Nro 2-2015
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Teatterit, orkesterit ;  Kesä ; 
Avainsanat: kesäteatteri, Valkeakoski, Suomen Kesäteatteri, Pätkä pääroolissa, Heikki Paavilainen, Mikko Töyssy

Kesäteatterit


Suomen Kesäteatteri toimii upealla paikalla Valkeakoskella. Kuvat: Rami Marjamäki

Pätkä ja Kärki pääosissa

Pätkän eli Masa Niemen elämä ja Toivo Kärjen ikivihreä musiikki nousevat valokeilaan Valkeakosken kesässä. 


  Suomen Kesäteatterin Pätkä pääroolissa -musikaali johdattaa katsojansa 1950-luvun puupäähuumorin kultamaille, sympaattisen ilonpidon ja viattomuuden vuosikymmenen aikaan. 

  – Halusin nostaa valokeilaan sekä juhlavuottaan viettävän Toivo Kärjen että Suomi-filmeissä osin Esa Pakarisen varjoon jääneen Masa Niemen. Musikaalissa herrojen saavutukset yhdistyvät, taustoittaa ohjaaja Heikki Paavilainen.

Tökä kasvoi Pätkäksi

  Musikaali tarjoaa räätälöidyn roolin Valkeakoskella kesästä toiseen takuuvarmaa työtä tehneelle Mikko Töyssylle eli Tökälle.

  – Tökä on kasvanut lavalla oikeaksi yleisön suosikiksi. Tänä kesänä hän saa lunastaa paikkansa pääroolissa, Paavilainen kertoo.

  Paavilainen on perehtynyt tarkasti Masa Niemen elämään.

  – Hän oli hyvin mielenkiintoinen persoona. Jo pikkupoikana hän ansaitsi esiintymisillään, kuulemma jopa perheelleen kesämökkirahat. Niemi oli näyttelijä henkeen ja vereen. Hän kävi Saksassa sirkuskoulua ja oppi laajan repertuaarin temppuja.  Mikko Töyssy on tehnyt hyvin kotiläksynsä ja opetellut Pätkä maneerit antaumuksella. Hän kävelee käsillään ja tekee muitakin jonglööritemppuja. Niemen tapaan myös korttitemput luonnistavat.

  – Klassisten taikatemppujen lisäksi lavalla nähdään myös mentalistin esitys, Paavilainen paljastaa.

  Muissa rooleissa ihastuttavat Natalil Lintala ja Ushma Karnani sekä karismaattiset Otto Kanerva, Joni Leponiemi ja Mikko Huoviala

Kärki kuljettaa tarinaa

  Musikaali on kunnianosoitus Toivo ”Topi” Kärjelle, jonka syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta. Kärjen musiikki on tavallaan kertojan roolissa. Laulut johdattelevat katsojat Masa Niemen elämän vaiheisiin, ja Topi Kärjen 1 400 kappaleen sävelaarteistossa on mistä valita.

  Oman osaavan laulajakaartin lisäksi Valkeakosken jokaista esitystä värittää vieraileva tähti.

  – Kukin vieraileva artisti tulee näytelmään omassa kohdassaan ja edistää omalla panoksellaan tarinan kulkua. Yllätyksellisyys on osa esitysten hohtoa.

  Kesän mittaan vierailevina tähtiartisteina lavalle saapuvat muun muassa Pirkko Mannola, Marion Rung, Eino Grön, Veeti Kallio, Mikael Konttinen, Eila Pienimäki, Vieno Kekkonen, Matti Esko, Marjatta Leppänen, Leif Lindeman, Jaakko Ryhänen, Arja Koriseva ja Pate Mustajärvi.    Tuttuun tapaan Valkeakoskella äänessä on liveorkesteri, jonka kapellimestarina toimii Jukka Hänninen. Vauhdikkaat tanssiesitykset kuuluvat myös asiaan. Koreografiasta vastaa tanssija Jani Rasimus parinaan Anna-Liisa ’”Ansku” Bergström.

  Pätkä pääroolissa -musikaali ensi-ilta on 11. kesäkuuta ja näytökset jatkuvat aina elokuun puoleen väliin asti.

Tekstin kirjoittiMaiju Junko


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »