Nro 3-2015
Luokittelu: Uusimaa ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ; 
Avainsanat: Kuninkaantie, Sipoo, Kalkkiranta, Gumbostrand, golf, Sipoonkorven kansallispuisto, kuupeily, kulttuuri, majoitus

Kuninkaantie


Itäisen Jokipuiston kellotalo on toiminut aikanaan hallintorakennuksena. Kuvat: Sipoon kunta

Sipoo – ihastuttava maalaiskunta meren äärellä

Vajaan 20 000 asukkaan Sipoo on viihtyisä rannikkokunta Kuninkaantien varrella. Merellisen luonnon läheisyys ja sen tarjoamat aktiviteetit, maaseutumainen miljöö, käsityöpajat ja taidenäyttelyt antavat matkailijoille monta hyvää syytä tutustua Sipooseen.


  Sipoon monipuoliset harrastusmahdollisuudet tarjoavat virkistävän irtioton arjesta. Saaristoon voi tutustua joko järjestetyillä vene- ja kalastusretkillä, rauhassa meloen tai SUP-laudan päällä tasapainoillen. Reittiliikenteestä vastaa Pörtö Line, joka liikennöi Sipoon saaristossa Kalkkirannasta ja Gumbostrandista. Talvisin Sipoon saaristossa voi osallistua vaikkapa vauhdikkaalle moottorikelkkasafarille.

  Toinen talvikauden suosikki Sipoossa on kunniamainintojakin ansainnut laskettelukeskus Talma Ski. Kesällä laskettelusukset piilotetaan varastoon, ja esiin kaivetaan värikuulavarusteet. Haastava värikuulataisto on erinomainen aktiviteetti vaikkapa yritysten virkistyspäiville tai polttareille. Ryhmien käyttöön on vuokrattavissa myös upeat kokous- ja saunatilat, grillikota ja viihtyisä pubihenkinen Bistro.

  Harrastaa voi myös golfin parissa, sillä Sipoon alueella on kenttiä kaksin kappalein. Nevas Golf ja Golf Talma soveltuvat niin aloittelijoille kuin aktiivisille harrastajille.


Kuninkaantieltä erkaneva Pappilantie kulkee Uuden kirkon eteläpuolella.

Kurkistus korpeen

  Sipoonkorven kansallispuistossa kuluu rattoisasti aurinkoinen kesäpäivä. Koskemattomien korpimetsien, kukkivien niittyjen ja maalaismaisten perinnemaisemien koristamalla luontoalueella voi retkeillä omin neuvoin tai oppaan johdolla. Matka taittuu mukavasti patikoiden, polkupyörällä tai vaikkapa ratsain. 

  Sipoonkorven järvillä kalastaminen on sallittua, ja itsensä voi haastaa Nuotiokallion kiipeilypaikassa. Sipoonkorven luontoon voi tutustua myös sienestyksen, marjastuksen, lintujen tarkkailun tai geokätköilyn merkeissä. Talvisin kansallispuiston alueella kulkee useita hoidettuja hiihtoreittejä.

Kulttuuria ja kädentöitä

  Sipoon vanha harmaakivikirkko, Pyhän Sigfridin kirkko, on rakennettu 1450-luvulla. Vuosisadan esineistön lisäksi seinien ja holviston primitiiviset maalaukset ovat säilyneet tähän päivään asti. Vanhan kivikirkon käydessä ahtaaksi 1800-luvun loppupuolella rakennettiin Sipooseen uusgoottista tyyliä edustava punatiilikirkko.


Nikkilän Segrispuistossa on viikinkivene muistutuksena viikingeistä, jotka liittyvät myös Sipoon muinaishistoriaan. 
  Sipoossa on pitkät käsityöläisperinteet, ja paikallisten kädentaitajien putiikeissa myydään muun muassa koruja, kortteja, sisustus- ja designtuotteita, keramiikkaa, huovutustöitä, laukkuja ja lasitaidetta.

  Sipoon Gumbostrandissa toimii pohjoismaista taidetta ja muotoilua esittelevä taidekeskus-galleria Gumbostrand Konst & Form, jonka puodissa on myynnissä uniikkeja lahja- ja sisustustavaroita. Konst & Form Bistrossa voi herkutella sesongin mukaan vaihtuvilla lähialueiden herkuilla. Taidekeskuksen inspiroivat tilat soveltuvat myös erilaisiin tilaisuuksiin ja kokouksiin. Bussi kuljettaa vierailijat Helsingin keskustasta Konst & Formiin ja takaisin joka lauantai.

Viihtyisää majoitusta

  Sipoossa matkailijat voivat majoittua mukavasti majataloissa ja mökeissä. Juhlamenot tarjoaa luonnonläheistä mökki- ja huoneistomajoitusta, ja rentoon illanviettoon voi vuokrata maasaunan oleskelutiloineen sekä kylpytynnyrin.

  Majatalo Box on vierailun arvoinen kohde ilman yöpymistäkin, sillä pihapiirissä on majatalon lisäksi isäntäpariskunnan hoitama Muistojen Puutarha sekä luomu-, lähi- ja ekotuotteita myyvä Pieni Maatilakauppa. Majatalo Box järjestää myös erilaisia kursseja virkistyspäiville, yhdistyksille ja puutarhan hoidosta kiinnostuneille.


Kuninkaantie kulkee Sipoossa Itäisen Jokipuiston upean jugendkaupungin vieritse.

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »