Nro 5-2015
Luokittelu: Pohjois-Karjala ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Via Karelia, Tohmajärvi, Niirala, Petravaara, Kaurila, Tohmajoki, Jänisjoki, Kaustajärvi, Sääperi

Via Karelia


Järventauksen kylämaisema. Kuva: Tuomo Eronen

Tohmajärven tarina kaikuu 
sen kymmenissä kylissä

Runon ja rajan tie kulkee kiemurrellen Kiteeltä kohti itärajalla sijaitsevaa Tohmajärven kuntaa. Lähes 5 000 asukkaan Tohmajärven elinvoimaisuus kumpuaa pienistä, mielenkiintoisista yksityiskohdista ja sen valloittavista kylistä.


  Tohmajärven Niirala on yksi Suomen vilkasliikenteisimmistä rajanylityspaikoista. Itänaapurin läheisyys näkyy erityisen hyvin rajaseudun pienissä kylissä, kuten Niiralan eteläpuolella sijaitsevassa 25 asukkaan Petravaarassa


Rajaseudun vaarojen aamutunnelmaa. Kuva: Tuomo Eronen
Tunnelmallisten maalaismaisemien koristaman ortodoksikylän nähtävyyksiä ovat Vilho Suonmaan suunnittelema tsasouna eli ortodoksinen rukoushuone ja vanhassa navetassa toimiva käsityöyritys Galleria Savipaja.

Kulttuuri- ja sotahistoriaa huokuva Kaurila

  Venäjälle johtava valtatie 9 kulkee läpi Niiralan länsipuolella sijaitsevan Kaurilan tuoden 160 asukkaan kylään 1,5 miljoonan ajoneuvon läpikulkuliikenteen vuosittain. Tohmajokeen ja Jänisjokeen rajoittuvan Kaurilan historia juontaa 400 vuoden taakse, ja se valittiin vuonna 2015 Pohjois-Karjalan vuoden kyläksi. Se on myös ”koko kansan Äiteen”, kilpahiihtäjä Siiri Rantasen kotikylä, ja kylästä löytyykin liuta Äiteen mukaan nimettyjä nähtävyyksiä ja tapahtumia.


Vaaramailla on hyvä laskea mäkeä! Kuva: Tuomo Eronen
  Kaurilan keskipiste on entisessä kansakoulussa toimivat kylätalo ja koulumuseo. Kylätalossa on esillä paikallisesta sotahistoriasta kertova Mannerheimin jalanjäljillä -valokuvanäyttely. Jatkosodan alussa koulurakennuksessa oli linnoituspatteristo 5:n komentopaikka. Talo toimi talvisodan alussa evakkojen yöpymispaikkana sekä haavoittuneiden kokoamispaikkana. Näiltä ajoilta muistoksi on jäänyt lotta-asuja ja muuta sotaesineistöä.


Kaurilan kylän kulttuuripolku. Kuva: Tuomo Eronen
  Kylätalon pihaan on pystytetty siviilisotavankien muistomerkki. Kaurilan kylässä on sota-ajoilta muistona myös linnakkeita ja tykin poteroita. Kylän kulttuurihistoriaan voi tutustua kävellen helppokulkuisella Siirin polulla, jonka varrella sijaitsevat Siiri Rantasen kotitalo ja hänen kunniakseen pystytetty patsas, sotahistoriallisia kohteita sekä Myllypuron laavu.

Tuntemattoman sotilaan jäljillä Värtsilässä

  Sotahistoria on vahvasti läsnä myös Värtsilän alueella. Värtsilä on entinen kunta, joka menetti kuntakeskuksensa Neuvostoliitolle sodanjälkeisessä rajankäynnissä. Tuntematon sotilas -romaanin esikuvana olleen joukkueen sotataival jatkosotaan kulki Värtsilän Kaustajärvellä sijaitsevan Huoltotien kautta. Värtsilän kunta yhdistyi Tohmajärven kuntaan vuonna 2005.

Tohmajärvi on lintubongarin paratiisi

  Värtsilä on tunnettu luontoharrastajien keskuudessa erityisesti erinomaisista lintuvesistään.

  Sääperi on oikea unelmakohde muuttolintujen tarkkailuun, ja siellä tavataan runsaasti harvinaisia lintulajeja. 


Syksyn valkoposkihanhia Joukolassa. Kuva: Tuomo Eronen
  Värtsilän läpi virtaava Jänisjoki ja läheiset järvet muodostavat yli 200 kilometrin mittaisen verkoston melontareittejä erinomaisine kalastuspaikkoineen.

  Tohmajärvi on automatkailijalle upea kohde, vaikka olisikin vain läpikulkumatkalla. Monipuolinen luonto, historialliset nähtävyydet ja elinvoimaiset kylät lumoavine yksityiskohtineen antavat matkailijoille säkkikaupalla syitä saapua Tohmajärvelle.

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »