Nro 5-2015
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Via Karelia, Kainuu, Suomussalmi, Hossa, Hallan hiihto, Vienanhiihto, Raatteen marssi, Raatteen Maraton, Suomussalmi Rock, Maitolaituriblues, Hiljainen Kansa, Soiva Metsä, kesäteatteri, Turjanlinna

Via Karelia


Innokkaat marjanpoimijat valmiina kisaamaan. Kuva: Suomussalmen kunta

Villipetoja, luonnonrauhaa, kulttuuria ja sotahistoriaa 
– Suomussalmi miellyttää monenlaista matkailijaa

Suomi-neidon vyötäröllä viekoittelevan Suomussalmen sota-ajan tapahtumat tunnetaan kaikkialla maailmassa. Eniten matkailijoita Suomussalmelle kuitenkin houkuttelee upea luonto, jossa jääkauden jättämät jäljet erottuvat edelleen. Vetovoimaisuutta lisäävät uskomattoman suosittu teatterituotanto, ympärivuotinen tapahtumatarjonta sekä erikoinen tilataide.


  Luontomatkailu ja erityisesti luontokuvaus tuovat Suomussalmelle vuosittain merkittävän määrän matkailijoita. Suosituinta antia ovat ohjelmapalveluyritysten järjestämät karhunkuvausretket, joita on tehty Suomussalmella 1990-luvulta alkaen. Huolella suunnitellut kuvauskojut ja asiantunteva opas varmistavat, että villipetojen bongaus sujuu turvallisesti. Karhujen lisäksi retkillä voi tavata ahman ja hirven, lähistöllä pesivän maa- ja merikotkan ja jopa harvinaisen haarahaukan.

Retkeilijällä on varaa mistä valita

  Suomussalmen suosituin luontokohde on Hossan retkeilyalue kalliomaalauksineen, mutta se ei suinkaan ole ainoa. Martinselkosen ja Murhisalon luonnonsuojelualueet sekä Ylivuokin virkistysalue tarjoavat runsain määrin retkeilyreittejä sekä sienestys- ja marjastusmaastoja. Suomussalmella järjestetäänkin vuosittain Marjastuksen MM-kisat, joka tuo mukanaan koko syyspäivän täydeltä oheisohjelmaa markkinatorista tansseihin.


Evästauko Muikkupuron laavulla Hossassa. Kuva: Suomussalmen kunta
Suomussalmella tapahtuu ympäri vuoden

  Talvikauden tapahtumat pyörivät hiihtoharrastuksen ympärillä. Pääsiäislauantaina järjestetään perinteinen Hallan hiihto -laturetki, jonka pisin matka Ukkohallan hiihtokeskuksesta Hyrynsalmelta Suomussalmen taajamaan on kaikkiaan 61 kilometriä. Pääsiäissunnuntaikin kuluu hiihdon parissa – silloin on vuorossa Vienanhiihto Suomussalmen Kuivajärvellä.


Pääsiäislauantaina hiihdetään perinteinen Hallan hiihto -laturetki. Kuva: Suomussalmen kunta
  Tapahtumakesän aloittaa perinteisesti toukokuinen Raatteen marssi, joka kerää Raatteentielle vuosittain satoja osallistujia. Raatteentien sotahistoriallisissa maisemissa juostaan elokuun lopulla myös Raatteen Maraton.


Suu hymyssä, Raatteen Maraton edessä. Kuva: Suomussalmen kunta
  Suomussalmen kesän hittitapahtuma on heinäkuinen Suomussalmi Rock. Koko viikonlopun kestävässä tapahtumassa rokki soi ympäri pitäjää, ja pääosassa ovat suomussalmelaisten omat bändit – sekä 70-luvulla nuoruusvuosinaan soitelleet kokoonpanot että varta vasten tapahtumaan kootut yhtyeet.

Kulttuurin huumaa tilataiteesta Kiantoon

  Samaan aikaan Suomussalmi Rockin kanssa soi Maitolaituriblues heinäpäisen Hiljaisen Kansan äärellä. Reijo Kelan tilataideteos houkuttelee vuosittain pellon laidalle valtavan määrän matkailijoita ihmettelemään värikkäisiin vaatteisiin puettuja puisia hahmoja. Hiljainen Kansa ei ole ainoa luonnon helmaan taiteiltu teos – Suomussalmen Soivan Metsän suurikokoisia soittimia voi kuka tahansa käydä soittelemassa Kaunisniemen harjun kupeessa.


Kaunisniemen kesäteatteriin mahtuu kerralla jopa 1700 katsojaa. Kuva: Suomussalmen kunta
  Kaunisniemi on tunnettu muustakin kuin Soivasta MetsästäänKaunisniemen kesäteatteri on yksi Suomen suurimmista ja menestyneimmistä kesäteattereista, ja sen esityksiä käy seuraamassa jopa 10 000 katsojaa kesässä. Muina aikoina teatteriesityksiä nähdään Teatteri Retikassa, joka sijaitsee samassa rakennuksessa virkistyskylpylä Kiannon Kuohujen kanssa. 


Virkistyskylpylä Kiannon Kuohujen lastenallas. Kuva: Suomussalmen kunta

Kianta-laiva kuljettaa vierailijoita Turjanlinnaan. Kuva: Suomussalmen kunta
  Kirjailijalegenda Ilmari Kiannon taiteilijakoti Turjanlinna on teatterin ohessa Suomussalmen kiinnostavimpia kulttuurikohteita. Turjanlinnaan järjestetään kesäkuusta elokuuhun opastettuja päiväristeilyjä, joiden aikana kuullaan mielenkiintoisia tarinoita värikkään taiteilijapersoonan elämänvaiheista.

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »