Nro 2-2015
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Teatterit, orkesterit ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Satakunta, Ulvila, Hansamarkkinat, Leineperi, ruukkikylä, masuuni, käsityöpaja, kesäteatteri, pikniksunnuntai, teemaruukki

Satakunta hyvää kohdetta


Leineperin masuuni. Kuvat: Ulvilan kaupunki

650-vuotias Ulvila – kulttuuria ja kaupankäyntiä

650-vuotias Ulvila kutsuu kulttuurillaan, kädentaidoillaan ja kaupankäynnillään. Keskiaikaista tunnelmaa voi kokea elokuun alussa järjestettävillä Hansamarkkinoilla, ja Leineperin Ruukin ainutlaatuisessa kylämiljöössä viihtyy koko perhe.


  Ulvilan Hansasataman valtaa 1.–2. elokuuta Hansamarkkinat, joka kerää viikonlopun aikana paikalle yli 10 000 kävijää. Tapahtuman kansainväliset esiintyjät, keskiaikainen ruoka, käsityötuotteita kauppaavat hansamyyjät sekä erilaiset työpajat ja ritarien mittelöt viihdyttävät niin nuorta kuin iäkkäämpääkin markkinaväkeä.

  – Ulvilassa käytiin keskiajalla hansakauppaa, ja olemme Hansaliiton pohjoisin jäsenkaupunki. Keskiaikaisista rakennuksista kivikirkkomme on säilynyt tähän päivään, kertoo Ulvilan kylä- ja markkinointikoordinaattori Eija Kannisto.

Päivä Leineperin ruukkikylässä

  Leineperi tunnetaan yhtenä Suomen parhaiten säilyneistä ruukkikylistä. Leineperin arvokkain rakennus on rautasulatto eli masuuni. Mielenkiintoisia vierailukohteita ovat myös Leineperin yhteisleipomossa toimiva Kahvila-Ravintola Savipakari, metallitaidenäyttely, Kangasniemen urheilumuseo sekä käsityöpajat, jotka ovat avoinna toukokuusta elokuun loppuun.


Käsityöläinen pajallaan. 
  Ruukkikylään voi lähteä vaikkapa virkistys- tai tykypäivien merkeissä. Ryhmille järjestetään opaskierroksia masuuniin, museoihin ja näyttelyyn. Myös käsityöpajoihin ja kulttuuriympäristöstä nauttimiseen kannattaa varata aikaa. Päivän ohjelmaan voi sisällyttää lisäksi käsillä tekemistä ja liikuntaa.

Perheiden kesäruukki

  Ruukin kesä tarjoaa runsaasti perheille sopivaa puuhastelua, kuten työpajoja, frisbeegolfia, uintia sekä aarteenetsintää, jossa alueen historiaan tutustutaan leikkimielisen tarinan avulla. 14.6.–15.7. Leineperin kesäteatterissa seurataan Vaahteranmäen Eemelin seikkailuja.

  Heinäkuun Pikniksunnuntait houkuttelevat viettämään kesäpäivää ruukkikylässä koko perheen voimin. Omaa eväskoria ei tarvitse kantaa mukana, vaan lounasta saa Savipakarista joko nurmikolla tai paikan päällä nautittavaksi. Tunnelmaa lisäävät huuliharppua, viulua tai kitaraa soittelevat pelimannit. Syyspuolella luvassa on myös toripäiviä sekä Teemaruukki-tapahtumia.  – Leineperin nautinnollinen kulttuuriympäristö luo mainiot puitteet rentoutumiselle ja arjesta irrottautumiselle. Hiljaisuudesta ja luonnon rauhasta voi nauttia myös erämaatunnelmaisella Joutsijärven retkeilyreitillä, jossa voi kokea unohtumattoman patikointielämyksen alpakoiden kera, Eija Kannisto vinkkaa.

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »