Nro 3-2015
Luokittelu: Uusimaa ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Kuninkaantie, Vantaa, Suomen Ilmailumuseo, simulaattori, kokoelmat, Nostalgiakierros, Pikku Pilotin Lentokoulu, Kahvila-ravintola Gate 1

Kuninkaantie


Simulaattorin puikoissa on aito lentotunnelma. Kuvat: Suomen Ilmailumuseo

Ilmojen herraksi Ilmailumuseossa

Uskallatko lentokoneen ohjaimiin? Ilmailumuseossa se onnistuu!


  Suomen Ilmailumuseo Vantaalla on ilmailun valtakunnallinen erikoismuseo, jonka tehtävä on tallentaa sekä siviili- että sotilasilmailun historiaa. Se on kuitenkin paljon enemmän kuin kokoelma esineitä ja valokuvia – se on elämyksellinen seikkailu läpi yläilmojen.

Saa koskea!

  Ilmailumuseon erottaa suurimmasta osasta muita museoita sen elävyys ja elämyksellisyys. Museon erikoisuus on lentosimulaattorit, joissa kuka tahansa voi testata sitä, miltä tuntuu olla lentokoneen puikoissa. Simulaattoreita on kolme: aidon Piper Aztec -kaksimoottorikoneen runkoon rakennettu simulaattori tarjoaa retrolentoelämyksiä, kun taas nykyaikaisempaa lentokosketusta tuo viranomaishyväksytty lentokoulutussimulaattori Diamond DA42. Simulaattorin omistaa museon yhteistyökumppani Aeropole Oy ja museon elämyslentojen lisäksi se on kovassa käytössä Aeropolen Oy:n viranomaishyväksytyssä lentokoulutuksessa. Sotilasilmailusta kiinnostuneet voivat taasen kokea jatkosodan ilmataistelujen vauhdin ja jännityksen Messerschmitt Bf 109 -hävittäjäsimulaattorin puikoissa.

  Omien simulaattoreiden lisäksi Ilmailumuseo tarjoaa elämyspaketteja yhteistyössä Finnair Flight Academyn kanssa tuomalla kävijöiden saataville aidon koulutuskäytössä olleen Boeing 757-suihkumatkustajakoneen koulutussimulaattorin. Kaikki simulaattorit ovat periaatteessa ikärajattomia – vaatimuksena on vain 150 senttimetrin pituus, jotta kuskin jalat ylettyvät polkimille.

Ilmateiden helmiä

  Suomen Ilmailumuseon kokoelma on hätkähdyttävä: kokoelmissa on lähes 9000 esinettä. Arkistomateriaalia on kaiken kaikkiaan noin 1600 hyllymetriä!

  Museon helmiin lukeutuu jatkosodasta jäljelle jäänyt, neuvostovalmisteinen kaksipaikkainen Polikarpov UTI-4 harjoitushävittäjä. Kone saatiin Neuvostoliitolta sotasaaliina ja se on ainoa säilynyt Polikarpov UTI-4 maailmassa. 

  Toinen harvinaisuus on Douglas DC-3, yksi maailman yleisimmistä konetyypeistä, joka oli suosittu kuljetuskone toisen maailmansodan aikana. Sodan jälkeen "Kolmosia" käytettiin matkustajakoneina laajalti ympäri maailmaa. Ilmailumuseon DC-3 on harvinaisuus siksi, että se on yksi maailman vanhimmista ja koska se rakennettiin suoraan siviilikoneeksi. Sitä on käytetty aktiiviuran jälkeen mm. malminetsinnässä ja kuvauslennoilla.

Lähde lennolle!

  Parhaiten ilmailun historiaan pääsee sukeltamaan asiantuntevien oppaiden avulla. Perusopastusten lisäksi Ilmailumuseo tarjoaa Nostalgiakierroksia sekä toiminnallisia Pikku Pilotin Lentokoulu -kierroksia, joiden päätteeksi osallistujat pääsevät suorittamaan lentolupakirjan.  Museossa toimii myös kahvila-ravintola Gate 1, joka perinteisten kahvilapalveluiden ohella tarjoaa lounasta arkipäivisin sekä tilaustarjoiluja ennakkovarauksesta. Museossa on myös monipuoliset ja toimivat kokoustilat, joten se soveltuu hyvin myös kokousten ja juhlien pitopaikaksi.

Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »