Nro 5-2015
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Aina ; 
Avainsanat: Via Karelia, Pohjois-Pohjanmaa, Kuusamo, Naturpolis, villiruoka, hanke

Via Karelia


Kuusenkerkkä on todellinen terveyspommi. Kuva: Eeva Oksman

Kuusamo on villin ruuan koti

Marjat, sienet, riistat ja kala ovat hyvän suomalaisen ruuan raaka-aineita, joita maassamme on metsät ja vedet pullollaan. Muissa Pohjoismaissa ruokamatkailu on jo voimakas trendi, ja Kuusamossa uskotaan vahvasti sen tekevän tuloaan myös Suomeen. 


  Kuusamon seudulla on aktiivisesti kehitetty luonnosta saatavien raaka-aineiden hyödyntämistä. Kaksi vuotta toiminut Kuusamon kaupungin, Taivalkosken kunnan, Pohjois-Pohjanmaan liiton ja EU:n rahoittama ja kehittämisyhtiö Naturpoliksen hallinnoima villiruokaan keskittyvä Luonnollisesti läheltä -hanke lisäsi kuusamolaisten yrittäjien yhteistyötä ja nyt yhteinen visio villiruoan kotipaikasta alkaa toteutua. Helmikuun alussa alkaneen uuden Elintarvikkeista ja luonnosta elinvoimaa Koillismaalle -hankkeen avulla pyritään edistämään nimenomaan villiruuan ympärille kehittyvää matkailu- ja muuta elinkeinotoimintaa.


 Villiruokaa on päässyt maistelemaan erilaisissa tapahtumissa. Kuva: Naturpolis Oy
  – Hankkeen tavoitteena on edistää yhteistyötä elintarviketuotannon ja -jalostuksen, kaupan ja matkailun kesken. Mukana on 44 yritystä: elintarvikeliikkeitä, ravintoloita, maatilamatkailuyrityksiä ja yrittäjäyhdistyksiä, kertoo projektipäällikkö Elisa Kangasaho.

  Matkailijalle hanke näkyy lisääntyvänä villiruokatarjontana Kuusamon ja Taivalkosken alueella. 


Sieniruokia. Kuva: Naturpolis Oy
  – Hankkeessa mukana olevissa ravintoloissa on jo tarjolla joitakin villiruoka-annoksia, ja ravintola Rukan Kuksassa kaikki annokset on valmistettu paikallisista villeistä raaka-aineista, Kangasaho kertoo.

Palkinto ruokakulttuurin edistämisestä

  Hankkeessa mukana olevilla yrityksillä on oikeus käyttää Wild Food -tavaramerkkiä. Wild Foodista ollaan rakentamassa vahvaa brändiä, joka houkuttelisi ruokamatkailijoita Kuusamoon paitsi Suomesta myös muista Pohjoismaista ja Euroopasta asti. Hankkeen puitteissa myös tuotteistetaan villiruokatuotteita, järjestetään villiruokakursseja ja ylipäätään lisätään tietoisuutta siitä, mitä villiruoka on ja opetetaan ihmisiä arvostamaan sitä.

  – Lähtökohtana ovat puhtaat, upeat raaka-aineet. Välillä tuntuu, että ne ovat meille liiankin itsestään selviä, Kangasaho sanoo.


Haukipateeta ja villiyrttipestokanaa. Kuva: Naturpolis
  Laajaa alueellista yhteistyötä luonut villiruokahanke on saanut myös tunnustusta. Hiljattain se palkittiin Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ELOn Lentävä lautanen -palkinnolla, joka myönnetään vuosittain suomalaisille ruokakulttuuriteoille.


Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »