Nro 5-2015
Luokittelu: Lappi ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Via Karelia, Lappi, Salla, sota- ja jälleenrakennusajan museo, Sallan Rajakievari, ulkonäyttelyalue Moivainsokka

Via Karelia


Tieopaste kehottaa museon kohdalla poikkeamaan näyttelyyn ja kampanisukahville. Kuvat: Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museo

Museo avaa sodan ja jälleenrakennuksen aikoja Sallassa

Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museo avaa niin sallalaisten kuin suomalaisten kannalta tärkeitä ajanjaksoja.


  Sotahistorian harrastajalle ja muille Suomen historiasta kiinnostuneille Salla tarjoaa paljon nähtävää. Sotahistoriallisia nähtävyyksiä Sallassa ovat muun muassa Paikanselän sotamuistomerkkialue, Salpalinja sekä Sallatunturilla Sotkan kellari, jossa neljä suomalaissotilasta pelastautui venäläisten hyökkäykseltä.


Museo-oppaat Elina Jokela ja Jarkko Sipola. 
  Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museo vetää yhteen sallalaisen sodan ja jälleenrakennusajan historian. Sodat koettelivat Sallaa erityisen raskaasti, sillä Suomi menetti Neuvostoliitolle suuren osan kunnasta. Sodan vaiheisiin päästään museossa tutustumaan esineiden ja valokuvien avulla. Mutta sodan päättymisen jälkeen alkoi myös voimakas jälleenrakentamisen kausi, joka myös huomioidaan museossa.


Jatkosodan aikaa.
  – Emme halunneet jäädä sodan ikäviin kokemuksiin, vaan katsoa myös valoisasti tulevaisuuteen, kertoo museonjohtaja Nina Sipola.

  – Siksi kerromme myös siitä valtavasta jälleenrakennusurakasta, jossa sodassa koeteltu Salla ponnisteli uuteen alkuun.

Kollektiivinen muisti

  Nimestään huolimatta museo ei ole vain sotamuseo. Sodan ja jälleenrakennusajan lisäksi museossa esitellään nimittäin myös vuosisadan alun elämää Sallassa: perusnäyttely kertoo 1900-luvun alun elämästä Kuolajärvellä, maa- ja metsätaloudesta ja arjen elämästä.  


Savottatyö on aina ollut tärkeä elinkeino Sallassa.
  Museo on perustettu viisi vuotta sitten EU-tuella VR:n entisten työntekijöiden asuttamaan rivitaloon. Näyttely etenee 1900-luvun alusta lähtien huoneesta toiseen kronologisessa järjestyksessä päättyen viimeisessä huoneistossa jälleenrakennusaikaan. Museon valoisissa huoneissa on paljon monille tuttua.

  – ”Ihan kuin mummolassa” on meillä paljon kuultu lause, kertoo Sipola.


Museon pihapiirissä sijaitsevassa Sallan Rajakievarissa tuodaan esille kievariperinettä sekä Sallan matkailua ennen ja nyt. Tila on vuokrattavissa myös juhla- ja kokouskäyttöön.
  – Vaikka museo luonnollisesti kiinnostaa erityisesti niitä kohderyhmiä, jotka ovat itse kokeneet sodan, meillä käy paljon myös lapsiperheitä. Myös paikallisille ihmisille museo on hyvin tärkeä. Se kertoo Sallan värikkäästä lähihistoriasta ja miten tapahtumat liittyvät maailmanpolitiikkaan. Tämä on sellainen kollektiivinen muistin eheyttämisen paikka, Sipola sanoo.


Moivainsokkaa, museon ulkonäyttelyaluetta. 
  Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museo on avoinna ympäri vuoden, talvisin tiistaista lauantaihin klo 10–17.


Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »