Nro 1-2016
Luokittelu: Lappi ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Aina ; 
Avainsanat: Revontultentie, Ylitornio, Raanujärvi, Uusitalon porotila, Pirjo Uusitalo, porosafari, maastoruokailu

Revontultentie


Poroajelu on elämys niin isoille kuin pienille. Kuvat: Uusitalon porotila

Päivä porojen parissa

Rekiretki poron kyyditsemänä on upea, joskin etelässä harvinainen kokemus. Uusitalon porotilalla tilanne on toinen – Ylitornion Raanujärvellä asustelee parhaimmillaan jopa 150 poroa.


  Tatuka Palvelut järjestää rauhallisia ja luonnonläheisiä elämyksiä ilman moottorien pärinää. Päätuotteita ovat eripituiset porosafarit sekä maastoruokailut erämaaluonnon ympäröimänä.

”Pienestä rättikodasta se alkoi”

  Pirjo Uusitalon isovanhemmat muuttivat Pellon ja Rovaniemen välimaastossa sijaitsevaan maalaistaloon 1930-luvulla. Nykyinen isäntäpari teki tilasta kodin itselleen viitisenkymmentä vuotta myöhemmin.


Uusitalon porotilan isäntäpariskunta Martti ja Pirjo Uusitalo.
  Yritystoiminta alkoi tilalla laiduntavista poroista ja pienestä rättikodasta 90-luvun alkutaipaleella.

  – Meillä oli silloin jo tarhassa poroja ympäri vuoden. Tieto levisi hiljalleen ihmisten keskuuteen – jos Lapissa matkailevat eivät muuten nähneet poroja, heidät opastettiin tänne eläimiä katsomaan, Uusitalo kertoo.

  Pariskunta ei halunnut vieraiden jatkavan matkaansa tyhjin vatsoin, vaan tarjoili kävijöille nuotiolettuja ja nokipannukahvia. 

  – Siitä se alkoi. Nykyään tuo pieni rättikota on 45 hengen lämmin ja tunnelmallinen nuotiokota.

Poroajelulle kuusen kainaloon

  Uusitalot kouluttavat poronsa itse. Joukosta valikoituvat nopeasti yksilöt, jotka eniten nauttivat ihmisten seurasta. Kesyt porot tulevat syömään vieraiden kädestä.

  Yhdessä poromiehen kanssa opetellaan suopungin käyttöä ja valitaan ajohärkä. Pienen ryhmän kesken aika riittää jopa oman poron valjastamiseen.  Reessä matkaa taitetaan nuotiopaikalle ”kuusen kainaloon”. Liekkien loimussa nautitaan keittolounasta, nuotiolettuja tai grillataan makkaraa. Kahden päivän safareilla yövytään eräkämpässä aution erämaajärven rannalla, missä parasta on saunan ja tuvan lämmitys, täydellinen hiljaisuus ja yötaivaalla loimuavat revontulet.

Rekiretkelle kuutamon loisteessa

  Poroajelulle voidaan lähteä myös öiseen aikaan.

  – Kuutamokeikka on mieletön kokemus. Täysin pimeää ei ole, sillä lumikinokset ja kuutamo luovat tunnelmallista valoa ympäristöön, huomauttaa Uusitalo.

  Osallistuja saa porosafarista muistoksi poroajokortin. Uusitalon porotilalla voi kokea myös taianomaisen lapinkasteen.

  – Täällä me kutsumme sitä Napapiirin ylitysseremoniaksi, joka oikeuttaa Napapiirin ylitystodistukseen, porotilan emäntä naurahtaa.

  Poro on terapeuttinen eläin, jota käytetään apuna kuntoutuksessa.

  – Eläinten läsnäololla ja erämaaluonnon rauhalla on runsaasti terapeuttisia vaikutuksia, ja tämän vuoksi teemme ohjelmia myös erityisryhmille.
http://www.tatuka.fi

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »