Loviisan Sibeliustalossa saivat alkunsa monet tunnetut teokset, kuten vuonna 1892 valmistunut Kullervo-sinfonia. Aikoinaan Loviisan Läntisellä Tullikadulla sijainnut, vuonna 1807 rakennettu hirsitalo päätyi Sibeliuksen suvun omistukseen vuonna 1817. Jannena tunnettu Sibelius vietti talossa nuoruutensa kesiä vuosisadan loppupuolella. Loviisan merelliset maisemat ja aurinkoiset kesät jättivät jälkensä säveltäjän mieleen antaen Sibeliukselle inspiraatiota koko uran ajalle.
Talon ullakolta Janne löysi edesmenneen setänsä visiittikortit, johon oli painettu nimi Jean Sibelius. Janne ihastui nimeen niin, että otti sen käyttöönsä. Hän tuskin uskalsi haaveillakaan nimen jäävän elämään historiankirjoihin. Tänä päivänä kyseinen hirsirakennus tunnetaan nimellä Sibeliustalo, ja kadun nimi on sittemmin muutettu Sibeliuksenkaduksi. Nykyään Sibeliustalossa toimii Loviisan musiikkiopisto.
Sibelius pääosassa koko vuoden
Sibeliuksen työtä kunnioitetaan Loviisassa konserttien, näyttelyiden ja tapahtumien merkeissä läpi vuoden. Loviisan kaupungin museossa on koko kesän ajan esillä Kylpyläelämää Loviisassa – Nuori Jean Sibelius -näyttely. Näyttelyyn on vapaa pääsy, ja se on avoinna 10.6.–27.9.2015. Sibeliustalossa järjestetään kesän aikana useita taidenäyttelyitä, joissa esillä on Bruno Maximuksen Sibelius-aiheisia maalauksia.
Juhlavuoden päätapahtuma on 10.–12.9.2015 vietettävät Loviisan Sibeliuspäivät. Jokavuotisen tapahtuman ohjelmassa on korkeatasoista kamarimusiikkia ja Sibeliusta tulkitsevien kansainvälisten huippunimien esityksiä. Sibeliuspäivillä kuullaan myös Sibeliuksen läpimurtoteos Kullervo, jossa solisteina loistavat sisarukset Johanna Rusanen-Kartano ja Ville Rusanen.
Tapahtuman aikana on mahdollisuus osallistua opastetulle Sibelius-aiheiselle kävelykierrokselle. Kohteina ovat muun muassa Sibeliuspuistossa sijaitseva Sibeliuspatsas, kesäravintolana toimiva Loviisan Kappeli, nykyisin pääkirjastona palveleva Seurahuone sekä Sibeliusten sukuhauta Loviisan vanhalla hautausmaalla.
Sibelius on teemana myös purjehduksilla, ravintoloiden ruokalistoilla, luennoilla ja monissa muissa tapahtumissa vuoden aikana. Juhlavuosi huipentuu Sibeliuksen syntymäpäivänä 8. joulukuuta järjestettävään jousikvartettoesitykseen.
Loviisa, kulttuurin kehto
Svartholman merilinnoitus. Kuva: Loviisan kaupunki Loviisan rikas kulttuuri, nähtävyydet ja kesätapahtumat eivät suinkaan rajoitu Sibeliukseen. Loviisan lähistöllä on kauniita kartanoita, Strömforsin ruukki käsityöläispajoineen ja pajamuseoineen sekä Svartholman merilinnoitus. Keskustan vanhat puutalokorttelit ja Laivasillan alue punaisine suola-aittoineen ovat niin ikään tutustumisen arvoisia kohteita.
Strömforsin ruukkialuetta. Kuva: Peak Press 13. kesäkuuta Ruukinmyllyn kesäteatteri aloittaa näytöksensä Strömforsin ruukilla. Ruukkimiljöössä seurataan tänä kesänä Ruukin Hoodin seikkailuja, ja esityksiä järjestetään 5. heinäkuuta asti. Ruusutarhojen loistosta, musiikista ja taiteesta pääsee nauttimaan 4.–5. heinäkuuta järjestettävässä Ruusujen hurmaa Loviisassa -tapahtumassa. 29.–30. elokuuta Loviisan Wanhat Talot -tapahtuma avaa kaupungin viehättävien puutalojen ja puutarhojen portit matkailijoiden ihailtavaksi.
|