Nro 5-2015
Luokittelu: Kymenlaakso, Etelä-Karjala ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Via Karelia, Lappeenranta, Imatra, Saimaa Travel, matkanjärjestäjä, Viipuri, Saimaan kanava, risteily

Via Karelia


m/s Carelia on 200 paikkainen risteilyalus, jossa on kaksi sisäkantta, kaksi ravintolaa, iso aurinkokansi ja tax-free myymälä.

Rentoudu risteilyllä Saimaan syleilyssä 

Saimaata ei sanoilla selitä, se on seilattava! kuuluu Saimaan rannoilla raikaava sananparsi. Ja tottahan se on – 120 järvellään Saimaa on Suomen ja koko Euroopan suurin yhtenäinen järvialue. Saimaan laineilla kulkee yli 3 000 kilometrin mittainen veneilyreittien verkosto, jonka kauneutta ei sanoin voi kuvailla.


  Tuhansien salmien ja saarien pirstoman järviseudun tunnetuin asukki on uhanalainen Saimaan norppa, ja sen erikoisuus on vuonna 1856 liikenteelle avattu Saimaan kanava, joka yhdistää Saimaan ja Suomenlahden toisiinsa. Kanavan avajaiset oli sen ajan kansalle suuri ilonaihe, jota juhlistettiin niin näyttävästi, että Viipurin linnan tornikin leimahti liekkeihin.

Portti idän ihmeisiin

  Viisumivapaisiin Venäjän-matkoihin erikoistunut Saimaa Travel on toiminut Lappeenrannassa jo yli kymmenen vuoden ajan.

  Matka Saimaan kanavaa pitkin Lappeenrannasta Viipuriin on niin vaikuttava kokemus, että risteilylle kannattaa lähteä jo pelkän elämyksen vuoksi. Laivan kannella pääsee seuraamaan aitiopaikalta M/S Carelian verkkaisesti etenevää kulkua kahdeksan sulun laskiessa risteilijän matkustajineen 76 metriä Saimaalta alas Suomenlahdelle.


Viisumivapaa matka m/s Carelialla Saimaan kanavaa pitkin Lappeenrannasta Viipuriin on vaikuttava kokemus. Kuva: Saimaa Travel
  Saimaan kanava on totisesti portti idän ihmeisiin, sillä se on ainoa EU-maista Venäjälle johtava kanava. 43 kilometrin mittainen kanava on puoliksi Suomen ja puoliksi Venäjän alueella, mutta suluista vain kolme on Suomen rajojen sisäpuolella.

  M/S Carelialla matkattavien Viipurin- ja Pietarin-risteilyjen lisäksi matkatoimiston toinen alus M/S Brahe risteilee Haminasta Lappeenrantaan ja Savonlinnaan. Varattavissa on myös päiväretkiä Saimaan leppoisilla laineilla.

Eteläkarjalaisia elämyksiä ryhmille

  Parhaiten Saimaan sulosta pääsee nauttimaan hyvässä seurassa Saimaa Travelin ryhmille suunnatuilla päiväretkillä. Matkatoimiston valikoimissa on valmiita retkipaketteja joka makuun, mutta toimitusjohtaja Kirsti Laine vannoo räätälöityjen retkien nimeen.

  – Ikimuistoisin retki syntyy yhdistelemällä pakettiin omalle ryhmälle mieluisia asioita. Kiintoisia kohteita ovat esimerkiksi Lappeenrannan historialliset nähtävyydet ja museot, Imatrankoski ja Valtionhotelli sekä Ylämaan jalokivikylä, Laine esittelee.


Vuonna 1903 valmistunut upea jugendlinna Imatran Valtionhotelli on yksi alueen tärkeimmistä nähtävyyksistä. Kuva: Saimaa Travel
  – Ruokamatkailu on nyt suuressa suosiossa, ja alueella on paljon hyviä ravintoloita. Eikä sovi unohtaa paikallisia erikoisuuksia eli perunasta ja lampaasta huolella valmistettua Lemin särää, joka on yksi Suomen seitsemästä ihmeestä, sekä Lappeenrannan omia herkkuja, vetyä ja atomia.

  Ryhmäretket ovat kestoltaan muutamasta tunnista useampaan päivään. Majoitus hoituu kätevästi Saimaa Travelin yhteistyökumppaneiden kautta, ja matkailuopas kulkee ryhmän mukana retkikohteesta toiseen.

  – Pakettiin voidaan sisällyttää ihan mitä tahansa ryhmä toivookin, Laine vakuuttaa.


Lappeenrannan Kylpylä ja Kasino. Kuva: Saimaa Travel
  – Lappeenrannassa on mainiot ostosmahdollisuudet, ja erityisesti kesäaikaan erilaisia tapahtumia riittää jokaiselle päivälle, aina markkinoista ja konserteista maatilaeläinten silittelyyn.

Porukalla pikkujouluristeilemään 

  Saimaa Travelin risteilykausi alkaa normaalisti toukokuun puolivälissä jatkuen syyskuun alkuun asti. Talvikaudella risteilijät lepäävät M/S Brahen pikkujouluristeilyjä lukuun ottamatta. Haminan satamasta lähtevillä neljän tunnin pikkujouluristeilyllä nautitaan jouluherkkuja notkuvan buffetpöydän antimista ja laitetaan jalalla koreasti tanssiorkesterin tahdittamana. Pikkujouluristeilyille on 18 vuoden ikäraja.


Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »