Nro 5-2015
Luokittelu: Pohjois-Karjala ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Via Karelia, Lieksa, Pielisen museo, Paateri, Eva Ryynänen, ulkomuseo, metsäosasto

Via Karelia


Pielispihan paritupatyyppinen päärakennus Pielisen museon ulkomuseoalueella. Kuva: Pielisen museo

Taitajien käsissä puu taipuu taloiksi ja tavaroiksi 

Pielisen museo tarjoaa mahdollisuuden tutustua monipuolisesti puurakentamisen historiaan. Museon vanhimmat rakennukset ovat 1700-luvulta, ja siellä voi nähdä rakennustaidon kehittymisen. Noin 30 kilometrin päässä Lieksan keskustasta sijaitsevassa Paaterissa voi puolestaan ihmetellä, mitä kaikkea kuvanveistäjä Eva Ryynänen on puusta saanut aikaan.


  Pappilanniemessä, kauniissa Lieksanjoen maisemissa sijaitseva Pielisen museo yllättää laajuudellaan – se on Pohjois-Karjalan suurin museo ja Suomen toiseksi suurin ulkomuseo. Museon rakenteellisesti tiivis kokonaisuus on koottu eri puolilta Lieksaa ja Pielisen Karjalan alueetta siirretyistä yli 70 rakennuksesta.

  Museon päärakennus on avoinna ympäri vuoden. Näyttelyhalleissa olevat perusnäyttelyt esittelevät mm. Lieksan alueen esihistoriaa, kansanomaisia elinkeinoja, talonpoikaisia työkaluja ja käyttöesineitä, kansanparannusta, Lieksan säätyläisiä, leikkikaluja sekä toista maailmansotaa. Museorakennuksen aulassa on nähtävänä vaihtuvia näyttelyjä. Kesäaikaan päärakennuksessa vierailijoita palvelee myös kahvila. 


Kelovaaran tuvan karsina. Kuva: Pielisen museo
  Toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin avoinna olevalla ulkomuseoalueella on kolme eri vuosisadoilta olevaa pihapiiriä sisustettuine tupineen, ulkorakennuksineen ja karjasuojineen. Ne kertovat elävästi menneiden vuosisatojen elämäntavoista ja talonpoikaisesta kulttuurista.

Myös teemaosastoja ja tapahtumia

  Ulkomuseoalueella on laaja metsäosasto Savottaranta, joka kuvaa havainnollisesti perinteistä metsätyötä 1800-luvun loppupuolelta 1950-luvulle. Neljän kämpän lisäksi osastoon kuuluvat savotan sauna, talli ja ampari eli hartsuaitta sekä uittotöihin liittyvät uittomaja, laavut, hartsuva, Pielisen ponttuu, soho sekä tukkilautta. Esillä on myös runsaasti metsätöihin ja uittoon liittyvää välineistöä ja työkaluja koneellistumista edeltävältä ajalta.


Savottarannan soho ja ponttuu. Kuva: Pielisen museo
  Metsäosaston lisäksi museossa on myllyosasto tuuli- ja vesikäyttöisine myllyineen sekä vanhaa maatalouskalustoa esittelevä maatalousosasto. Palo-osastossa on nähtävänä paloautoja, sammuttimia ja ruiskuja sekä palojunan vaunut. Kun kesäisin ulkomuseoalueella järjestetään vielä työnäytöksiä ja musiikkiesityksiä, hurahtaa Pielisen museossa helposti kokonainen päivä!

Ihastuttava Paateri

  Puunveistoon erikoistunut kuvanveistäjä Eva Ryynänen (1915–2001) oli kotoisin Pohjois-Savosta, mutta avioiduttuaan maanviljelijä Paavo Ryynäsen kanssa vuonna 1944 nuoripari asettui Vuonisjärven Paateriin viljelemään maata ja hoitamaan karjaa. 

  Eva Ryynänen oli opiskellut 1930-luvulla kuvanveistoa Ateneumissa, jonne hän pääsi veistettyään kuuluisan teoksensa Seitsemän veljestä Hiidenkivellä


Eva Ryynänen: Seitsemän veljestä Hiidenkivellä. Kuva: Pielisen museo
  Ryynänen oli tuottelias taitelija, joka 1970-luvulla alkoi tulla tunnetuksi näyttelyjen ansiosta. Vähitellen maanviljelys saikin väistyä taiteen tieltä, ja maatila muuntui yleisölle avoinna olevaksi taitelijakodiksi ateljeineen, kirkkoineen ja galleriakahviloineen.


Sisäkuva Paaterin kirkosta, jossa järjestetään myös erilaisia konsertteja. Kuva: Pielisen museo
  Paateri sijaitsee kauniilla paikalla järven rannalla. Kaikki rakennukset ovat Evan suunnittelemia ja niiden sisällä voi ihailla hänen kättensä jälkiä, veistoksia, reliefejä sekä ainutlaatuisia rakenteita ja kalusteita. Kaikkiaan Ryynäsen veistoksia on noin 500, joista suurin, Paaterin kirkko, valmistui kesällä 1991. 


Paaterin kirkko. Kuva: Pielisen museo
Paateri on yksi Lieksan suosituimmista matkailukohteista. Sekin on avoinna yleisölle toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin, mutta ryhmille ovet aukeavat ennakkovarauksesta myös muina aikoina. 

Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »