Nro 1-2016
Luokittelu: Lappi ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ; 
Avainsanat: Revontultentie, TornioHaparanda, kaksoiskaupunki, lapsiperheet, kulttuurikierrokset, Toranda Marina, Kukkolankoski, Tornionjoki, siianlippous, Tornionlaakson maakuntamuseo, Aineen taidemuseo, matkakeskus

Revontultentie


Kaksoiskaupunki TornioHaparandan Victoriantorilla voi rajan ylittää kävellen. Kuvat: TornioHaparanda

TornioHaparanda tarjoaa rajattomasti elämyksiä kahden maan rajalla

Tornion ja Haaparannan kaksoiskaupunki on täysin uniikki nähtävyys koko maailmassa. Kaupunkien yhteisessä keskustassa, Victoriantorilla, voi seistä samaan aikaan kahdessa eri maassa, kahdella eri aikavyöhykkeellä.


  Valtioiden rajalla sijaitsee myös ainutlaatuinen golfkenttä, jossa onnistuu maailman pisin puttaus – tunnin mittainen Hole in One Ruotsista Suomeen. Kesäisin Green Zone Golf järjestää keskiyön kisoja, jolloin voi golfata läpi yön.

Vetovoimainen ostosparatiisi

  TornioHaparanda on ostosmatkailijan unelmakohde – tarjolla on kahden maan valikoima, ja aukioloajat ovat totuttua pidemmät. Kun Suomessa on pyhäpäivä, käy kauppa Haaparannassa vilkkaana. Keskustasta löytyy lisäksi Suomen ainoa rajalla sijaitseva kauppakeskus sekä koko maailman ainoa IKEA, joka seisoo keskellä kaupunkia.

Paljon puuhaa lapsiperheille

  Lumoavana kesäkaupunkina tunnettu TornioHaparanda tarjoaa lapsiperheille monenlaista tekemistä. Merenrantakaupungissa on useita lapsiystävällisiä uimarantoja sekä näkötornin läheisyydessä sijaitsevat liikennepuisto ja frisbeegolfrata, Euroopan suurinta karkkikauppaa Candyworldia unohtamatta. Kesällä 2016 avautuu niin lapsille kuin aikuisillekin soveltuva sisäaktiviteettipuisto.

Tutustu kahteen kaupunkiin kerralla

  Kaksoiskaupungin nähtävyydet tulevat tutuiksi kulttuuririkkaalla taidekävelyllä, opastetuilla kierroksilla tai Pyhän Birgitan pyhiinvaellusreitillä, jonka varrella sijaitsee neljä kirkkoa. Heinäkuussa kesäpäivän voi viettää myös saaristoristeilyllä. Tornion vierasvenesatama Toranda Marina on viehättävä elämyskohde, vaikka ei laineille lähtisikään.


Koskenlaskua ja siianlippousta Kukkolankoskella. Kuva: TornioHaparanda
  Yksi kiehtovimmista kesäkohteista on Suomen suurin villinä kuohuva koski, Kukkolankoski, jonka partaalta löytyy Tornionjoen ainoa perinteinen kalastajakylä. Kukkolankosken erikoisuuksia ovat siikaherkut, kuten varrassiika. Siianlippouksen ohessa voi kesäpäivää viettää vauhdikkaasti koskenlaskun merkeissä tai leppoisasti kahden maan maisemia ihaillen.


Tornionlaakson maakuntamuseo. Kuva: Tuomo Ylinärä
  Kaupunkien yhteiseen historiaan voi tutustua parhaiten Tornionlaakson maakuntamuseossa, joka on koko maailman ainoa rajanylinen museo. Uudistettu perusnäyttely Kohtaamisia rajalla esittelee alueelle ominaisia, rajan läheisyyteen liittyviä teemoja kuten poikkinainti, joppaus eli salakuljetus ja rajakauppa. Mielenkiintoinen kohde on myös Aineen taidemuseo, jonka kokoelmiin kuuluu monia Suomen kuvataiteen helmiä sekä modernia nykytaidetta.

  TornioHaparandan erikoisuuksiin kuuluu myös kaupunkien yhteinen matkakeskus, jonka tiloissa Tornion matkailutoimistokin toimii. Tornio onkin koko Suomen ainoa kaupunki, jonka linja-autoasema sijaitsee kokonaan toisessa maassa.
http://www.haparandatornio.com

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »