Nro 3-2015
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Tampere, Sara Hildénin taidemuseo, Erwin Wurm, yhden minuutin veistos

Ihana Suomen suvi


Erwin Wurm: UFO, 2006

Erwin Wurmin taide ihastuttaa Tampereella

Tänä kesänä Sara Hildénin taidemuseon omat kokoelmat ovat saaneet väistyä maineikkaan itävaltalaisen kuvanveistäjä Erwin Wurmin teosten tieltä. 


  Sara Hildénin taidemuseo sijaitsee Särkänniemen pohjoisrinteellä, luonnonkauniissa järvenrantamaisemassa. Suomessa ensimmäistä kertaa nähtävä Wurmin yksityisnäyttely täyttää taidemuseon molemmat kerrokset 20.9.2015 asti. 

  Vuonna 1954 syntynyt Erwin Wurm kuuluu maailman merkittävimpiin taiteilijoihin. Hän kuvaa taiteessaan nyky-yhteiskuntaa arkisine ilmiöineen. Keskeisiä teemoja ovat vapauden- ja yksilöllisyydenkaipuu, pyrkimysten turhuus, sääntöjen rikkominen sekä hiuksenhieno ero ylevän ja alhaisen tai normien ja poikkeamien välillä.

  Disruption-näyttelyssä on esillä taiteilijan teoksia vuosilta 1992–2015. Disruption tarkoittaa hajoamista tai rikki repimistä viitaten myös vakiintuneiden käsitysten horjuttamiseen.

  – Huumori kumpuaa arkitilanteista ja -ajattelusta, ja tavoittaa tästä syystä laajat joukot, toteaa näyttelyn kuraattoreihin kuuluva näyttelyamanuenssi Sarianne Soikkonen. Hän muistuttaa, että teoksista löytyy kuitenkin useita merkitystasoja, joiden löytäminen riemastuttaa taiteen ja filosofian historiaa tuntevia.

  Näyttelyn teokset on valittu läheisessä yhteistyössä taiteilijan kanssa. 

  – Olimme onnekkaita, koska saimme mukaan useita keskeisiä teoksia ja teemoja, kertoo Soikkonen, jonka omia suosikkeja ovat koko projektin ajan olleet suuri pronssiveistos Big Psycho 10 sekä päällemaalattujen valokuvien sarja De Profundis. Hänen mukaansa jokaisesta näyttelytilasta löytyy oma yllätyksensä. Yleisön suosikkeja ovat makkaraveistokset eli Abstract Sculptures -sarjan makkaraa ja ihmistä muistuttavat teokset.


Erwin Wurm: Abstract Sculptures (Gigant big, me ideal), 2014, Sourtesy Galerie Thaddaues Ropac
  Veistosten lisäksi näyttelyssä on esillä taiteilijan videoteoksia, kuten identiteettikriisiä poteva Fat House sekä videodokumentaatio rakennusaiheisiin teoksiin liittyvästä performanssista. 

Yhden minuutin veistoksia

  Erwin Wurm on laajentanut veistoskäsitteen ajallisia, vuorovaikutteisia ja sosiaalisia näkökulmia. One Minute Sculptures on Wurmin 1990-luvulla luoma käsite. Kyseessä on taiteilijan tunnetuin teossarja, jossa kuka tahansa voi toteuttaa taiteilijan kuvallisten ohjeiden mukaisen veistoksen. 

  – Välineitä ovat ihmisvartalo, arkiset esineet – ja huumori! Soikkonen selvittää. 

  Museossa näyttelyvieraat voivat halutessaan valokuvata toteuttamansa yhden minuutin veistokset ja jakaa ne sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #SHMWurm, jolloin kuvat julkaistuvat automaattisesti myös museon internet-sivuilla. Museon väki on huomannut lasten heittäytyvän tähänkin aikuisia luontevammin. 

  Näyttelykierroksen voi tehdä omin päin joko maksuttoman äänioppaan tai painetun huoneoppaan kanssa. Opastetun kierroksen saa tilauksesta, ja se kestää noin tunnin.

Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »