Nro 3-2015
Luokittelu: Uusimaa ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Gardenia-Helsinki, trooppinen puutarha, luonto, kasvit, kokous, juhlatila, opastetut kierrokset, luontoretki, Viikki


Pionit kukkivat Gardenian edustalla. Kuva: Gardenia-Helsinki.

Gardenia-Helsinki tuo tropiikin pohjoiseen

Kaakkois-Aasian eksotiikka löytyy lähempää kuin uskoisi. Gardenia-Helsinki trooppisine puutarhoineen sijaitsee vain 10 kilometrin päässä Helsingin keskustasta. Helsingin kaupungin ja yliopiston omistamassa Gardeniassa kukkivat kasvit, joita Suomessa harvemmin tapaa.


  Toimitusjohtaja Sari Oikarinen kertoo, että pääosa Gardenian kasveista on tullut jollakin tavalla tutuksi myös suomalaisessa arjessa. Puutarhassa kasvaa hedelmäpuita, mauste-, kuitu- ja lääkekasveja sekä metsätalouspuita. Puutarhasta löytyy myös orkideoja sekä lihansyöjäkasveja.

Puutarhat tutuksi kierroksella

  Gardenian sisäpuutarhassa voi ihastella kasvien lisäksi kala-altaiden asukkeja ja kilpikonnia. Kävijöille maksuton ulkopuutarha, johon kuuluu myös jännittävä japanilainen puutarha, on parhaimmillaan keväästä syksyyn. Sekä sisä- että ulkopuutarhat luovat upeat puitteet erilaisiin tilaisuuksiin, ja puutarhoissa on moni onnellinen pariskunta saanut toisensa.


Trooppisessa puutarhassa voi nähdä Calliandran. 
  Puutarhoihin voi tutustua joko omin neuvoin tai yhdessä oppaan kanssa. Maksullisia opastuksia on saatavilla paitsi ryhmille, myös yksittäisille vierailijoille erikseen varattaessa. Lapset voivat tutustua puutarhan kasveihin omatoimisella Kasvien salaisuus -kierroksella. Kasvien salaisuus ratkeaa kierroksen jälkeen. 

  Gardenian käytävägallerian seiniä koristavat vaihtuvat luontoaiheiset taidenäyttelyt, joissa on esillä suomalaisten valokuvaajien ja taiteilijoiden teoksia.

Luontoretkelle Viikkiin

  Opastettuja retkiä tehdään myös ympäröivään Viikin luontoon. Viikki tunnetaan yhtenä Suomen upeimmista lintualueista, ja siellä on tavattu jopa 289 erilaista lintulajia. Luontoretken aikana tarkkaillaan muun muassa töyhtöhyyppiä, valkoposkihanhia ja alueella pesiviä haikaroita.


Haikaranpesiä puiden latvoissa. Kuva: Eero Haapanen.
  Luonto on läsnä monessa eri muodossa, sillä merenranta on lyhyen kävelymatkan päässä ja pelloilla laiduntavat lehmät ovat erityisesti pikkuväen suosiossa. Viikin ulkoilu- ja virkistysalueella on myös Viikin Arboretum eli puulajipuisto.

  Gardenia-Helsinki on avoinna pääsääntöisesti lauantaista torstaihin. Perjantai on kasvien hoitopäivä ja silloin sisäpuutarha on suljettu.

  – Valitettavasti Gardenian toiminnan jatko on epävarmaa, ja siksi onkin syytä ottaa Gardenian trooppiset puutarhat matkakohteeksi vielä tämän vuoden aikana, Oikarinen toteaa. 

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »