Nro 3-2015
Luokittelu: Uusimaa ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Kuninkaantie, Espoo, kaupunginmuseo, Talomuseo Glims, KAMU, WeeGee, gladiaattorit

Kuninkaantie


Syksyllä 2015 Espoon kaupunginmuseo KAMUssa on esillä näyttely gladiaattoreista. Kuva: Espoon kaupunginmuseo

Supersankareita ja maalaiselämää 
Espoon kaupunginmuseossa

Espoon kaupunginmuseossa historia herää eloon – jos se nyt koskaan kuollut olikaan…


Elettiinpä Espoossa ennenkin

  Keskellä Espoota, aivan Jorvin sairaalan kiireiden kupeessa sijaitsee Talomuseo Glims. Se muodostuu 11 rakennuksesta, jotka sijaitsevat alkuperäisellä paikallaan – paikalla, joka on ollut asuttu jo keskiajalla. Vanhimmat säilyneet rakennukset ovat seisseet hiljalleen kaupungiksi kasvavan seudun sydämessä jo 1700-luvulla, mutta alueella tiedetään olleen maatila jo parisataa vuotta aikaisemmin.


Talomuseo Glims. Kuva: Espoon kaupunginmuseo.

Historiaa hassutellen, mutta ei halveksuen

  Museona Glims on toiminut vuodesta 1958. Glimsissä paikallishistoria ei ole nuhjuista, pölyistä tai paikalleen pysähtynyttä – Glimsissä historia on tekemistä, eläytymistä ja perinteeseen omin käsin ankkuroitumista. 1970-luvun alkupuolella museota johtanut kotiseutusihteeri Eeva Ahtisaari toi Glimsiin toiminnallisen metodin, jota museossa on toteutettu siitä lähtien. Toimintamalliin kuuluu historian elävöittäminen ja tuominen nykyaikaan mm. erilaisten tapahtumien ja työpajojen avulla. Glimsissä järjestetäänkin aktiivisesti tapahtumia ja toiminnallista ohjelmaa on tarjolla museon jokaisena aukiolopäivänä. Tänä kesänä tarjolla on mm. nahanparkintaa, entisajan lelujen rakentamista, juuston valmistamista, kasveilla värjäämistä ja pihaleikkien leikkimistä.

 

  Suosituiksi erityisesti nuorten, ja miksei vähän vanhempienkin morsianten, ohjelmiksi ovat viime vuosina nousseet kesäiset polttariopastukset. Morsiamesta emännäksi -kierroksilla tulevat vaimot tutustuvat entisajan tarpeellisiin taitoihin ja opettelevat niitä. Morsiankierrosten rinnalle on täksi kesäksi kehitelty oma polttarikierros myös miehille, Sulhosta isännäksi. Perinteiden säilyttämistä pilke silmäkulmassa!

 

  Glimsin talomuseo on keidas keskellä kiireisintä kaupunkilaiselämää: museoalueen ulkopuolella on melua, pölyä ja vilinää, mutta museoalueella vallitsee rauha: Glimsin 4H-kotieläinpihan suloiset eläimet käyskentelevät kaikessa rauhassa, satoja vuosia paikoillaan olleet puut kuiskailevat ja punamultaisten talojen ikkunat katsovat yhtä aikaa sekä menneeseen että tulevaan. Glims on slow-elämää aidoimmillaan.

Rooman valtakunta herää eloon KAMUssa

  Toisenlaiseen historianjaksoon opastaa ensi syksynä Espoon kaupunginmuseo KAMUssa Näyttelykeskus WeeGeellä Tapiolassa nähtävä Gladiaattorit – kuolema ja voitto Colosseumilla -näyttely. Näyttely kuljettaa katsojan mahtavan Colosseumin kulisseihin ja päästää kurkistamaan entisaikojen supersankareiden, gladiaattoreiden, elämään.

  Keitä ihaillut gladiaattorit olivat, mitä he tekivät ja miten elivät? KAMUn näyttely etsii näihin kysymyksiin vastauksia aitojen esineiden, filmimateriaalin ja toimintapakettien avulla. Näytillä on mm. tulivuoren tuhoaman Pompeijin tuhkista löydetyt aidot gladiaattorin kypärä ja säärisuojat, tikareita sekä Colosseumilta talteen otettuja kivireliefejä. 

  Gladiaattorinäyttely antaa havahduttavan kuvan siitä, minkälaista elämä Rooman valtakunnassa oli tuhansia vuosia sitten. Gladiaattoreiden ja heidän aikalaistensa arkeen ja elämään pääsee tutustumaan esimerkiksi Leipää ja sirkushuveja -työpajassa ja toiminnallisilla opastuksilla Ammattina gladiaattori tai Hulluja nuo roomalaiset

  Gladiaattorit – kuolema ja voitto Colosseumilla on kansainvälinen kiertonäyttely, joka saapuu Tapiolaan Kanadan Ottawasta. Näyttely on Suomessa nähtävänä vain KAMUssa puolen vuoden ajan 26.9.2015 lähtien.


Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »