Nro 1-2016
Luokittelu: Lappi ;  Alue-esittelyt ;  Ruokailu, majoitus ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ; 
Avainsanat: Revontultentie, Pello, napapiiri, Tuomaan Tupa

Revontultentie


Tuomaan Tuvalla isojakin ryhmiä on mahdollista palvella yhtä aikaa. Kuva: Tuomaan Tupa

Perinteikäs Tuomaan Tupa 
on portti Lappiin

Lapin porttina tunnetun taukopaikan juuret ovat 1970-luvulla.


  Napapiirillä sijaitseva Tuomaan Tupa on oiva taukopaikka matkalla niin Lappiin kuin takaisin etelään päin, sillä suosittuihin Levin ja Ylläksen matkailukeskuksiin on Pellosta matkaa 1,5–2 tuntia. Tuomaan Tupa on siis sopivasti matkan varrella, viimeinen tai ensimmäinen taukopaikka matkan suunnasta riippuen. 


Lappilaisuus näkyy myös palvelussa, töitä tehdään hyvällä mielellä. Yrittäjät Sakari ja Hanna kuvassa oikealla. Kuva: Tuomaan Tupa
  Tuomaan Tuvan juuret ovat vuodessa 1975, jolloin Tuomas Myllymäki perusti kotiinsa pienen matkamuistoverstaan ja myyntinäyttelyn. Verstaassa valmistui lappilaisia matkamuistoja, ja hiljalleen sana alkoi kiiriä siinä määrin, että tilat tulivat vastaan. Vuonna 1983 valmistui uuden toimitilan ensimmäinen vaihe nykyiselle paikalle – ja sillä tiellä ollaan. Tuomaan Tuvalla pysähtyvät niin koti- kuin ulkomaiset matkailijat tekemään ostoksia ja nauttimaan hyvästä kahvista – joka on takuutuoretta aina.

Matkamuistoja moneen makuun

  Vilkkaan liikenneväylän varrella sijainnin lisäksi hyvät kahvilapalvelut ja monipuolinen matkamuistovalikoima muodostavat Tuomaan Tuvan suosion perustan. Taukopaikalle on helppo tulla ja tilavalle pysäköintialueelle mahtuu reilumminkin autoja. Sesonkiaikaan käytössä on kaksi kahvilaa, joista isommassa on yli 100 asiakaspaikkaa, ja pienempäänkin mahtuu noin 50 asiakasta. Tilaa siis on, joten isojakin ryhmiä mahtuu asioimaan jonottamatta yhtä aikaa.   Matkamuistovalikoimassa on valinnan varaa. Käsityönä valmistuneet puukot ja neuleet ovat aina matkailijoiden suosiossa, samoin T-paidat. Myös nahkalaukkujen ja lompakkojen valikoima on kattava – jopa parempi kuin useissa erikoisliikkeissä. Perinteiset lappilaiset poronnahkakäsineet ovat hittituote, joita varten asioimaan tullaan kauempaakin, ja lappilaisten valmistajien hopeakorut tekevät aina kauppansa. Tällä hetkellä ei omaa tuotantoa ole, vaan matkamuistot hankitaan muualta Suomesta, joitakin myös ulkomailta.

Töitä koko sydämellä

  Lappi näkyy ja maistuu Tuomaan Tuvassa monin eri tavoin, matkamuistojen ja sisustuksen lisäksi kahvilatuotteissa. Tarjolla on paljon poro- ja lohituotteita, joita nauttiessa pääsee jo siirtämään ajatuksensa Lapin tunnelmiin. 

  Lappilaisuus näkyy myös palvelussa: ruuhkassakin töitä tehdään hyvällä mielellä ja asiakasta kuunnellen, kiireessäkin kiireettömästi. Asiakkaita tulee kaikkialta maailmasta, ja palveluhetki on elämys molemmille osapuolille. Tiskin taakse turistit maailman eri kolkista tuovat mielenkiintoisen tuulahduksen kansainvälisyyttä, ja turistit pääsevät osalliseksi ystävällisestä lappilaisesta ilmapiiristä.  Tuomaan Tuvalla tarjotaan myös muista matkailijoita tukevia palveluita: polttoaineen jakelupiste sijaitsee taukopaikalla, ja tarvittaessa matkailijoita autetaan vaikkapa ilmaa renkaisiin pumppaamalla. Perheyrityksessä palvelu on joustavaa, ja sesonkiaikojen ulkopuolella toimintaa kehitetään edelleen. Kuluvan talven aikana Tuomaan Tuvan kahvilatiloissa toteutetaan remontti, jonka myötä ilme muuttuu. Tämän vuoden aikana palataan myös juurille, sillä tarkoitus on palauttaa matkamuistomyymälän valikoimiin myös omaa valmistusta.
http://www.tuomaantupa.fi

Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »