Etelä-Karjala on vesistöjen ja rajan maakunta, jossa on lähes 8 000 kilometriä rantaviivaa. Saimaan rannalla riittää kiinnostavaa koettavaa useammallekin käynnille.
– Kannattaa tutustua esimerkiksi Lappeenrannan valmistumassa olevan ja Imatralle rakentuvan teatterin tarjontaan. Uusia teattereita ei kovin usein oteta Suomessa käyttöön, mutta Etelä-Karjalaan niitä saadaan kaksin kappalein, kertoo Etelä-Karjalan liiton maakuntasuunnittelija Anu Talka.
Saimaan kanavaa. Kuva: Rauno Suomela Itäraja on vuosisatojen ajan vaikuttanut siellä asuvien ihmisten elämään. Edelleen raja ja rajalla eläminen on eteläkarjalaista arkea, kulkeehan Lappeenrannan Nuijamaan ja Imatran rajanylityspaikkojen kautta vuosittain miljoonia matkailijoita. Rajaan voi tutustua myös risteilemällä Saimaan kanavaa pitkin historialliseen Viipuriin.
Rajan ja matkailun historiaa
Aikanaan rajan turvaksi rakennettu Lappeenrannan linnoitus on tänä päivänä mieliinpainuva ja vireä vanhakaupunki museoineen, kahviloineen ja tapahtumineen. Rajaseudun historiasta siellä muistuttaa myös Suomen vanhin ortodoksinen kirkko.
Rautjärven Haukkavuosri on Etelä-Karjalan maakunnan korkein kohta, jonka huipulta avautuvat sykähdyttävät näkymät. Kuva: Hanna Ollikainen Rautjärven Haukkavuori on kolmen rauhan rajapyykki. Se on Etelä-Karjalan maakunnan korkein kohta, jonka huipulta avautuvat sykähdyttävät näkymät. Haukkavuoren laella kallioon on hakattu Uudenkaupungin rauhan rajaviiva, jonka itäpuolella on tähti ja länsipuolella kruunu, Venäjän ja Ruotsin symbolit.
Haukkavuoren rajamerkki. Kuva: Hanna OllikainenMuita mielenkiintoisia retkeilykohteita Etelä-Karjalasta löytyy sekä muualta mantereelta että Saimaan saarista.
Suomen vanhin matkailukohde on Imatra, jonka kuohuvia koskia on saapunut ihailemaan mm. Venäjän keisarinna Katariina Suuri vuonna 1772. Edelleen Imatrankosken kesäiset koskinäytökset houkuttelevat kosken partaalle tuhansia matkailijoita joka vuosi.
Kosken rannalle vuonna 1903 avattu Imatran Valtionhotelli tarjosi tasokasta majoitusta vauraille ulkomaalaisille, lähinnä pietarilaiselle ylimystölle. Edelleen toiminnassa oleva Valtionhotelli on nähtävyys jo itsessään.
Hyvinvointia ja virkistystä
Anu Talka luonnehtii karjalaista vieraanvaraisuutta välittömäksi, hyväntuuliseksi ja avoimeksi. Ei siis ihme, että jo parin sadan vuoden ajan ihmiset ovat saapuneet tänne rentoutumaan, virkistäytymään ja saamaan apua vaivoihinsa.
– Maakunta tarjoaa mahdollisuuksia niin lepoon ja rentoutumiseen kuin monipuoliseen liikkumiseen unohtamatta hyviä ostosmahdollisuuksia, Talka kertoo.
Etelä-Karjalalla on pitkät kylpyläperinteet. Kuva: Holiday Club Saimaa Pitkät perinteet omaava Lappeenrannan kylpylä tarjoaa edelleen mahdollisuuden nautinnollisiin hoitoihin, rentoutumiseen ja lepoon. Vauhdikkaampaa menoa kaipaaville soveltuvat Holiday Club Saimaa ja Imatran kylpylä, joiden altaissa ja aktiviteeteissa viihtyy koko perhe.
Etelä-Karjala tarjoaa myös hyvät liikuntamahdollisuudet. Hyvinvointia voi hakea golfkentiltä, hiihtoladuilta ja muilta liikuntapaikoilta, joita on erityisesti Rauhan ja Ukonniemen alueella.
Omintakeisia matkailukohteita
Perinteisten matkailukohteiden lisäksi Etelä-Karjalassa on erikoisuuksia, joita muualta ei löydy. Saimaan rannalla Ruokolahdella sijaitseva Rantalinna oli valmistuttuaan vuonna 1912 Venäjän keisarin lähipiirin omistuksessa. Nykyisin Rantalinnassa toimii tilausravintola ja pieni hotelli. Vastaavantyyppinen kokonaisuus löytyy Savitaipaleelta, jossa matkustavaisia palvelee Kartanohotelli Olkkolan Hovi.
Tunnelmallinen Pulsan Aseman kahvila. Kuva: Pentti PotkonenLappeenrannan Pulsassa historiallisella Pietarin radan asemalla avautui vuosi sitten uusi ja ihastuttava matkailukohde, joka tarjoaa menneen ajan tarinoiden ja tunnelman lisäksi herkkuja, majoitusta sekä sisustustavaroita. Pulsan maisemissa sveitsiläinen pankkiirikin sanoo nähneensä täydellisen tähtitaivaan.
|