeimiössä vieraat nauttivat Lapin täysihoidosta, johon kuuluu ravitseva aamiainen, retkieväät sekä päivällinen.

  – Tarjolla on paikallista ja perinteistä kotiruokaa, kuten poronkäristystä, poronmaksaa sekä Jerisjärven siikaa, joka saa etelästä saapuvien vieraiden päät pyörälle, vastaava hoitaja Kristian Pieviläinen kehuu.

Hiihtäjän ja patikoijan paratiisi

  Talvikaudella Tunturikeimiö on hiihtomatkailijoiden suosiossa. 250 kilometrin murtomaalatujen verkosto alkaa heti ulko-ovelta. Suosittuja talviaktiviteetteja ovat myös lumikenkäily ja laskettelu – neljään isoon laskettelukeskukseen on alle tunnin ajomatka.

  Talvisesongin ulkopuolella Pieviläinen kuvailee Tunturikeimiötä reppuretkeilijän paratiisina. Tuntureille johtavat helppokulkuiset polut sopivat myös iäkkäämmälle patikoijalle. Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on ihan kirjaimellisesti kivenheiton päässä.

Avanto, sauna ja erämaan rauha

  Pihapiirissä sijaitsevan Naistenlammen rantasaunat ovat vieraiden käytössä ympäri vuoden. Kesäisin lammelle pääsee uimaan sekä ahvenia narraamaan. Talvella lampeen tehdään avanto, jossa innokkaimmat kastautuvat jo ennen aamiaista.


Tunturikeimiön ympärillä vallitsee erämaaluonnon rauha ja hiljaisuus.
  Ympärillä vallitsee erämaaluonnon rauha ja hiljaisuus, jollaista ei löydy mistään muualta Suomesta. Moni vierailija on lähtiessään harmitellut, ettei ole moisesta salaisuudesta ennen tiennyt.

  – Täällä on lupa tehdä tai olla tekemättä, Pieviläinen tiivistää.http://www.tunturikeimio.fi

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »