Nro 4-2015
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Tervan tie, Kajaani, tervasoutunäytös, linnanrauniot, Rantapuisto, tapahtumat, Paltaniemi, arkkitehtuuri, Oulujärvi, majoitus

Tervan tie


Maisema Kalkkisillan suuntaan. Kuva: Reijo Haukia

Kaunis, kauniimpi,Kajaani 
– kaupunki keskellä Kainuuta

Noin 38 000 asukkaan Kajaani on Kainuun maakuntakeskus. Kainuun ollessa Suomen johtava tervantuottaja terva kulki Kajaanista kohti Oulua vesiteitse Kajaaninjokea pitkin. Vielä 1900-luvun alussa tervaveneissä kuljetettiin vuosittain 24 000 tervatynnyriä. 1840-luvulla valmistunut Kajaanin tervakanava on tänä päivänä ainoa toimiva tervakanava koko maailmassa.


  Tervakanava poistui käytöstä vuonna 1915, jonka jälkeen terva kuljetettiin rautateitse. Kanava avattiin uudelleen vuonna 1984, ja se on käytössä edelleen. Kesäsunnuntaisin Kajaanissa voi seurata tervakanavan soutunäytöksiä.

  – Soutunäytös on ainutlaatuinen tapahtuma Suomessa ja koko maailmassa, toteaa Kajaanin kaupungin markkinointi- ja matkailusihteeri Aila Vähämaa.


Tervavene tervakanavassa. Kuva: Reijo Haukia.
  Näytös toteutetaan yhdessä Kainuun Erä- ja Kalakavereiden kanssa. Vanhanajan asuihin pukeutuneet soutajat lasketaan veneineen kahden sulun kautta Kajaaninjoen alajuoksulle. Paikalla on matkailuopas kertomassa tervan ja tervakanavan historiasta.

Linnan juhlat rantautuivat Kajaaniin

  Keskustan tärkein nähtävyys on 1600-luvulla rakennetun Kajaanin linnan rauniot. Uusi kävelysilta tuo rauniolinnan ja lumoavan jokimiljöön lähemmäs kaupunkilaisia. Linnaa ympäröivästä alueesta kehitetään kajaanilaisten oma virkistyskeidas, missä voi myös kalastaa ja rentoutua vaikkapa eväsretken merkeissä.

Elokuussa ensimmäistä kertaa järjestetty Linnanvirta-tapahtuma toi Rantapuistoon konsertteja, stand up -komiikkaa, harmonikkojen tahdittamaa yhteislaulua, pop up -ravintoloita ja paljon muuta. Puolustusvoimien perinteinen MILjazz-konsertti sai erityisen suuren suosion.

  – Viikonlopun tapahtuma tarjosi tekemistä ja näkemistä joka makuun, Vähämaa kertoo.

  – Historiaa siitä kiinnostuneille, musiikkia monessa eri muodossa ja myös hengellistä antia sunnuntaisen ulkoilmajumalanpalveluksen merkeissä.

  Kajaanin tunnetuimpia tapahtumia ovat valtakunnallisesti merkittävät Runoviikko ja Kajaani tanssii, joiden aikana ohjelmaa järjestetään ympäri kaupunkia. Suurin osa tilaisuuksista pidetään Kongressi- ja kulttuurikeskus Kaukametsässä.


Runoviikon aikana Kauppakatu muuttuu Markkinakaduksi. Kuva: Reijo Haukia.
  Syksy tuo Kajaaniin oman tapahtumatarjontansa aina markkinoista Taiteiden Yöhön ja Kajaanin Kekri-karnevaaleihin, Kainuulaista joulutoria unohtamatta.

Kulttuuria ja kuuluisuuksia

  Kajaani on vahva kulttuurikaupunki, ja siellä on vaikuttanut moni tunnettu suomalainen, kuten Urho Kekkonen, Eino Leino ja Elias Lönnrot. Paltaniemen kylässä sijaitseva Eino Leino -perinnetalo on yksi kaupungin suosituimmista nähtävyyksistä. Paltaniemen maalaisidyllissä sijaitsevat myös Kalevalan muistokivi, harvinainen Paltaniemen kuvakirkko sekä kaunis, hiljattain uusittu Paltaniemen venesatama hiekkarantoineen.


Paltaniemen kuvakirkko. Kuva: Reijo Haukia
  Keskustan tuntumassa matkailijoita viehättävät erityisesti Urho Kekkosen kotitalo, koulu ja muistomerkki. Kiinnostusta herättävät myös kaupungin vanhin rakennus, vuonna 1831 valmistunut empiretyylinen Raatihuone, vuonna 1904 rakennettu vanha rautatieasema sekä kauniit kirkot – Kajaanissa on pohjoismaiden ainoa bysanttilaistyylinen ortodoksikirkko. Modernia vivahdetta kaupunkikuvaan tuovat arkkitehti Eino Pitkäsen suunnittelemat funkistyyliset julkis- ja asuinrakennukset.

Kartanohotelleista karavaanarielämään

  Kauniin jokimiljöön lisäksi Kajaania koristaa Suomen neljänneksi suurin järvi, Oulujärvi, jonka rannalla Paltaniemikin sijaitsee. Järviseutuun voi tutustua risteillen, meloen, soudellen tai kalastellen. Kaupungin uusi ylpeydenaihe on vesiliikuntakeskus Kaukavesi, missä tarkenee pulikoida ympäri vuoden.

  Luonnonsuojelualueet, luontopolut ja retkeilyreitit tarjoavat monia virkistäytymismahdollisuuksia. Lisää aktiviteetteja löytyy Vuokatista, joka sijaitsee vain puolen tunnin ajomatkan päässä Kajaanista.

  Majoittuvalla matkailijalla on varaa mistä valita, aina kartanohotelleista tasokkaisiin ketjuhotelleihin. Kajaanista löytyy myös mökkejä ja loma-asuntoja sekä karavaanareiden suosima leirintäalue SFC-Kohtauspaikka Kajaanin Vuottolahdessa Oulujärven rannalla.Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »