Nro 2-2015
Luokittelu: Pohjois-Karjala ;  Teatterit, orkesterit ;  Kesä ; 
Avainsanat: kesäteatteri, Joensuu, Utran Uusi Teatteri, Markku Pölönen, Romeo & Julia, Kauppa-auto

Kesäteatterit


Pielisjoki näyttämön takana luo upeaa tunnelmaa. Kuvat: Utran Uusi Teatteri

Utran Uusi Teatteri tuo kesään 
kaksi kantaesitystä

Utran Uuden Teatterin molemmat tämän kesän näytökset ovat Markku Pölösen käsialaa.


  Utran Uusi Teatteri aloitti toimintansa viime vuonna Joensuussa Utran Uittotuvan historiallisessa miljöössä. Aivan Pielisjoen rannalla sijaitseva kesäteatteri on puitteiltaan Pölösen mukaan ”ehkä Suomen hienoin kesäteatteri”.

  – Meillä on luonnon omana lavastuksena lavan takana avautuva Pielisjoki, joka on aina osa lavastusta, ja katsomon oikealla puolella avautuva suomalaiskansallinen koivikko toimii hyvin sivunäyttämönä, Pölönen kertoo.

  Utran Uusi Teatteri on ammattilaisteatteri, joka haluaa tehdä kevyehköä, viihteellistä teatteria. Ensi kesänä Pielisjoen rannalla koetaan tunteita laajalla skaalalla, kun näyttämölle tuodaan kaksi kotimaista kantaesitystä, nostalgiatrippinä 1970-luvulle toimiva Kauppa-auto sekä aivan uuteen asuun puettu Shakespearen klassikko Romeo ja Julia

Muuttuuko ihminen – ja mihin suuntaan?

  Elettiinpä mitä aikaa hyvänsä, aina on niitä, joiden mielestä ”ennen” oli paremmin kuin nyt. Kesät olivat lämpimämpiä, nuoriso kohteliaampaa ja vaatteet parempia – tai ainakin kauniimpia. Markku Pölösen kirjoittama ja ohjaama musiikkikomedia Kauppa-auto tarjoaa todellisen nostalgiatripin niille, jotka muistavat, minkälaista elämä oli 70-luvulla. 

  Nimensä mukaisesti näytelmän tapahtumien pääosissa ovat kylälle saapuva kauppa-auto ja siellä asioivat ihmiset. Kauppa-auton tulo oli aina ihmisiä kokoava tapahtuma sekä maalaisia ja kaupunkilaisia kokoava paikka, jossa jutut ja tarinat kulkivat. Kauppa-auton mukana jutut myös siirtyivät kylistä ja kaupungeista toiseen, joten autolla oli merkittävä rooli yhteiskunnallisena ”tietotoimistona”.

  Pölösen tarinan keskiössä on kauppa-autolla vieraileva, kylähulluksi leimattu henkilö, joka ennustaa kanssa-asiakkailleen tulevaisuuden tapahtumia. Ennustajan aikalaiset eivät tokikaan voi tietää, miten maailma 2000-luvulla makaa, vaan puheet lokeroidaan kylähullun höpötyksiksi. Katsomossa istuva tietää paremmin, ja Kauppa-auto rinnastaakin ovelasti nykyajan ja menneisyyden, ja siten tarjoaa pohdittavaa eri-ikäisille katsojille. 


käsikirjoittaja-ohjaaja Markku Pölönen.
  Markku Pölönen tiivistää:

  – 1970-luvun elänyt katsoo menneisyyteen ja tunnistaa sen. Nuoriso katsoo menneisyyteen ja ihmettelee, olivatko asiat todella noin. 

  Kauppa-autoa kuljettaa eteenpäin Hectorin nostalginen musiikki. Komedian ja hirveiden vaatteiden pinnan alla näytelmällä on kuitenkin syvempikin sanoma.

  – Ajat muuttuvat, ihminen ei. Tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa, joten parempi olisi elää hetkessä vain, Pölönen sanoo.

Romeo ja Julia sanotaan niin kuin se on

  Shakespearen ehkä tunnetuin teos Romeo ja Julia herää Pielisjoen rannalla uuteen elämään. Markku Pölönen on nimittäin tehnyt näytelmästä aivan uuden, suorasanaisen käännöksen. Utran Romeossa ja Juliassa Shakespearen tutuiksi tulleet monimutkaiset sanamuodot ovat historiaa, ja asiat sanotaan suomeksi.

  – Tämä on ensimmäinen Romeo ja Julia, jonka jokainen ymmärtää, Pölönen lupaa.

  Pölönen kertoo näytelmän suomentamisessa olleen kova työ, mutta lopputulos oli vaivan arvoinen.

  – Shakespeare oli kova showmies, joka halusi, että teatterit saataisiin täyteen ihmisiä. Siksi hän vei tragiikan lähes komiikan tasolle – hän oli ammattilainen katsojan koukuttamisessa, Pölönen sanoo. 

  – Mutta Shakespearen luomat kauniit kuvat ja musta huumori ovat vaikeita ymmärtää muinaisenglanniksi kirjoitetusta sonettimuodosta.

  Pölösen suorasanainen käännös antaa tilaa itse tarinalle, kahden vääriin perheisiin syntyneen nuoren rakastavaisen tarinalle. Suomentamiselle alkusysäyksen antoi idea pohjoiskarjalaisesta Romeon ja Julian versiosta: Pölönen suunnitteli kirjoittavansa elokuvan, jossa kaksi kunniakasta hinaajasukua taistelee Pielisjoen herruudesta. Elokuvaa ei syntynyt, mutta kipinä Shakespearen selväsanaistamiseen jäi. 

  – En voi väittää, että työ olisi sujunut helposti, mutta sitä helpotti se, että Romeo ja Julia on Shakespearen näytelmistä tutkituin, ja taustamateriaalia löytyi helposti. Kolme kuukautta siihen meni, mutta työ oli todella kiinnostava. En malttanut välillä edes nukkumaan mennä, Pölönen kertoo.  Utran Romeo ja Julia on muuten hyvin uskollinen alkuperäiselle tekstille. Pääosissa nähdään nuoret näyttelijät Konsta Laakso ja Roosa Salomaa.

  – Eivätköhän katsojat sydämensä menetä, Pölönen uskoo.

Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »