Nro 5-2015
Luokittelu: Pohjois-Karjala ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ; 
Avainsanat: Via Karelia, Tohmajärvi, Petravaara, Galleria Savipaja, Tuija Ohvanainen

Via Karelia


Kuvat: Tuija Ohvanainen

Tunnelmallinen 
Galleria Savipaja

Tuija Ohvanaisen Galleria Savipaja sijaitsee Tohmajärvellä, pienessä Petravaaran kylä-idyllissä, lähellä Venäjän rajaa. 


  Tohmajärven keskustasta on matkaa Petravaaraan noin 16 kilometriä. Kylään johtavan tien varrella on pieni tsasouna, ortodoksinen rukoushuone, kylän runsaan parinkymmenen asukkaan oma pyhäkkö. 

  Petravaarassa perheineen asuva Tuija Ohvanainen oli valinnan edessä reilut 20 vuotta sitten, kun vaikea selkäsairaus oli vienyt työkyvyn ja edessä oli uuden ammatin etsintä. Keramiikkakurssi antoi inspiraation omien savituotteiden tekemiseen, ja pikku hiljaa savi alkoi elää tekijänsä käsissä. Ensimmäiseksi oman tuotesarjan aiheeksi valikoitui kuin luonnostaan enkelit – olihan vakavat sairaudet koetelleet niin Ohvanaista itseään kuin hänen lähipiiriäänkin. Enkelit ovat edelleen Gallerian suosituimpia tuotteilta. Niiden lisäksi Savipajan valikoimaan kuuluu yksilöllisiä kastemaljoja, erilaisia kynttilänjalkoja, mukeja, maljakoita sekä tuikku- ja kukka-amppeleita. 


Erilaiset enkelihahmot ovat Galleria Savipajan suosituimpia tuotteita. Kuva: Tuija Ohvanainen
  Suurin osa myytävistä tuotteista on Tuija Ohvanaisen suunnittelemia. 

  – Mielikuvitus, luonnon rauha ja intuitio tuovat minulle uusia ideoita savesta toteutettavaksi. 

  – Savi on kaunis ja muotoiltava materiaali, joka inspiroi kokeilemaan uutta. Esimerkiksi patsaiden muotoilu on äärimmäisen kiehtovaa, Ohvanainen kertoo. 

  – Myös ortodoksisuus, lapset ja lastenlapset tuovat uusia ideoita tuotevalikoiman täydentämiseen, taiteilija toteaa.

  Savipajan tuotteiden värimaailma on poikkeuksellisen kaunis ja houkutteleva. Murretut luonnon värit ovat mainiosti yhdistettävissä erilaisiin kattauksiin ja sisustuksiin. Kaunis lahja on samalla myös toimiva ja kestävä käyttöesine.

Navetan uusi elämä

  Ohvanaisen työhuone on vanhan navetan maitohuoneessa. Varsinainen vanha navetta avattiin galleriakäyttöön vuonna 2005 täysin kunnostettuna. Valoisan ja avaran kauniin Galleria Savipajan jokainen yksityiskohta on tarkkaan harkittu. Näyttelytilan pöydät ja vitriinit ovat kaikki löytäneet oikean paikkansa. 


Entinen navetta on muuttunut kauniiksi Galleriaksi. Kuva: Tuija Ohvananinen
  – Galleria Savipaja antoi uuden elämän jo hiljentyneelle navetalle, Ohvanainen toteaa.

  Ryhmille ja yksittäisille matkailijoille Galleria Savipaja tarjoaa mahdollisuuden päästä nauttimaan hiljaisuudesta, rauhasta ja inspiroivasta käsityötaiteesta.
Tekstin kirjoittiAhti Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »