Nro 3-2015
Luokittelu: Kymenlaakso, Etelä-Karjala ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Museot, kirkot ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Kuninkaantie, Virolahti, Harjun oppimiskeskus, Bunkkerimuseo, Salpalinja, Vaalimaa, Arktika-päivät, Virolahti-viikko

Kuninkaantie


Virolahden kunnantalollakin on veneranta. Kuvat: Virolahden kunta ja Harjun oppimiskeskus

Itärajan ihmeet – Virolahden kunta ja Harjun oppimiskeskus

Suomenlahden rannalla sijaitseva, noin 3 500 asukkaan Virolahti on Suomen kaakkoisin kunta. Virolahti elää kesästä, ja kesäasukkaiden saapuessa kunnan asukasluku lähes kolminkertaistuu. Kesä tuo Virolahteen myös musiikintäyteisiä ja merellisiä tapahtumia. Matkailijoiden majoitustarpeisiin vastaa kartanomainen Harjun oppimiskeskus Virolahden Ravijoen kylässä.


  Virolahden sijainti itärajalla on säädellyt kunnan elämää vuosisatojen ajan. Merellisen luonnon, toisen maailmansodan aikaisen Salpalinjan ja historiallisen Bunkkerimuseon lisäksi Virolahden ehdoton erikoisuus on Vaalimaan rajanylityspaikka, jonka kautta kulkee vuosittain miljoonia matkustajia. Haminan ja Vaalimaan välille vuonna 2017 valmistuva moottoritie on Virolahdelle merkittävä projekti, sillä Pietariin vievä valtaväylä tuo Virolahden lähemmäksi pääkaupunkiseutua.


Toukokuiset Arktika-päivät kokoaa lintuharrastajat Virolahdelle. Kuva: Virolahden kunta / Karo Holmberg
  Itäisen Suomenlahden Kansallispuisto ja Suuri-Pisin retkeilysaari ovat monen luonnonystävän lempikohteita. Keväisin Virolahden saaristoon kokoontuu valtava joukko lintuharrastajia seuraamaan miljoonien vesilintujen matkaa kohti arktisia pesimäalueitaan. Virolahden toukokuiset Arktika-päivät on Suomen parhaimpana pidetty lintumaailman tapahtuma.

Harju – Virolahden helmi

  Virolahden matkailupäällikkö Anu-Leena Lintunen kuvaa koulutus- ja majoituspalveluja tarjoavaa Harjua Virolahden helmeksi. Harjun oppimiskeskus on luonnonvara-alan ammattioppilaitos, jossa voi erikoistua vaikkapa hevostenhoitajaksi tai ratsastuksenohjaajaksi.

  – Oppilaitoksena Harju on toiminut 125 vuotta, mutta kartanon historia kantaa Venäjän keisarinna Katariina Suuren ajoille 1700-luvulle asti, kertoo rehtori Mikko Kunnaala.


Harjun Hovin päärakennus on vuodelta 1816, ja sitä vuokrataan erilaisiin tilaisuuksiin. Kuva: Harjun oppimiskeskus
  Vieraileville ryhmille voidaan järjestää talutusratsastusta ja kärryajelua, tutustumiskierroksia tilan suojeltuihin rakennuksiin sekä Kuninkaatien varrella sijaitseviin sodanaikaisiin korsuihin ja bunkkereihin. Hurjapäisimmät voivat kokeilla kalliolaskeutumista pystysuoraa seinämää pitkin tai Off Road -ajelua metsäreiteillä. Ryhmien käyttöön on varattavissa kaksi rantasaunaa kauniissa Suomenlahden saaristomaisemissa.

  Kesäaikaan suurin osa opiskelija-asunnoista on tyhjillään, jolloin Harju tarjoaa majoitustilat jopa 200 matkailijalle. Ravintolassa on noin 100 asiakaspaikkaa, mikä mahdollistaa suurienkin ryhmien ruokailut ja juhlien järjestämisen. Harjun tilalla on myös hevosvetoisia kuljetus- ja työvälineitä esittelevä Hevosajoneuvomuseo Kiessi sekä 1860-luvun viljavarastoon avattu, 80 asiakaspaikan Kesäkahvila Kiessi. Harjun Hovin alue on mielenkiintoinen kohde myös puutarhan hoidosta kiinnostuneille.

Virolahti-viikolla tapahtuu

  Virolahti-viikkoa vietetään tänä vuonna 10.–14. heinäkuuta. Perjantai-iltana Säkäjärven luolassa järjestetään Soikonvuoren Vesper, kynttilöiden valaisema iltahartaus luolan uumenissa. Ohjelma jatkuu lauantaina Virolahden perinneruoan ympärillä Hapanvellimarkkinoilla Virojoen keskustassa. Markkinoiden jälkeen siirrytään Klamilan satamaan nauttimaan musiikista ja merellisestä tunnelmasta Fish & Soul -tapahtuman merkeissä. Sunnuntaina Klamilan satamassa järjestetään Hapanvellijuhla.


Huovarin rantaa. Kuva: Virolahden matkailu
  Virolahti-viikon päätyttyä käyntiin kajahtaa 15. heinäkuuta Kaakon Kamarimusiikki -festivaali. Nelipäiväisessä tapahtumassa esiintyy sekä kotimaisia että kansainvälisiä klassisen musiikin huippunimiä. Perjantaina Harjun Hovissa järjestettävän kartanokonsertin pääsylipun hintaan sisältyy Edvard Griegin, Claude Debussyn, Beethovenin ja Sibeliuksen sävelien lisäksi esittelykierros Harjun kartanotilalla sekä Hovin kahvipöytä. 

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »