Nro 4-2015
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Tervan tie, Muhos, Los Coyotes Ranch, lännenkylä, juhlapaikka, elämys

Tervan tie


Tilauksesta avoinna oleva Los Coyotes Ranch vie lännenelokuvan tunnelmiin. Kuva: Los Coyotes Ranch

Los Coyotes Ranchilla
  meno on kuin villissä lännessä

Pala villiä länttä on muuttanut Muhokselle Tuula ja Juhani Leinosen maatilalle.
  Muhoslaisen maalaistalo ei muistuta ihan peruspohjoispohjanmaalaista maatilaa. Eikä se sellainen olekaan. Leinosten, eli Rositan ja Garamban, koti on nimittäin lähes aito villin lännen kylä, jossa pääsee irtautumaan arjesta ja tempautumaan mukaan 1800-luvun Amerikan menoon.

Villin lännen peruskurssia ja tuliliemen salakuljetusta

  Los Coyotes Ranch on avoinna tilauksesta. Se on paikka, jossa järjestää perhejuhlia, polttareita, syntymä- ja virkistyspäiviä tai asiakastilaisuuksia. Rachilla heitetään tosielämän roolit nurkkaan ja pukeudutaan inkkareiksi tai länkkäreiksi, heilutellaan lassoa ja heitetään tomahawkia – opetellaan niitä taitoja, joita ilman ei villissä lännessä selviä.


Los Coyotes Ranchilla olo on kuin lännenelokuvassa. Kuva: Los Coyotes Ranch
  Los Coyotes Ranchin sydän on Iso Saluuna, kylän päärakennus, jossa syödään ja juodaan hyvin. Saluunan isolla pihamaalla mahtuu taitojaan mittelemään isompikin porukka, ja aktiviteetit ovat totta kai teeman mukaisia: Villin Lännen peruskurssilla opetellaan hengissä selviytymisen kannalta olennaisia taitoja, Lännen Nopein ja Tuliliemen salakuljetus ovat joukkuekisoja, joissa mitataan nopeutta, hoksottimia ja yhteistyötä.

  Ison Saluunan lisäksi kylässä on pienempi saluuna sekä joukko muita villin lännen tyylin mukaisia pienempiä rakennuksia, joiden keskellä tuntee tosiaan olevansa keskellä amerikkalaista lännenelokuvaa. Tunnelmaa täydentävät henkilökunnan asut ja vierailijoille tarjottava rekvisiitta lassoineen ja revolvereineen.

Villi länsi elää ympäri vuoden

  Los Coyotes Ranch on Suomessa ainutlaatuinen paikka, sillä se on ainoa villin lännen kokemuksia ympärivuotisesti tarjoava yritys. Saluunasta se alkoi: vuonna 2002 Rosita piti yhden kesän baaria pihan pienessä saluunassa, ja kun vuonna 2008 vietettyjen tyttären häiden takia piti rakentaa isompi saluuna, idea kokonaisesta lännen kylästä alkoi elää. Päätoimisesti Rosita ja Garamba ovat pyörittäneet kyläänsä nyt muutaman vuoden. 


Ranchilla heitetään tosielämän roolit nurkkaan ja heittäydytään inkkareiksi ja länkkäreiksi. Kuva: Los Coyotes Ranch
  Voisi kuvitella, että villi länsi olisi mahdollisimman kaukana pohjoispohjanmaalaisesta todellisuudesta, mutta tosiasiassa Leinostenkin tilalta on ihmiset aikanaan lähteneet Amerikkaan paremman elämän perään. Ja villissä lännessä vain on sitä Jotakin, Rosita tietää.

  – Täällä arki todellakin unohtuu. Ei tarvitse kuin tulla portista sisään, niin aikuisetkin ihmiset leikkivät inkkaria ja länkkäriä kuin pikkulapset!Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »