Nro 3-2015
Luokittelu: Uusimaa ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Kuninkaantie, Espoo, Nuuksio, Haltia, saaristo, luonto, WeeGee, näyttely

Kuninkaantie


Espoo tarjoaa monia mahdollisuuksia mm. melontaan. Kuva: Heikki Vahtola

Espoo houkuttelee luonnon helmaan

Kuninkaantie yhdisti aikoinaan Espoon eri osia ja toi alueelle uusia vaikutteita muualta. Kuninkaantien tärkeys näkyy yhä tänäkin päivänä Espoon vaakunassa, jota koristavat Kuninkaantien symbolit, kultainen kruunu ja hevosenkenkä.


  Nykypäivän Espoossa korostuvat luonto ja merellisyys. Espoossa on 58 kilometriä merenrantaa,165 saarta ja lähes sata järveä, Nuuksion kansallispuiston jylhiä maisemia ja retkeilyreittejä unohtamatta. Luonnollinen ajattelutapa näkyy myös lähi- ja luomuruokaa suosivien ravintoloiden ruokalistoilla. Espoossa on pohjoismaiden suurin vesipuisto Serena, joulupukin kesämökki, useita seikkailupuistoja ja kulttuurikohteita sekä vilkas tapahtumatarjonta.

Suomen luonto lähellä

  Nuuksion Pitkäjärven rannalla sijaitseva Haltia on Metsähallituksen ylläpitämä, koko Suomen luontokeskus. Haltian virtuaalinäyttelyissä pääsee tutustumaan maamme uskomattomimpiin luontokohteisiin Saaristomereltä tuntureille asti. Haltian päänäyttely on rakennettu Suomen 39 kansallispuiston ympärille.


Suomen luontokeskus Haltia. Kuva: Joni Viitanen
  Haltian uusin erikoisnäyttely Liikutus esittelee seitsemän syytä ja 140 erilaista tapaa lähteä luontoon. Teema on läsnä myös aterioidessa, sillä Ravintola Haltian Luonto lautaselle -pitopöytä sisältää luonnon antimista valmistettua lähiruokaa, kuten luomujuureksia ja käsin kerättyjä villiyrttejä. Noutopöydän kruunaavat kotimaiset riista- ja kalaruoat.

  Haltian portilta avautuville Nuuksion vaellusreiteille voi lähteä retkeilemään joko omatoimisesti tai oppaan avulla. Vaellusreittien varsilla on viihtyisiä telttailualueita, nuotiopaikkoja, sienestys- ja marjastusapajia, laaksoja, kallionrinteitä ja rotkoja kalliomaalauksineen sekä yli 80 erämaalampea ja järveä.

  Ohjelmallisia elämyksiä järjestetään Nuuksiossa sekä yksittäisille matkailijoille että ryhmille. Erämelontaseikkailun, SUP-lautailun tai kalastusretken jälkeen maistuvat nuotiolla valmistettu gourmetateria sekä saunatuokio erämaalammen rannalla. Nuuksiossa on myös Suomen eteläisin poropuisto, joka on avoinna matkailijoille tiistaista sunnuntaihin heinäkuun ajan.

Retkelle saaristoon

  Espoon saaristossa on upeita retkeilysaaria, joista osaan pääsee kesäkaudella vesibussilla. Saarilta löytyy luontopolkuja, uimarantoja sekä keittokatoksia ja tulentekopaikkoja omatoimiseen ulkoiluun. Osalla saarista on myös näköalatorni sekä ravintola- ja kahvilatoimintaa, kuten Pentalan saaren saaristoravintola Paven, jonka keittiömestarina toimii Ravintolapäivän perustaja Antti Tuomola.


Espoon saaristoa. Kuva: Joni Viitanen
  Saaristoon voi tutustua myös mantereen puolelta, sillä 40 kilometrin mittaisen Espoon Rantaraitin varrella on lukuisia uimarantoja, merenrantaravintoloita kesäterasseineen sekä Näköalaravintola Haikaranpesä, jonka ulkoterassilta avautuu upeat näköalat saaristoon.

Espoon vilkas kesä

  Espoon kesä tulvii kulttuuria ja koko perheen tapahtumia. Näyttelykeskus WeeGeessä pääsee tutustumaan arkkitehti Matti Suurosen suunnittelemaan Futuro-taloon, joita on yleisölle avoinna koko maailmassa vain kaksi kappaletta. Akseli Gallen-Kallelan 150-vuotisjuhlavuoden ympärille koottuja näyttelyitä ja tapahtumia riittää läpi kesän, aina taidelöylytapahtumasta taidetatuointeihin.

  Kesätorstaisin Espoon keskiaikaisessa kivikirkossa soi Urkuyö & Aaria -kesäyön konsertit. Elokuussa pyörähtävät käyntiin myös kesäteatteriesitykset, kotiseutupäivät, Pentalan saaristopäivät sekä Espoon kansainväliset elokuvafestivaalit, Espoo Ciné. Tapahtumantäyteistä Espoo-päivää vietetään lauantaina 29. elokuuta.


Oittaan uimaranta. Kuva: Heikki Vahtola
  Visit Espoon tapahtumia voi seurata myös Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa.Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »