Nro 5-2015
Luokittelu: Pohjois-Karjala ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Teatterit, orkesterit ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Via Karelia, Nurmes, Majatalosta majataloon, Nurmes-talo, Immanuel-jouludraama, Bomba, Puu-Nurmes

Via Karelia


Nurmeksen satama-aluetta. Kuva: Nurmeksen kaupunki

Nurmes – pienestä kauppalasta moderniksi kaupungiksi

Nurmeksen kaupunkikuvassa korostuvat Suomen eteläisimmät vaaramaisemat, jotka sulautuvat suuren Pielisen pohjoisimpaan kärkeen. Kahden vesistön välissä sijaitseva Nurmeksen kaupunki puutalokeskuksineen on vuosisatojen saatossa kehittynyt historiallisesta kauppalasta monipuoliseksi matkailukaupungiksi.


  Pielisen ja Nurmesjärven väliselle harjulle noussutta Vanhaa Kauppalaa asuttivat aikoinaan sotilaat, kauppiaat ja virkamiehet. Kauppalasta kumpuaa Nurmeksen kulttuuririkas identiteetti ja yrittäjämyönteinen ilmapiiri. Perinteiset elinkeinot ovat Nurmeksen kantava voimavara – metsä- ja maatalous tuovat leivän monen perheen pöytään. 


Yksi Majatalosta majataloon -retkistä on Päivä Karjalan makujen matkassa, johon kuuluu piirakkatyöpaja Majatalo Pihapuussa, Nurmeksessa.  
  – Nurmeksessa on monipuolinen yrityskanta, ja yrittäjät puhaltavat yhteen hiileen. Tästä on mainiona esimerkkinä Nurmeksessa ja Valtimolla toimivien yritysten yhteistyöprojekti Majatalosta majataloon, joka valittiin vuonna 2015 Suomen parhaaksi ruokamatkailutuotteeksi, kertoo Nurmeksen kaupunginjohtaja Asko Saatsi.

  Tänä päivänä Nurmeksen Vanha Kauppala on suojeltu puutaloalue, jossa eletään leppoisaa ja luonnonläheistä elämää.

Nurmes-talo on kulttuurin kehto

  Nurmes on vahva kulttuurikaupunki. Erityisen hyvin Nurmes tunnetaan joululauluista, tanssista, taiteilijoista ja kirjastosta. Ensi kesänä Nurmes on tapahtumapaikkana vuoden 2016 Karjalaisille Laulujuhlille.


Nurmes-talossa on monenlaista kulttuuritoimintaa. Kuva: Nurmeksen kaupunki
  Kulttuuritapahtumien keskipisteenä on Nurmes-talo, jonka Hanninkaisen sali on kotina konserteille, tanssiesityksille ja elokuvateatteri Kino Hanninkaiselle. Nurmes-talossa sijaitsevat myös Kötsin museo, Galleria Tyko ja Nurmeksen arvostettu kaupunginkirjasto.

  – Keväällä 2015 Nurmes valittiin koko maailman parhaaksi kirjastokunnaksi, kehuu Saatsi.

  – Suomessa kirjastoja käytetään enemmän kuin missään muualla maailmassa. Nurmeksessa kirjastossa käydään suhteessa eniten asukasta kohden.

Suomen ja Euroopan Joululaulukaupunki

  Nurmekselta eivät kunniamaininnat lopu kesken. Tiesitkö, että Nurmes on ollut Euroopan virallinen Joululaulukaupunki jo vuodesta 2009 lähtien?

Nurmeksen Joulumusiikki -tapahtumalla on yli 20-vuotiset perinteet. Lisäksi kirjastostamme löytyy Euroopan laajin joululaulukokoelma, esittelee Saatsi.


Immanuel-jouludraman esittäminen Nurmeksen kaduilla kuuluu kaupungin perinteisiin. Kuva: Nurmeksen kaupunki
  – Tärkeä osa Joululaulukaupunki-statusta on Nurmeksen kaduilla perinteisesti esitettävä Immanuel-jouludraama. Ja kuuluuhan kaikkien tuntema Joulupukki-kappale Nurmeksessa syntyneen säveltäjän P. J. Hannikaisen tuotoksiin.
 
Perinteet elävät Bomban karjalaiskylässä

  Monipuolisen tapahtumatarjonnan ohessa matkailijaa Nurmekseen houkuttelee luonnonkauniilla paikalla Pielisen rannalla sijaitseva Bomban karjalaiskylä. Karjalaista kulttuuriperintöä vaalivalla Bomban alueella toimii laaja matkailuyritysten verkosto majoitus- ja ohjelmapalveluineen, kylpylöineen ja kesäteattereineen.


Bomban karjalaiskylä. Kuva: Nurmeksen kaupunki
  – Lähistöltä löytyy lisäksi Hyvärilän Matkailu- ja nuorisokeskus sekä liikunta- ja monitoimihalli PielisAreena, joka soveltuu mainiosti erilaisten urheilu- ja juhlatilaisuuksien järjestämiseen, Saatsi lisää.

  Nurmeksessa toimii aktiivinen matkaopaskerho, joka järjestää eri aihepiirien ympärille rakennettuja kierroksia. Oppaiden johdolla voi tutustua vaikkapa Nurmeksen kauniisiin kirkkoihin, Puu-Nurmeksen rakennusten ja siellä eläneiden käsityöläisten historiaan tai kaupungin mielenkiintoisiin museoihin.


Raatihuoneenkatu Puu-Nurmeksessa. Kuva: Nurmeksen kaupunki
  – Vaikka historia on tärkeä osa nurmeslaisten arkea, on Nurmeksessa aina eletty ajan hermolla. Meillä on muun muassa eniten henkilökohtaisia sähköpostiosoitteita asukaslukuun suhteutettuna, naurahtaa Saatsi.

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »