Nro 3-2015
Luokittelu: Uusimaa ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Kuninkaantie, Loviisa, Pernaja, Malmgårdin kartano, Johan Creutz, kartanokierros, panimo, kartanopuoti, Malmgårdin päivät, verkkokauppa

Kuninkaantie


Malmgårdin hollantilaista uusrenesanssia edustava linna. Kuvat: Malmgårdin kartano

Malmgårdin kartano on luomumatkailun edelläkävijä

Kymmenen vuotta sitten linnamainen Malmgårdin kartano avasi ovensa matkailijoille. Malmgård on Suomen ensimmäisiä luomuviljelytiloja, ja kartanon oma panimo on eittämättä ainoa laatuaan. Jalostamattomista muinaisviljalajeista pannut oluet ovat saatavilla kautta maan. Kartanopuodista löytyvät panimon tuotteiden lisäksi oman pellon erikoisuudet, kuten speltti- ja emmer-viljat.


  Malmgårdin kartano on ollut saman suvun omistuksessa jo 400 vuoden ajan. Nykyisen, hollantilaista uusrenessanssia edustavan linnan rakennutti kreivi Johan Creutzin isoisän isoisä, joka toimi aikoinaan Turun, Porin ja Ahvenanmaan maaherrana. Eläköidyttyään maaherra päätti muuttaa takaisin kotisijoilleen Loviisan Pernajaan. Silloinen rakennus oli maaherralle kuitenkin turhan vaatimaton, joten se purettiin pois uuden tieltä. Nykyinen F. A. Sjöströmin suunnittelema linna valmistui vuonna 1885.

Kartanokierrokselle kreivien kanssa

  Tutustumiskierroksia Malmgårdin kartanoon järjestetään ryhmille tilauksesta toukokuusta syyskuuhun. Ulkopuolisia oppaita ei tarvita, vaan linnaan tutustutaan kreivi Johan Creutzin ja hänen poikansa, kartanon nykyisen isännän Henrik Creutzin johdolla. 


Kreivi Johan Creutz.
  Matkailijoiden kiinnostus kartanoa kohtaan tuli kreiveille yllätyksenä.

  – On hienoa, että meillä on mahdollisuus avata kotimme ovet matkailijoille. Vieraiden mielenkiintoiset kysymykset ja jopa asioiden kyseenalaistaminen auttavat meitä kehittämään toimintaamme jatkossakin, Johan Creutz kertoo.


Malmgårdin vanha viljamakasiini.
  Kartanokierrokseen on mahdollista yhdistää tutustumisretki tilan panimoon. Kesän aikana kartanolla järjestetään neljästi avointen ovien Malmgårdin päivät, jolloin myös yksittäiset vierailijat ovat tervetulleita tutustumaan Malmgårdin luomutilan toimintaan ja linnan loistokkuuteen.

Oluen ystävän unelmakohde

  Malmgårdin panimo aloitti toimintansa vuonna 2009. Erilaisia panimokierroksia järjestetään lyhyistä pintaraapaisuista useamman oluen maistelutapahtumiin ja valmistusprosessin syvempään perehdytykseen. Malmgårdin päivillä panimokierrokselle toivotetaan tervetulleiksi myös yksittäiset vierailijat.


Panimomestari Tuomas Markkula.
  Päätuoteryhmä on lisäaineettomat ale-oluet, mutta panimossa valmistetaan myös puolikuivaa omenasiideriä.

  – Meidän erikoisuutemme on perinneviljoista kehitetyt, ainutlaatuiset makuelämykset, joita ei muualla Suomessa valmisteta, kertoo panimomestari Tuomas Markkula.

  – Kokonaisuus on ainoa laatuaan, sillä omien viljojen lisäksi valmistusprosessissa käytetään omaa lähdevettä, ja energiakin tulee omasta koskesta, Markkula lisää.

Kartanopuodin lisäksi panimon tuotteita on saatavilla ympäri Suomea. Malmgårdin oluita viedään myös muihin pohjoismaihin sekä Viroon, Saksaan ja jopa Kanadaan asti.

Ekoturismia parhaimmillaan

  Malmgårdin Kartanopuodin valikoimaan kuuluvat panimotuotteiden ja muinaisviljojen lisäksi hunaja, viinietikat ja kylmäpuristettu luomurypsiöljy. Tuotekehittelyssä korostuvat Malmgårdin arvot – tuoreus, terveys ja ekologisuus. Kartanopuodin tuotteita voi tilata myös verkkokaupan kautta. 


Kartanon portit aukeavat tilauksesta sekä Malmgårdin päivien aikaan.
  Malmgårdin päivät avaavat kartanon ja panimon ovet kaikille matkailijoille lauantaina 27.6., lauantaina 18.7., lauantaina 8.8. ja sunnuntaina 6.9.2015. Osallistuminen on varattava etukäteen. Yhteystiedot ja kierrosajat ovat esillä kartanon verkkosivuilla. Kartanon kahvila tarjoilee keittolounasta sekä makeita ja suolaisia välipaloja.

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »