Nro 2-2015
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Teatterit, orkesterit ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Satakunta, Nakkila, kirkko, Anolan kartano, Villilän kartano, Kokemäenjoki, kesäteatteri

Satakunta hyvää kohdetta


Villilän kartano on suosittu matkailukohde. Kuvat: Nakkilan kunta ja Villilän kartano

Nakkila – historiaa ja nykypäivää

Nakkila on alle 6 000 asukkaan pikkukunta 20 kilometrin päässä Porista. Kirkosta ja kartanoistaan tunnetussa kunnassa on myös elokuva- ja tv-tuotantokeskus, jossa on valmistunut moni kotimainen huippuelokuva.


  Nakkila on tunnettu vanhasta sanonnasta "siin Nakkila kirko vaiheill". Nakkilan nykyinen kirkko on ensimmäisiä ja parhaimpia funktionalistisen tyylin mukaisia kirkkorakennuksia Suomessa. Arkkitehti Erkki Huttusen suunnittelema kirkko valmistui vuonna 1937. Viime vuonna tehdyn suuren julkisivu- ja ikkunaremontin jälkeen kirkko on jälleen auki niin seurakuntalaisille kuin vieraillekin. 

Komeita kartanoita

  Nakkilassa on vuosisatojen saatossa vaikuttanut kaksi merkittävää kartanoa. Kokemäenjoen pohjoispuolella sijaitseva Anolan kartano on ollut Frenckellin suvun omistuksessa vuodesta 1871 lähtien. Sen vuonna 1938 rakennettu nykyinen päärakennus on uudemman kartanoarkkitehtuurin merkkiteos. Anola arvokkaine kartanopuistoineen kuuluu myös Museoviraston inventoimiin valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin. 

  Villilän kartano kauniine kartanomiljöineen on suosittu matkailukohde tarjoten upeat puitteet niin kokouksiin, yritystapahtumiin, perhejuhliin kuin illanviettoihin. Kartanon nykyinen, empiretyylinen päärakennus on rakennettu vuonna 1852. Päärakennuksessa on juhlasalin lisäksi pienempiä huoneita, ja kokousvieraille yläkerrassa on moderni kokoustila. Kartanon kellarikerroksessa on tunnelmallinen, tiiliholvinen viinitupa. Kartanon mailla on myös omassa rauhassaan sijaitseva 100-vuotias perinnesauna sekä majoitustilat yhteensä 26 hengelle. 

  Kartanon puutarha on julkinen puisto, jossa järjestetään kesäisi konsertteja ja yhteislaulutilaisuuksia. Kartanon punatiilisessä piharakennuksessa sijaitsee Villilä Studiot, joka on yksi Suomen suurimmista elokuvastudioista. Villilän kartanon kautta on mahdollista sopia vierailusta studion mielenkiintoisiin tiloihin. 

Koskikalastusta ja kesäteatteria

  Nakkilan halki virtaava Kokemäenjoki on ollut aikanaan Suomen kuuluisin nahkiaisjoki. Saaliit ovat vähentyneet, mutta vieläkin Nakkilan syksyyn kuuluvat ruskeiksi paistuneet nahkiaiset ja perinteiset Nahkiaismarkkinat


Ruskilan niska. 
Kokemäenjoella Nakkilan virkistyskalastusalueeseen kuuluu kuusi koskea tai nivaa, joiden kalastoon kuuluvat niin lohi, taimen kuin kirjolohi. Kalastajat saavat saaliikseen myös siikaa ja kuhaa.

  Nakkilan Napakoiden mukaansatempaavat kesäteatteriesitykset houkuttelevat väkeä kesäiseen Nakkilaan. Kesäteatteri sijaitsee Nakkilan keskustassa, luonnonkauniilla Aronuomalla. Sen katetussa katsomassa on 400 istuinpaikkaa. Kesäkuun alkupuolella lavalla nähdään koko perheen musiikkinäytelmä Ella ja Paterock ja heinäkuussa vuoron saa Unto Monosesta kertova tangomusikaali Satumaa

Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »