Nro 5-2015
Luokittelu: Pohjois-Karjala ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Via Karelia, Nurmes, museovarikko, höyryveturi, höyryjuna, Tapani Laaksomies

Via Karelia


Hv3 995 on Euroopan ainoa toimintakuntoinen halkopolttoinen henkilöliikenneveturi. Kuva: Steamrail

Museojuna vie 
matkalle menneeseen

Säännöllinen höyryjunaliikenne jäi historiaan jo vuosia sitten. Nurmeksen Museovarikolla mennyt aika herää henkiin ainutlaatuisella tavalla.


  Suomen yhdeksästä toimivasta höyryveturista kaksi asustaa tänä päivänä Nurmeksessa, ja joka vuosi nämä raiteidemme veteraanit kulkevat ahkerasti Pohjois-Karjalan kiskoilla.

  Tapani Laaksomiehelle museojunaliikenne on sydämen asia. 

  – Höyryveturi on elävä kone, jolla on sielu ja pitkä historia. Vanhin veturimme Hv3 995, tuttavallisemmin Heikki, luovutettiin VR:lle jatkosodan syttymispäivänä. Veturin 75-vuotista taivalta juhlistetaan 26. kesäkuuta 2016 näyttelyn, historiikin ja juhlajunan muodossa. 

  Hv3 995 on Euroopan ainoa toimintakuntoinen halkopolttoinen henkilöliikenneveturi, ja se lienee koko maailman suurin puupolttoinen veturi.

  – Veturi on kuljettanut sotiemme ylipäällikköä Marsalkka Mannerheimiä veturin ollessa sijoitettuna Sortavalaan, josta se liikennöi Viipuriin ja Äänislinnaan, Laaksomies tietää.

Höyryjuna saa ajan pysähtymään

  Museojunalla matkustaminen on elämys, joka on koettava ainakin kerran elämässä.

  – Vanhemmalle väelle kokemus on ennen kaikkea nostalginen – matka nostaa pintaan tunteita ja muistoja entisestä. Nuorisolle kokemus on erikoinen ja opettavainen, Laaksomies kuvailee.

  Vaikka veteraanissa vauhtia riittäisikin, museojunalla matkaa taitetaan verkkaisesti nautiskellen ja maisemia ihaillen. Vanhoissa matkustajavaunuissa vallitsee ainutlaatuinen tunnelma, ja museojuna on nähtävyys jo itsessään. Tulevan kesänä museojunan tunnelman voi kokea myös Yöttömän yön junassa 2. heinäkuuta. 

Raiteille myös oman ryhmän kesken

  Ainutlaatuisiin juhlahetkiin tai vaikkapa virkistyspäivää varten voi varata museojunasta yksityisen vaunuosaston tai vaikka koko junan, jolloin aikataulun ja reitin voi suunnitella omien toiveiden mukaan – juna kulkee minne kiskot vievät. Junamatkaan voi yhdistellä tarjoilua, musiikkia tai katseenvangitsevia pysähdyksiä asemilla matkan varrella.


Numreksen Museovarikkoa. Kuva: Steamrail
  Nurmeksen Museovarikolla järjestetään opastettuja kierroksia tilauksesta ympäri vuoden. Laaksomiehen mukaan moni puolivahingossa paikalle tullut matkailija on lähtenyt varikolta täysin haltioituneena. Täydellinen kokemus syntyy vasta matkustajavaunuun istahdettuaan.

  – Höyryjunan kyydissä matkustaja kokee merkittävän elämyksen – matkan kadonneeseen aikaan, menneeseen maailmaan.

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »