Nro 5-2015
Luokittelu: Kymenlaakso, Etelä-Karjala ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Aina ;  Kesä ;  Syksy ;  Talvi ;  Kevät ; 
Avainsanat: Via Karelia, Parikkala, Patsaspuisto, Veijo Rönkkönen, Siikalahti, lintukosteikko

Via Karelia


Parikkalan Patsaspuistossa on yli 550 moni-ilmeistä ja -aiheista betonipatsasta. Kuva: Parikkalan Patsaspuisto

Lintujen ja patsaiden Parikkala

Reilun 5000 asukkaan Parikkala sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä. Kunnan läpi kulkee valtatie 6, jonka varrella sijaitsee myös kuuluisa Parikkalan Patsaspuisto. Luonnonharrastajia Parikkalaan houkuttaa linnuistaan kuuluisa Siikalahti.


  Parikkalassa viihtyy pidempäänkin, sillä tarjolla on runsaasti tekemistä ja näkemistä. Majoitukseen on valittavana runsaasti vaihtoehtoja hotelleista leirintäalueisiin. 


Parikkalan nuoria. Kuva: Maisa Kalliokoski
Parikkalan kahviloissa ja ravintoloissa voi nauttia vaikkapa paikallisia herkkuja tai muuta maistuvaa lähiruokaa. Vinkkejä matkan suunnitteluun löytyy runsain mitoin Parikkalan uudelta visitparikkala-matkailusivustolta.

ITE-taiteen keidas 

  Parikkalan Patsaspuisto Koitsanlahdessa on Suomen tunnetuin ITE-taiteen teoskokonaisuus. Veijo Rönkkösen (1944–2010) yli 50 vuotta kestäneen taiteellisen työn tuloksena puistossa on yli 550 moni-ilmeistä ja -aiheista betonipatsasta. Patsaspuistossa käy vuosittain kymmeniätuhansia vierailijoita ympäri maailman.


Patsaspuistossa jokainen patsas on erilainen. Kuva: Parikkalan Patsaspuisto
  Patsaspuisto on pääsymaksuton, ja siellä voi vierailla mihin vuorokauden aikaan tahansa. Valaistusta siellä ei kuitenkaan ole. Kesäaikaan puisto on kukkaloistossa kylpevä puutarha, jossa betonilaatoilla päällystetyt polut johtavat patsasryhmältä toiselle. Pihateitäkin reunustavat luonnollista kokoa olevat ihmispatsaat. Patsasryhmien aiheina ovat niin leikkivät lapset, eri kansallisuudet, vanhan ajan pyykkärit kuin Kalevalakin. 

  Patsaspuistoon on tehty uusi sisäänkäynti viereiseltä levähdysalueelta. Sieltä kulkuyhteys johtaa puiston Joogatarhaan, jossa on peräti 256 eri asennoissa olevaa joogahahmoa.

Siikalahden lintuparatiisi

  Siikalahti on poikkeuksellisen monimuotoisen pesimä- ja muuttolinnustonsa ansiosta Sisä-Suomen arvokkain lintukosteikko. Merialueetkin mukaan lukien se on maamme kolmanneksi paras lintuvesi. Kesäisin siellä pesii 70 eri lintulajia, yhteensä pari tuhatta lintuparia. Toukokuun lopulta lähtien Siikalahdella voi ihailla myös sudenkorentoja, joita siellä on yli 20 lajia.


Joutsenet Siikalahdella. Kuva: Marja Savikurki
Lintuja voi tarkkailla Siikalahdella ympäri vuoden, mutta otollisin seuranta-aika on aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. Lintuja voi seurailla kahdesta lintutornista, katselulavalta tai piilokojusta. Lintutornille johtaa kilometrin mittainen luontopolku.

Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »