Nro 3-2015
Luokittelu: Uusimaa ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ; 
Avainsanat: Kuninkaantie, Espoo, WeeGee, EMMA, Lelumuseo Hevosenkenkä, Suomen Kellomuseo, Espoon kaupunginmuseo KAMU, Helinä Rautavaaran museo, Futuro-talo

Kuninkaantie


Näyttelykeskus WeeGee. Kuva: Ari Karttunen / EMMA

Näyttelykeskus WeeGee on viiden museon koti

Weilin&Göösin painotalo Tapiolassa sai uuden elämän monipuolisena kulttuurin kehtona.


  Kun Weilin&Göösin kirjapainotoiminta muutti Tapiolasta toisaalle vuonna 1992, jäi kirjapainorakennus tyhjilleen. Espoon kaupunki osti arvokkaan ja kansainvälistä mainettakin niittäneen rakennuksen vuonna 2001, ja viisi vuotta myöhemmin se aloitti uuden elämänsä kulttuurikeskuksena. Nimeksi talo sai juuriaan kunnioittavasti ”Näyttelykeskus WeeGee”.  Nykyään WeeGeessä toimii viisi museota: Espoon modernin taiteen museo EMMA, Suomen Lelumuseo Hevosenkenkä, Suomen Kellomuseo, Espoon kaupunginmuseo KAMU sekä Helinä Rautavaaran museoMuseotarjontaa täydentää takapihalla sijaitseva, Matti Suurosen suunnittelema legenda, Futuro-talo, joka on avoinna kävijöille kesäaikaan. WeeGee on Suomen suurin näyttelykeskus, jossa vuosittain vierailee noin 250 000 kävijää. Vuosittain nähtävillä on tusina erilaisia näyttelyitä.

Ainutlaatuisia näyttelyitä

  WeeGee tunnetaan korkeatasoisesta näyttelytarjonnastaan. Espoon modernin taiteen museo EMMAssa järjestetään vuosittain kansainvälisiä ja kotimaisia nyky- ja modernin taiteen sekä designin suurnäyttelyitä, joiden lisäksi EMMAn pysyvät taidekokoelmat ovat kattava läpileikkaus etupäässä suomalaisesta sodanjälkeisestä modernista taiteesta.

  Lelumuseo Hevosenkenkä on lasten ja lastenmielisten taivas, sillä se esittelee leluja ja leikkitilanteita aina 1800-luvun lopusta nykypäivään. 


Satupäivä Lelumuseo Hevosenkengässä. 
Käynti lelumuseossa antaa hyvän kuvan siitä, miten lelut ja leikkitavat ovat muuttuneet – tai eivät – aikojen saatossa. Lelujen keskellä on hyvä pysähtyä pohtimaan leikin merkitystä ja muistelemaan oman lapsuutensa lempileluja. 

  WeeGeessä sijaitseva Suomen Kellomuseo on harvinaisuus, sillä se on Pohjoismaiden ainoa ajan mittaamiseen ja kellojen historiaan erikoistunut museo. Museon perusnäyttely tuo esiin kelloja ja kellokoneistoja eri ajoilta ja käyttötarkoituksilta: esillä on jos jonkinlaista tiukua kaappikelloista rantarolexeihin. Mielenkiintoisen lisän tuo kellosepän verstashuone, jossa pääsee tutustumaan tämän tarkkaa työtä tekevän käsityöläisen työtapoihin ja -kaluihin. 

  Helinä Rautavaaran museo on erikoistunut Euroopan ulkopuolisiin kulttuureihin ja kulttuurien väliseen vuorovaikutukseen. Museon mielenkiintoiset kokoelmat sisältävät taide-, rituaali- ja käyttöesineitä Afrikasta, Aasiasta ja latinalaisesta Amerikasta, ja sen tarjontaan kuuluu mm. Suomen laajin länsiafrikkalaisten esineiden kokoelma. 

Monipuolisesti oheistarjontaa

  Museoissa on näyttelyiden lisäksi tarjolla opastuksia, työpajoja ja erilaisia teematapahtumia. Koko talon tapahtumia järjestetään muutaman kerran vuodessa, esim. lastentapahtuma, tehdastanssit, taiteiden ilta ja joulumyyjäiset. 

  Monipuolisten museoiden lisäksi WeeGeessä on kahvila-ravintola ja museokauppa. Sis.Deli+Café tarjoaa vieraille herkullisia kahvilatuotteita ja lounasta, joita voi kesäaikaan nauttia myös ulkoterassilla. Avarassa sisääntuloaulassa on EMMA Shop, jonka valikoimasta löytyvät näyttelyihin liittyvät oheistuotteet, laadukkaat lahja- ja käyttöesineet, korut, kirjat, kortit ja makeiset.   Entisen kirjapainotalon avarat ja arkkitehtuurisesti kiinnostavat tilat toivottavat kävijän tervetulleeksi näyttelyihin, viikonloppubrunssille tai vaikkapa rentoutumaan ja nauttimaan aulan tunnelmasta nojatuolissa istuen.


Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »