Nro 5-2015
Luokittelu: Pohjois-Karjala ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Aina ; 
Avainsanat: Via Karelia, Lieksa, Koli, laskettelu, hiihto, melonta, patikointi, laivaristeily, Kolin Retkiviikko, majoitus, kylpylä, Vaarojen Maraton

Via Karelia


Katse Kolin huipulta kohti kansallismaisemaa. Kuva: Kolin Matkailuyhdistys

Koli hurmaa 
vuodenaikaan katsomatta

Kolin kansallismaisema on houkutellut matkailijoita 1800-luvun lopulta alkaen. Kolin kauneudesta ovat inspiraationsa saaneet monet nimensä historiankirjoihin kirjoittaneet suomalaiset, kuten Eero Järnefelt, Juhani Aho ja Jean Sibelius.


  Kolin talvimatkailu on kulkenut pitkän matkan siitä, kun ensimmäinen syöksylaskurinne avattiin vuonna 1938. Tänä päivänä Kolilla toimii kaksi laskettelukeskusta – vaativa kuuden rinteen Ukko-Koli sekä perheille ja aloitteleville laskijoille soveltuva seitsemän rinteen Loma-Koli. Molempiin rinnekeskuksiin pääsee samalla lipulla.


Laskettelun lisäksi Kolilla voi harrastaa murtomaahiihtoa. Kuva: Kolin Matkailuyhdistys
  Kolilla kulkee talvisin yli 60 kilometrin mittainen hiihtolatujen verkosto, johon kuuluu Suomen pisin yhtenäinen valaistu hiihtolatu. Perinteisten talviaktiviteettien, moottorikelkkailun ja huskyvaljakkoajon lisäksi suosiotaan kasvattaa lumikenkäily, jota voi Kolilla harrastaa joko omatoimisesti tai oppaan johdolla.

  Eksoottisin talvielämys koetaan Pielisen jäällä. Järven poikki kulkeva jäätie lyhentää Lieksan ja Kolin välistä matkaa 60 kilometrillä. Kyseessä on koko Euroopan pisin sisävesien jäätie, jonka taittaminen on huikea kokemus kokeneellekin talvimatkailijalle.

Kevät on parasta patikointiaikaa

  Talven väistyessä Koli muuttuu patikoijan paratiisiksi.

  – Keväällä ilma on mukavan raikasta ja viileää eivätkä hyttysetkään kiusaa, vinkkaa Kolin matkailuyhdistyksen toiminnanjohtaja Veli Lyytikäinen.

  – Kolin luonto on kauneimmillaan, kun se on juuri puhkeamaisillaan kukkaan. Eritasoisia retkeilyreittejä on noin 80 kilometrin edestä, ja lumoavia maisemia riittää joka askeleelle.


Melontaa Pielisellä. Kuva: Kolin Matkailuyhdistys
  Kevään korvilla melonta- ja veneilyreitit sekä taimenen ja kuhan kalastus alkavat houkutella matkailijoita puoleensa. Kevät on myös suosittua aikaa kylpylälomalle. Lyytikäinen painottaa, että Kolin tarjonnasta löytyy jokaiselle sopiva vaihtoehto myös kylpylälomaa ajatellen. Koli Relax Spa sopii aikuiseen makuun, Koli Spa Lotus on kuntoilijoiden ja lapsiperheiden mieleen.

Kesä kuluu Pielisellä

  Kesämatkailun keskipisteenä on Pielinen ja sen tarjoamat virkistysmahdollisuudet. Kesäkuukausina Lieksan ja Kolin välillä kulkee kahdesti päivässä Suomen ainoa sisävesien autolautta. Pielistä ylittäessä ehtii mainiosti nauttimaan laivaravintolan herkuista sekä lumoavista järvimaisemista.


Kesästä Kolilla nauttivat niin isot kuin pienet. Kuva: Kolin Matkailuyhdistys
  Kesä- ja heinäkuun vaihteessa järjestetään perinteinen Kolin Retkiviikko, jonka aikana tutustutaan erilaisiin aktiviteetteihin ja ulkoilumahdollisuuksiin vaihtelevien teemojen myötä. Myös ruoka on tärkeässä roolissa.

  – Matkailijoita palvelee Kolilla kymmenkunta ravintolaa, jotka tarjoavat luonnollisista raaka-aineista valmistettua lähiruokaa, kertoo Lyytikäinen.

Monta tapaa majoittua

  Yli 350 vuokramökin lisäksi matkailijat voivat valita tasokkaista hotelleista edullisempaan hostelli- tai maatilamajoitukseen. Retkeilijöiden käytössä on neljä leirintäaluetta, ja kansallispuiston alueella on lisäksi erikseen merkattuja telttapaikkoja ja vuokratupia.

  – Retkeilyreittien varsilla on reilusti majoituspaikkoja, joten vaellukseen voi huoletta varata pari kolmekin päivää. Yösija löytyy varmasti, Lyytikäinen huomauttaa.


Ruskaretkeilijöitä Kolilla. KUva: Kolin Matkailuyhdistys
  Syksyn tullen ruskan väriloisto kasvattaa jälleen patikkaretkeläisten määrää. Syksyn ehdoton kohokohta on lokakuun alun supersuosittu Vaarojen Maraton, johon osallistui tänä vuonna 800 juoksijaa.

  – Kulunut vuosi on muutenkin ollut Kolilla oikea huippuvuosi, Lyytikäinen toteaa tyytyväisenä.

  – Eikä se mikään ihme ole. Kolin maisemiin ei kyllästy koskaan, täällä luonto muuttaa muotoaan ja värejään monta kertaa päivässä.

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »