Nro 5-2015
Luokittelu: Pohjois-Karjala ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Via Karelia, Nurmes, museo, Kötsin museo, Ikolan ulkomuseo, Nurmeksen Museovarikko, Puu-Nurmes

Via Karelia


Rantalan talo Ikolan ulkomuseolla. Kuva: Nurmeksen museo

Nurmeksessa museopäivän 
voi viettää myös ulkosalla

Nurmeksen museo tutkii ja tallentaa alueen kulttuuriperintöä. Kötsin museon ja Ikolan ulkomuseoalueen näyttelyjen ja esineistön lisäksi kaupunginmuseo jakaa tietoa muista kulttuurihistoriallisesti merkittävistä kohteista, jugendtyylisestä rautatieasema-alueesta sekä vanhan kauppalan puutaloalueesta.


  Ikolan ulkoilmamuseo on avoinna juhannuksesta koulujen alkuun.

  – Ikolassa oppaina toimivat paikalliset koululaiset. Nuoret saavat museosta ensimmäisen kesätyökokemuksen ja oppivat samalla kotiseudun historiasta, kertoo museonjohtaja Meri-Anna Rossander.

  Ikolassa on kaikkiaan 12 rakennusta. Navetassa esitellään rautaruukin, meijerin ja palokunnan vaiheita sekä maatalouden historiaa. Pihasta löytyy 1700-luvun luhtiaittoja sekä aito savupirtti, jossa asuttiin 1950-luvun puoliväliin asti.


Lihanleikkaaja Uddin kauppapuodissa Ikolan ulkomuseon kauppapuodissa. Kuva: Nurmeksen museo.
  – Viime kesän suurin hitti oli Uddin kauppapuoti, joka toimi kauppalassa 1900-luvun alusta 2000-luvun alkuun, Rossander sanoo.

  Ikolan laitumilla on kesäisin lampaita, joita kaupungin lapset odottelevat innokkaina joka kevät. Ikolassa nähdään usein muitakin eläimiä, sillä myös koirat ovat tervetulleita museovieraita.

Kötsin museoon vapaa pääsy

  Kötsin museo sijaitsee Nurmes-talon alakerrassa. Ympäri vuoden avoinna oleva perusnäyttely esittelee Nurmesta esihistoriasta nykypäivään sekä 1900-luvun alun elämää kauppalassa. Nurmeksen museo tallentaa myös romanikulttuuria, ja Kötsin perusnäyttelyn yhteyteen on juuri avautumassa romaniaiheinen kokonaisuus.


Kötsin museota. Kuva: Nurmeksen museo
  Museoon on ilmainen sisäänpääsy, ja vaihtuvien näyttelyjen ansiosta esillä on aina jotakin uutta. Museon tiloissa on myös pieni elokuvateatteri, missä voi katsella vanhoja Nurmes-aiheisia kaitafilmejä.

Veturinkuljettajan polku opettaa ja viihdyttää

  Tänä syksynä Nurmekseen valmistui koko perheen seikkailureitti Veturinkuljettajan polku, joka kulkee Nurmeksen Museovarikon veturitalleilta asema-alueen halki vanhan kauppalan kaduille ja päättyy Kötsin museolle.


Junavaunun muotoinen betonipenkki Veturinkuljettajan polun verrella. Kuva: Nurmeksen museo
  Polun varrella on junavaunujen muotoisia betonipenkkejä, jotka toimivat taukopaikkoina ja maamerkkeinä polkua kulkeville. Saatavana on myös erilaisia karttoja kohdekuvauksineen.

  – Seikkailupolku on hieno tapa tutustua Nurmeksen, vanhan kauppalan ja siellä sijaitsevan Puu-Nurmeksen historiaan, Rossander tiivistää.

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »