Nro 1-2016
Luokittelu: Lappi ;  Alue-esittelyt ;  Luontokohteet ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Aina ; 
Avainsanat: Revontultentie, Muonio, ympärivuotisuus, Pallas-Yllästunturin kansallispuisto, vaellusreitit, majoitus, palvelut, retkeily

Revontultentie


Lapin luonto on moni-ilmeinen. Kuva: Riikka Holopainen

Monta syytä pysähtyä Muoniossa – mihin vuodenaikaan tahansa

Muoniossa asuu Suomen onnellisimmat ja terveimmät ihmiset, jotka hengittävät Euroopan puhtainta ilmaa. Kalaisa Muonionjoki on Euroopan pisin villinä virtaava joki, ja Muonion alueella sijaitsee myös Suomen suosituin kansallispuisto.


  Matkailijoiden mielissä istuu kuitenkin tiukassa monia Lapin matkailuun liittyviä myyttejä, joita Muoniossa pyritään murtamaan. Muonio on mainio matkailukohde myös talvisesongin ulkopuolella, ja se tarjoaa ohikulkijoille monta syytä pidempäänkin pysähdykseen.

Muonio on muutakin kuin tuntureita

  Muonion Matkailu ry:n puheenjohtaja ja luontomatkailuyrittäjä Riikka Holopainen muistuttaa, että Suomen ja Ruotsin rajalla virtaava Muonionjoki ei suinkaan ole alueen ainoa vesistö. 

 – Muonio on muutakin kuin Muonionjoki ja tuntureita. Ympärillä on valtava määrä pienempiä jokia, järviä ja lampia, jotka tarjoavat pääjokea helpompia ja monipuolisempia melontareittejä ja kalastuspaikkoja.


Melontaa Pallasjärvellä. Kuva: Riikka Holopainen
   Muonion kunnan elinkeinokoordinaattori Päivi Lapiolahti haluaa madaltaa kesämatkailun kynnystä.

  – Liian helposti ajatellaan, että Lappi on pelkästään laskettelukeskuksia tai silkkaa erämaata silmänkantamattomiin. Haluamme tuoda esiin kaikki ne upeat elämykset, joita näiden kahden ääripään välille mahtuu.

  Aivan ensimmäiseksi Lapiolahti ja Holopainen haluavat kumota Lapin kesän liioitelluimman ongelman – ennakkoluulon sietämättömistä sääskistä.

  – Sääskiä pelätään turhaan. Pyöriihän niitä soilla lämpimillä ilmoilla, mutta tuulenvireessä tuntureilla ne eivät viihdy, naiset allekirjoittavat.

Lappi on avoinna ympäri vuoden

  Ympärivuotista matkailua jarruttaa uskomus, että koko Lappi sulkisi sesonkien ulkopuolella ovensa. 

  – Tämä ei missään nimessä pidä paikkaansa. Toki osa yrityksistä palvelee vain sesonkina, mutta Muoniossa on runsaasti pieniäkin yrityksiä, jotka ovat avoinna läpi vuoden, Holopainen huomauttaa.


Lumikenkäilyä. Kuva: Riikka Holopainen
  Moni Muonion matkailuyritys toimii jo kolmannessa, jopa neljännessä polvessa, ja niistä jokainen on ainoa laatuaan.

  – Kahta samanlaista majapaikkaa ei Muoniosta löydy. Isäntäväen persoonallisuus, mielenkiinnon kohteet sekä suvun pitkät perinteet näkyvät toiminnassa aidosti, Lapiolahti lisää.

  Myös Muonion keskusta on eläväinen vuodenaikaan katsomatta.

  – Palveluja on runsaasti asukaslukuun nähden, ja joukosta löytyy niin ohjelmapalveluja, erikoisliikkeitä kuin ravintoloita ja kahviloitakin, Holopainen huomauttaa.

  – Tosiaan, ei kaikkia aterioitaan tarvitse nauttia laavun nuotiolla, jos ei halua, naurahtaa Lapiolahti.

Retkeily ei ole ammattilaisurheilua

  Muonio on luonnonystävän aarreaitta, ja Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on sen helmi – eikä se turhaan ole Suomen suosituin.

  350 kilometrin vaellusreittien verkostoon mahtuu niin helppoja kuin haastaviakin polkuja, Suomen vanhinta vaellusreittiä Hetta-Pallasta unohtamatta. Vaihtelevien maisemien ja monipuolisten reittien ohessa kansallispuiston ainutlaatuisuus korostuu palvelujen ja taukopaikkojen määrässä.


Tauot ovat tärkeä osa retkeä. Kuva: Riikka Holopainen
  – Patikoimaan ei tarvitse lähteä valtavan rinkan ja kalliiden varusteiden kanssa. Kokematon retkeilijä kammoksuu ajatusta pitkästä vaelluksesta ilman luonnossa selviämisen taitoja. Kansallispuiston reittien varsilla on runsaasti laavuja, kahviloita ja majapaikkoja, joten retkelle voi lähteä hyvin pelkän päivärepun kanssa, Lapiolahti tietää kokemuksesta.

  Retkeilläkseen ei siis tarvitse olla kokenut luontoekspertti tai edes kovin sporttinen persoona, sillä moni upea näköalapaikka tavoittuu autolla tai lyhyellä kävelyllä. Seuraksi ja oppaaksi voi myös pyytää kokeneen retkioppaan.

 
Kuva: Riikka Holopainen
  Lapin luonto kaikkine antimineen antaa parastaan, kun siitä osaa nauttia kiireettömästi ja ympärilleen katsellen.Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »