Nro 1-2016
Luokittelu: Lappi ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ; 
Avainsanat: Revontultentie, Pello, Tornionjoki, kalastus, luonto, Ritavalkean laskettelukeskus, Vihreä Pysäkki, Pellon Tammi Sprint, Poikkinaintiajot

Revontultentie


Laavu Eeron polulla. Kuva: Pellon Kehitys Oy

Eletään kuin Pellossa – ennakkoluulottomasti, eloisasti ja luonnosta nauttien

Pellossa lappilaisen luonnon lumo kohtaa monipuoliset aktiviteetit ja tapahtumat.


  Tornionjoen rannalla Pellossa napapiirin taika on parhaimmillaan ympäri vuoden: talvisten revontulten loimu, kesällä yöttömän yön tenho ja syksyisen ruskan kirjo kutsuvat nauttimaan luonnonihmeistä ja mutkattomasta lappilaisesta yhteiselosta. Täällä valtakunnan raja ei erota, vaan yhdessä eletään rajajoen molemmilla rannoilla. 


Pello on kalastajien suosiossa, eikä syyttä! Kuva: Pellon Kehitys
  Pello on erityisesti kalastajien suosiossa, sillä läntisen Euroopan pisin vapaana virtaava joki, Tornionjoki, on kalaisa: viime kesän aikana Pelloon asti nousi lähes 60 000 lohta, mikä takaa varmat apajat niin veneestä kuin rannoilta käsin. Tornionjoki on viime vuosina noussut Tenon ohi Suomen johtavaksi lohijoeksi, ja kalastusmatkailu onkin viime vuosina kasvattanut suosiotaan.

Monipuolisia luontoelämyksiä

 Kalastuksen ohella Pello tarjoaa upeat puitteet monipuoliselle luonnossa liikkumiselle. Talvisin alueen hyvät hiihto- ja moottorikelkkareitit eivät kalpene isompien talviurheilukeskusten rinnalla – niihin verrattuna Pellosta puuttuu vain hälinä. Kunnan valtti on luonnonläheisyys, joka houkuttelee erityisesti hiljaisuutta, rauhallisuutta ja luontoa arvostavia matkailijoita. 


 Pello on ihanteellinen paikka revontulien katseluun. Kuva: Markus Kiili
  Ympärivuotinen matkailu on Pellon tulevaisuuden kehittämissuunnitelmissa yksi painopistealue. Ritavaaran rinteillä sijaitsevan Ritavalkean laskettelukeskuksen kehittäminen on jo käynnistetty, tavoitteena on saada alueelle myös majoitus- ja ohjelmapalvelutoimintaa. Myös investoinneissa näkyy panostaminen luontomatkailuun: vaellus-, hiihto- ja kelkkareitistöjä laajennetaan ja parannetaan, uimarantoja kunnostetaan ja luontokohteita maisemoidaan. Tavoitteena on luoda Pellosta tulevaisuudessa entistä enemmän lapsiperheitä ja luontomatkailijoita houkutteleva luonnonläheinen kohde, jossa tekemistä ja nautittavaa riittää kaikille – oli toiveena sitten aktiviteettiloma tai revontulien katseleminen kaikessa hiljaisuudessa.

Vauhtia ja viihdettä

  Pellon matkailun sydämenä sykkii kunnan tunnetuin maamerkki, kauppiastavaratalo Vihreä Pysäkki. Sopivasti Revontultentien eli valtatie 21:n varrella se pysäyttää joka vuosi satoja tuhansia matkailijoita ostoksille, syömään ja nauttimaan tauosta Pentikin, Seita Shopin, Lumi-Mari Oy:n ja ravintola Grannin tuotteiden parissa. Vihreä Pysäkki viettää tänä vuonna 30-vuotisjuhlaansa. Pysäkin pintoja on suunniteltu uudistettavan ja sen toimintoja tullaan kehittämään vastaamaan entistä paremmin matkailijoiden tarpeita.


Porokisat Pellon keväthangilla. Kuva: Pellon Kehitys
  Kalastusmatkailun lisäksi Pello on profiloitunut aktiivisena ja idearikkaana tapahtumapaikkana, ja kunnasta löytyykin tekemistä läpi vuoden. Vuoden tapahtumat käynnistetään jo tammikuun pakkasilla, jolloin menoa tarjoavat niin hevos- kuin porovoimat: Pellon Tammi Sprint on viikon mittainen kokonaisuus, jossa riittää hauskoja ja vauhdikkaita tapahtumia joka makuun. Tammi Sprintissä nähdään mm. joulupukkihiihto, poroajokilpailu, laskettelurieha sekä ralli sprint -kilpailu. Vuoden kärkitapahtuma on 14.–17.7. järjestettävät Poikkinaintiajot, jotka järjestetään Kittisvaaran moottoriurheilukeskuksessa jo 30. kerran. Kyseessä on vuosittainen jokamiesluokan ajotapahtuma, joka kerää Pelloon tuhansittain ihmisiä.


Poikkinaintiajojen Jokkis-luokka starttiviivalla. Kuva: Pellon Kehitys
  Pello on sopiva sekoitus puhdasta luontoa ja monipuolisia harrastus- ja virkistysmahdollisuuksia. Tornionjoen alueen omaleimainen kulttuuri yhdessä upeiden vaaramaisemien kanssa ovat aitoa Lappia parhaimmillaan.
http://www.travelpello.fi

Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »