Nro 5-2015
Luokittelu: Lappi ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Via Karelia, Lappi, Salla, Isäntä Matin museo, Seppo Leinonen, ruokailu, perinneruoka, elämys

Via Karelia


Isäntä Matin museon Seppo Leinosella on vuosien kokemus keittiömestarin ja opettajan työstä, joten häneltä luonnistuu myös rieskan valmistus.

Elämyksiä Lapajärven kylässä

Lapajärven kylä sijaitsee 40 km Sallan kirkonkylästä länteen. Vieraanvaraista kylää ympäröivät upeat maisemat, luonnonkauniit järvet ja monet retkeilyreitit. Kalaisan Lapajärven rantatörmällä, Lapajärvelle johtavan tien päässä, sijaitsee alueen historiasta kertova Isäntä Matin museo.


  Vuoden 1944 rauhansopimuksessa puolet silloisen Sallan pitäjän pinta-alasta luovutettiin Neuvostoliitolle. Lapajärven kylän asuttivat ja rakensivat vanhan Sallan Lampelan kyläläiset.


Yötön yö Sallan Lapajärvellä. Kuva: Seppo Leinonen
  Nykyään Lapajärven kylässä asuu vakituisesti kolmekymmentä henkeä, mutta kesäisin mökkiläisten myötä väkimäärä kasvaa. Osa paluumuuttajien ja uusien asukkaiden taloista toimii ns. kakkoskotina ympärivuotisesti.

  Elämä Lapajärven kylässä on luonnonläheistä. Lapajärvestä saadaan siikaa, muikkua, ahventa ja haukea.  Metsästys täyttää elämän syksyisin ja riistaa syödään joka talossa ympäri vuoden. Puolukat ja mustikat poimitaan lähimetsistä, ja elokuulla kypsyvät korpihillat.

Isäntä Matin museo

  Museoisäntä Seppo Leinonen osti äitinsä syntymätalon itselleen reilut viisitoista vuotta sitten. Hän rakensi tilan entiseen navettarakennukseen museon, jonka nimi tulee talon vanhasta isännästä, isäntä Matista. 


Seppo Leinonen esittelemässä tilan ja kylän historiaa vierailijoille. 
Museossa esitellään sallalaista elämää ennen ja jälkeen toisen maailmansodan. Navetan porstuvassa on vanha separaattori, jolla lypsetystä maidosta eroteltiin pois rasva eli kerma. Navetan nurkassa on talon vanha astiakaappi patoineen, kattiloineen ja muine sen aikaisine keittiötarvikkeineen.


Museorakennuksen toisessa päässä on hirsinen ruokasali, johon mahtuu kerralla ruokailemana noin 50 henkeä. Kuva: Seppo Leinonen
  Varsinaisen museon pihapiirissä on kaksi entisöityä rakennusta ja yksi uudisrakennus. Niistä löytyy hevosten valjaita, rekiä, kalastusvälineitä ja paljon erilaista maalaistaloissa käytettyjä työkaluja – löytyypä sieltä vanha puimakonekin!

Hyvä ruoka on isännän kunnia

  Ruokailu tekee museovierailusta todellisen elämyksen – onhan Seppo Leinosella vuosikymmenien mittainen kokemus keittiömestarin ja opettajan työstä. Museorakennuksen toiseen päähän on rakennettu hirsinen ruokasali vanhoja menetelmiä käyttäen. Saliin mahtuu kerralla ruokailemaan noin 50 henkeä.


Pöytä on katettu, tervetuloa! Kuva: Seppo Leinonen
  Ruuat valmistetaan kylän emäntien perinteisillä resepteillä luonnontuotteita hyödyntäen ja asiakkaiden toivomukset huomioon ottaen. Isäntä suosittelee illalliseksi vaikkapa erilaisia salaatteja, graavattua siikaa, haukipateeta, uunissa haudutettuja muikkuja, kermalla höystettyä sallalaista nauris-riisikeittoa ja lappilaista perinneruokaa kampsua.


Museon isäntä Seppo Leinonen istuu itseoikeutetusti pöydän päässä.
  Museokierrokset päättyvät päärakennuksen pirtissä vanhan Sallan kuvaesitykseen, joka alkaa elää isännän kertomien tarinoiden myötä. Lopuksi juodaan vielä sallalaiset torttu- eli kampanisukahvit.


Tekstin kirjoittiAhti Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »