Nro 3-2015
Luokittelu: Uusimaa ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Kuninkaantie, Loviisa, Bongan Linna, Riitta Nelimarkka

Kuninkaantie


Bongan komea graniittilinna on täynnä Riitta Nelimarkan värikylläisiä töitä. Kuvat: Bongan Linna

Linna täynnä iloista energiaa

Bongan linna poikkeaa Loviisan pikkukaupungin muusta rakennuskannasta niin ulkomuodoltaan kuin sisällöltään. Komeassa graniittilinnassa voi ihastella Riitta Nelimarkan värikylläistä taidetta, jolle jyhkeät puitteet luovat mielenkiintoisen kontrastin.


  Kun professori, taiteilija Riitta Nelimarkka alkoi etsiä itselleen suurempia työskentelytiloja 1980-luvun lopulla, sopivaa paikkaa etsittiin muun muassa Ranskasta. Normandialaisesta munkkiluostarista hierottiin jo kauppaakin, kunnes munkit päättivät sittenkin pitää historiallisen paikan itsellään. Vuonna 1998 oli Kauppalehdessä myynti-ilmoitus Loviisassa sijaitsevasta Bongan linnasta, ja Riitta Nelimarkka lähti puolisonsa Jaakko Seeckin kanssa katsastamaan rakennusta. 


Taiteilijaprofessori Riitta Nelimarkka.
  – Oli karmea sää, ja linna näytti lähes kummitustalolta, mutta juuri sen kurjuus viehätti minua, kertoo Nelimarkka. Puoliso ei voinut uskoa ostohaluja todeksi, mutta lähes saman tien he jo tekivät kaupat kiinteistöstä. 

  Vuonna 1904 valmistunut Bongan linna on rakennettu alkujaan jugend-tyyliseksi kodiksi punakattoisine torneineen. 1920-luvulla linna modifioitiin italialaisittain uusklassismia ja funktionalismia myötäileväksi graniittilinnaksi arkkitehti Hilding Ekelundin suunnitelmien mukaisesti. 

Linnan uusi elämä

  Bongan linnan siirryttyä Nelimarkalle ja Seeckille alkoi mittava kunnostusprojekti, jota on toteutettu vanhaa kunnioittaen. Bongan katto, lattia ja ikkunat on uusittu, ja kiinteistöä on lämmitetty jo vuodesta 1998 lähtien ekologisesti hakkeella. 


Riitta Nelimarkka: Butterfly tree 90 x 140 cm
  Aluksi Bongan linnassa oli vain taiteilijan uudet atelieeri- ja tuotantotilat, mutta koska töitä oli paljon, oli Nelimarkan mukaan järkevämpää laittaa teokset esille kuin säilyttää niitä varastossa. Niinpä talon eteläosa kunnostettiin taidemuseo-galleriaksi, jossa on parisensataa työtä kolmenkymmenen vuoden ajalta. Taiteilijan laaja-alaisesta tuotannosta Bongassa on nähtävänä niin piirustuksia, taidegrafiikkaa, kollaaseja, villa- ja pellavareliefejä, maalauksia kuin taide- ja runokirjoja sekä fotomontaaseja ja animaatioita.

Virkistävä vierailukohde

  Vierailijaryhmät pääsevät tutustumaan Bongan linnaan tilauksesta ympäri vuoden. Linnan huolella entisöidyt avarat tilat ja korkeat salit ovat suomalaisissa oloissa harvinaislaatuiset. Nelimarkan teokset tunnistetaan voimakkaista välimerellisistä väreistä ja muotoaan muuttavista, lähes abstrakteista hahmoista. Väri-ilottelu on nähtävänä kaikkialla linnassa.  – Meillä on todella hyvät oppaat, kehuu Nelimarkka, jonka mielestä on parempi, että joku muu esittelee hänen töitään. 

  Opastettu galleriakierros poikkeuksellisen hilpeään ja virkistävään näyttelyyn kestää noin 45 minuuttia. Jos aikaa on tunti tai enemmän, kannattaa varata laajennettu esittelykierros, joka käsittää myös taiteilijan työtilat. Atelieeripuoli tapetteineen ja paneeleineen on säilytetty 1920-luvun asussa. 

  – Talo kokonaisuudessaan on kuin outoja yksityiskohtia pursuava taideteos, toteaa Nelimarkka. Hänen kertoo, että ihmiset, sukellettuaan joksikin aikaa Bongan maailmaan, tulevat sieltä ulos aivan hämmästyttävän hilpeän näköisinä.

  – Vierailijat ovat sanoneet saaneensa vierailusta voimaa, energiaa ja iloa, Nelimarkka kertoo.

  Bongan linnassa on pieni ryhmätila, joka soveltuu noin 10–15 hengen kokouksiin. Palaveri sujuu rennosti sohvilla istuen ja inspiroivasta ympäristöstä ideoita ammentaen. Linnassa on hyvä akustiikka, ja siellä järjestetäänkin erilaisia konsertteja, joihin mahtuu lähes 100 kuulijaa. 

  Bongan linnaa ympäröi pelkistetty puutarha suihkulähteineen ja nurmikoineen.

Näyttely myös Joensuun taidemuseossa

  Riitta Nelimarkalla on ollut yksityis- ja yhteisnäyttelyitä niin Suomessa kuin ympäri maailmaa. Viime vuonna Nelimarkka-museo juhlisti 50-vuotisjuhlavuottaan taiteilija Eero Nelimarkan ja pojantyttären Riitan yhteisnäyttelyllä. Tähän näyttelyyn ja Riitan kirjaan Elise´s World (Tammi 2014) perustuu myös toukokuun lopulla avautunut Joensuun taidemuseon kesänäyttely Due Nelimarkka, joka on esillä 4.10.2015 asti. Joensuussa näyttely saa kuitenkin itsenäisempiä kokonaisuuksia kummaltakin taiteilijalta sekä Riitta Nelimarkan suunnitteleman interiöörin värityksen. Näyttelyssä on esillä Eero Nelimarkan maalauksia ja piirroksia sekä Riitta Nelimarkan taidetekstiilejä, serigrafioita, maalauksia, piirroksia ja animaatioita hehkuvine värimaailmoineen. 

Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »