Nro 5-2015
Luokittelu: Pohjois-Karjala ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Museot, kirkot ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Via Karelia, Ilomantsi, Parppeinvaara, Runokylä, Möhkö, rautaruukki, karjalaisuus

Via Karelia


Karjalaistyttö Parppeinvaaran Runokylässä. Kuva: Topi Ylä-Mononen

Runokylä ja rautaruukki johdattavat karjalaisen kulttuurin juurille

Ilomantsin taajaman tuntumassa sijaitseva Parppeinvaaran Runokylä ja koko Suomen itäisimmän kylän Möhkön historiallinen rautaruukki kuljettavat karjalaisen kulttuuriperinnön alkulähteille. Kohteita ylläpitää ja palveluja tarjoaa Ilomantsin Museosäätiö yhteistyössä alueiden muiden toimijoiden kanssa.


  Karjalaisuuden ja Kalevalan tarujen ohessa sota-ajan tapahtumat itärajan metsissä ovat vahvasti läsnä sekä Möhkössä että Parppeinvaaralla. Kohteita yhdistää myös monivuotinen taidenäyttely Möhkönvirta, joka tuo nykytaiteen keskelle historiallista miljöötä.

Suomen itäisin kylä kasvoi rautaruukin ympärille

  1850-luvulla toimintansa aloittanut Möhkön järvimalmiruukki oli aikoinaan Suomen suurin rautaruukki, joka toi töitä ja vaurautta itärajalle. Moni ruukkitoiminnan aikainen rakennus seisoo yhä kylän läpi virtaavan Koitajoen varrella, ja raudanvalmistuksen kulta-ajasta kertovat myös vanha puinen uittokanava sekä esiin kaivetut masuunien rauniot.


Taontanäytös Möhkön ruukilla. Kuva: Ilomantsin Museosäätiö
  Päärakennus Ruukinkartano Pytinki tarjoaa tilat rautaruukin ja sota-ajan historiasta kertoville näyttelyille sekä museokaupalle. Kaupparakennus Ambarissa on esillä Metsien Möhkö -näyttely.

  – Pytinki oli aikoinaan ruukinhoitajan asuintalo ja sota-aikana rakennus toimi neuvostojoukkojen tukikohtana. Ambarissa toimi ruukkikylän puoti, esittelee museoamanuenssi Maija Luostarinen.

Sotarakennelmia ja jääkauden jättämiä jälkiä

  Sotien aikana Ilomantsi menetti kolmasosan maa-alueistaan, ja sotavuodet koettelivat Möhköä kovin ottein. Ruukkikylän lähistöllä sijaitsevalla Öykkösenvaaran taistelualueella kulkee sotahistoriallinen reitti, jonka varrella on monia sota-ajan rakennelmia – kallioon louhittuja tykistö- ja konekivääriasemia, panssarieste ja panssarintorjuntakanuuna.

  Möhkön lähellä sijaitsee myös Suomen itäisin ja pienin kansallispuisto, Petkeljärven kansallispuisto, jonka jääkauden muovaamat kapeat harjut, kirkasvetiset lammet ja kangasmetsät houkuttelevat luonnon helmaan.

Perinneruokia ja kartanomajoitusta rajan tuntumassa

  Möhkön ruukkiympäristö on kesäaikaan aktiivinen matkailukylä, jonne monet saapuvat isoisän tarinoiden johdattelemana. Kylällä on omaleimainen historia, monipuoliset palvelut ja vilkas tapahtumakesä – kesäkausi alkaa Möhkön vapusta, jota seuraa juhannus sekä kesän kohokohta ruukkipäivä. Elokuun lopulla ruukilla vietetään Valon yötä


Seppä työssään ruukin pajassa. Kuva: Ilomantsin Museosäätiö
  Tapahtumien ja palvelujen taustalla puuhastelee Möhkön Matkailuyhdistys, joka kokoaa yhteen kylän toimijat. Mantan Majatalo kestitsee vieraita ympäri vuoden, ja kesäisin vanhassa asuntoproomussa palvelee Savottakahvila Möhkön Manta. Möhkön Rajakartano tarjoaa majoitusta kauniissa jokimaisemissa vanhalla raja-asemalla. 

Runonlaulajien säkeiden synnyinsijoilla

  Parppeinvaaran Runokylä on yksi harvoista paikoista Suomessa, missä voi kesäisin kuulla kanteleensoittoa päivittäin. Runonlaulajan Pirtti valmistui vuonna 1964, ja hiljalleen sen ympärille nousi kokonainen kylä. Myös runonlaulaja Mateli Kuivalattaren, jonka säkeitä Elias Lönnrot keräsi Kantelettareen, syntymäkodin aitat löytyvät Parppeinvaaralta.


Kanteleensoittajia Runonlaulajan Pirtissä. Kuva: Topi Ylä-Mononen
  Runokylän rakennuksiin kuuluvat myös museoaitat, ortodoksinen pyhättö eli tsasouna, legendaarisen sotakenraalin Erkki Raappanan Rajakenraalin maja sekä Raappanan lemmikkikarhun mukaan nimetty Luontopirtti Mesikkä.

  Ravintola Parppeinpirtissä matkailijat pääsevät karjalaisten ruokapatojen ja piiroiden äärelle. Kesäkuukausina Parppeinpirtin nykykarjalainen ateria on katettuna päivittäin, talvikaudella sunnuntaisin ja muina aikoina tilauksesta.





Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »