Nro 5-2015
Luokittelu: Kymenlaakso, Etelä-Karjala ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Via Karelia, Imatra, lotta, sotaveteraani, veteraanimuseo, Piponiuksen talo, museo

Via Karelia


Piponiuksen talo on valmistunut 1925-26. Edessä ilmatorjuntatykki ja taustalla kenttätykki vuodelta 1915. Kuva: Jarmo Ikävalko

Veteraanin kotimuseo henkii isänmaallisuutta

Imatran Veteraani- ja Lottamuseo sijaitsee kulttuurihistoriallisessa ympäristössä Valtionhotellin ja Imatrankosken tuntumassa. Näyttävä, 1920-luvun uusklassismia edustava rakennus toimii paitsi isänmaallisuutta juhlistavana museona, myös pitkäaikaisena kotina Ikävalkon perheelle.


  Legendaarinen lääkäri Heikki Piponius rakennutti talon vuonna 1925 kodikseen ja vastaanottotiloikseen. Tohtorin kuoltua jo vuonna 1927 taloon tuli vuokralle toinen imatralaislääkäri R. R. Rima, jonka kotina ja vastaanottona rakennus toimi yli 40 vuoden ajan.

Vastaanotosta kiintoisaksi kotimuseoksi

  Piponiuksen talo on ollut Ikävalkojen kotina 70-luvulta lähtien. Varatuomari ja sotaveteraani Reino Ikävalko alkoi rakentaa museota vaimonsa, lääkintälottana toimineen Eilan kanssa parisenkymmentä vuotta sitten. Nykyisin se on veteraanin kotimuseo ja Eila Ikävalkon koti runsaine esineistöineen ja kodinomaisine tunnelmineen.

  Aikaisemmin talo oli Reinon äidin Olga Ikävalkon ja vanhimman pojan Jarmon perheen kotina. Myöhemmin talossa asui myös nuorempi poika Sakari.

Yhdeksän huonetta täynnä sotamuistoja

  Museon Sortavala-huoneessa esitellään autonomian ajan, kansalaissodan ja itsenäisyyden ensimmäisten vuosikymmenten historiaa sekä Sortavalan ja Laatokan historiaa. Yläkerrassa on lisäksi vuonna 1954 perustetun Lions Club Imatran historiasta kertova huone. Reino Ikävalko oli yksi klubin perustajajäsenistä.


YK-kenraali Lauri Kohon univormu. Kuva: Harri Åman
  Sotahuoneessa on nähtävillä suomalaisen sotaesineistön ja aseiden lisäksi neuvostoliittolaisia ja saksalaisia esineitä. Viimeisimpänä lahjoituksena museoon on muun YK-esineistön ohessa saatu kenraali Lauri Kohon univormu. Esillä ovat myös venäläisen kontra-amiraalin ja kenraalin univormut.

  Lottien historiaan voi tutustua hallissa. Varatuomari Ikävalkon elämäntyö on esillä kirjastossa, jossa on vanha, Viipurista peräisin oleva senaattorin kirjoituspöytä, jota perimätiedon mukaan on käyttänyt yksi tsaareistakin vierailullaan. Urheiluhuoneessa on muistoja Pariisin, Helsingin, Mexico Cityn ja Münchenin olympialaisista.


Hallissa voi tutustua lottien historiaan. Kuva: Harri Åman
  Ruokasalia koristavat muun muassa upea vihreä kaakelitakka sekä vanha, pietarilaista alkuperää oleva taffelipiano. Kotimuseon pihassa on kaksi tykkiä, joista toinen on Laatokan puolustajien ilmatorjuntatykki ja toinen kenttätykki.


Taffelipianon päällys on sekin täynnä muistoja. Kuva: Harri Åman
  Museo on avoinna talvikaudella päivittäin kello 12–16, kesällä kello 12–18 ja ryhmille aina sopimuksen mukaan. Museolla järjestetään ajoittain myös teemaluentoja ja pieniä konsertteja.

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »