Nro 5-2015
Luokittelu: Pohjois-Karjala ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Aina ;  Kesä ;  Syksy ;  Kevät ; 
Avainsanat: Via Karelia, Suomussalmi, Niittykahvila, Hiljainen Kansa, letut, nokipannukahvi, HiukoPala

Via Karelia


Niittykahvila sijaitsee aivan Hiljaisen Kansan vieressä. Kuva: Niittykahvila

Hiljaisen Kansan Niittykahvila 
on lettukestien ykkönen

Valtatie 5:n varrella ohikulkijoiden vauhti hidastuu ja päät kääntyvät. Suomussalmen heinäpäinen Hiljainen Kansa on ainutlaatuinen nähtävyys koko maailmassa, mutta se ei suinkaan ole ainoa syy pysähtyä tämän erikoisen pellon laidalle – Hiljaisen Kansan Niittykahvilassa valmistuvat mitä maukkaimmat nokipannukahvit ja nuotioletut.


  Emäntä Ritva Huttunen muistelee ensimmäisiä toimintavuosia lämmöllä.

  – Kesällä 1998 tarjoilin toritelttakatoksesta kahvia ja korppuja, hän naurahtaa.


Päivän ensimmäisiä vieraita odottelevan Niittykahvilan pirttitunnelmaisen Niittytuvan ikkunoista näkyy tilataideteos Hiljainen Kansa. Kuva: Niittykahvila
  Seuraavana kesänä otettiin käyttöön paikalle siirretty heinälato, joita sittemmin on tullut vielä kaksi lisää. Vuosi vuodelta toiminta ja tarjonta laajenivat, ja nyt Niittykahvilan maailmankartalle ilmestyy vuosittain merkintöjä yli 40 eri maasta.

  – Jokainen vieras saa merkitä nuppineulalla karttaan oman kotipaikkansa, Huttunen kertoo.

Kuin retkellä olisi, paitsi parempaa!

  Niittykahvilan erikoisuus on nuotiolla paistetut letut ja nokipannukahvi. Pärelautaselta tarjoiltujen lettujen perinteinen seuralainen on vadelmahillo, mutta raparperivaniljahillo on tämän hetken hitti.  – Tunnustan, että olin ensin itsekin epäileväinen, mutta raparperin ja vaniljan yhdistelmä on taivaallinen ja sopii nuotiolettuihin täydellisesti, Huttunen kehuu.

  Niittykahvilasta saa myös suolaista purtavaa, mm. HiukoPalaa. Kotitekoinen luomusämpylä on täytetty nakkimakkaralla ja maukkaalla kaalisalaatilla eli coleslawilla.

  – Tuotekehityksessä tärkeintä on hauskat ja mielikuvitukselliset yksityiskohdat, luonnolliset raaka-aineet ja lähituotannon hyödyntäminen.

Lounasta tuvassa, hyppele heinissä

  Pirttitunnelmaisessa Niittytuvassa tarjoillaan lounasta ryhmille tilauksesta ympäri vuoden. Menusta voi valita vaikkapa Perinteistä Kauraa, Kuvuntäytettä Haravatytölle tai Heinämiehen puolisen lentolavalla.


Heinäladossa on lupa levähtää maksutta vaikka koko yö. Kuva: Niittykahvila
  Niittykahvila on kesäaikaan avoinna päivittäin. Ainutkertainen miljöö antaa aihetta pidempäänkin pysähdykseen, sillä heinäladossa voi viettää maksutta vaikka koko yön.

  – Heinissä pomppiminen on myös hauskaa ja liikunnallista ajanvietettä, Huttunen vinkkaa.

Hiljaisen Kansan uudet kuteet

  Vuoden kohokohta on kesäkuun alussa, kun Hiljainen Kansa riisutaan talvivaatteistaan ja puetaan uusiin asuihin. Samalla suosta kuokitaan kansalle uudet päät.

  – Seuraavan kerran Hiljainen Kansa vaatetetaan 9. kesäkuuta 2016. Kyseessä on hauska ja erikoinen tapahtuma, johon saavutaan pitkienkin matkojen päästä.

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »