Nro 1-2016
Luokittelu: Lappi ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Revontultentie, Kolari, Kukaslompolovaara, Kemi-yhtiö, savottakämppä, Elämänluukku

Revontultentie


Kemi-yhtiön entinen pääpirtti toimii nykyään savottakahvilana, retkikeskuksena, konserttisalina ja juhlapaikkana. Kuvat: Keijo Taskinen

Elämänluukku 
– savotta-ajan helmi

Entisaikaan suuri osa suomalaisista oli metsäläisiä, sillä savotoilla oli parhaimmillaan töissä jopa 250 000 henkeä. Moinen väkimäärä tarvitsi muonitusta – ja katon päänsä päälle. Niinpä metsiemme kätköihin nousi savottakämppiä kuin sieniä sateella.


  Yksin Länsi-Lapissa on aikojen saatossa ollut satoja savottakämppiä. Muutamia on edelleen käytössä, useimmista on jäljellä enää rauniot. Kämppiä on ollut monen tasoisia ja kokoisia. Suurimmilla kämppäkartanoilla asui kylällinen väkeä eli jopa 150 miestä.

  Iso savottakämppä oli jaettu osastoihin. ”Tylsään päähän” kuuluivat jätkien tilat. Huoneen ympäri kiersi yleensä ritsi eli nukkuma-alusta, myöhempinä aikoina kerrossängyt. Keskellä huonetta oli kamiina. Lisäksi työmiesten tiloissa oli iso ruokapöytä ja pieni kuivaushuone hevosten ja miesten varusteille. ”Terävässä päässä” piti majaa kokki sekä savotan johto eli ukkoherra, kasööri ja mittamies. Kassanhoitajan eli kasöörin huone oli samalla savotan toimisto. Kokilla oli oma valtakuntansa: keittiö ja huone sen vieressä. Keittiössä oli iso hella, jolla ruoka laitettiin. 


Miehiä Kemi-yhtiön pääpirtin edustalla.
  Kämppien aatelia olivat herrakansan pirtit, joita suuret metsäyhtiöt rakensivat mieleisilleen paikoille. Yhden tällaisen Kemi-yhtiö, aikanaan Pohjoismaiden suurin metsäyhtiö, rakensi vuonna 1956 Kukaslompolovaaraan, Äkäslompolon lähistölle. Upeassa kämpässä oli savotan toimiston lisäksi arvovieraille oma huoneensa. Kemi-yhtiön pääpirtti oli todellinen metsäkeskus, jonka palveluihin kuuluivat mm. linja-autoyhteys, puhelin, savottakauppa ja jopa veikkausasiamies!

Savottakämpän uusi elämä

  Hiljaiseloa pari vuosikymmentä viettäneen kämpän liesi on taas kuumana, isäntä häärii töissään ja kasöörin kassakone raksuttaa. 


Tuure Kilpeläinen keikalla Elämänluukussa.
Nykyään Elämänluukun nimellä tunnettu pirtti on entisajasta kertova nähtävyys, jota käytetään mm. savottakahvilana, retkikeskuksena, konserttisalina ja juhlapaikkana. Jyhkeät hirsiseinät tekevät kämpästä rauhan tyyssijan. Tunnelman täydentävät ympärillä avautuvat jylhät erämaat.


Elämänluukku. 
  Elämänluukun arvoitus: turvallisuussyistä emäntien ja työmiesten tiloja yhdisti ainoastaan keittiön seinässä ollut tarjoiluluukku, elämänluukku, josta kokit tarjoilivat jätkille sapuskat. Savottakahvila Elämänluukku kunnioittaa perinteitä: tarjolla on lähellä leivottuja ja Reiluja tuotteita. Tänä päivänä Elämänluukusta tarjoillaan ryhmille myös pohjoista luonto- ja kulttuuritietoa upeiden, suosittujen kuvaesitysten muodossa.
http://www.elamanluukku.fi

Tekstin kirjoittiKeijo Taskinen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »