Nro 2-2015
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Satakunta, Luvia, Laitakari, kaljaasi Ihana, Säpin majakkasaari, Selkämeren kansallispuisto

Satakunta hyvää kohdetta


Kaljaasi Ihana lähdössä merelle. Kuvat: Luvian kunta ja kaljaasi Ihana

Luvialla meri on läsnä kaikkialla

Pienellä, maalaismaisemien kuvittamalla Luvian kunnalla on satoja vuosia vanhat laivanrakennus- ja merenkulkuperinteet, oma identiteetti ja vahva yhteisöllisyys. Talkootöinä rakennettu, vuonna 2011 neitsytpurjehduksensa tehnyt kaljaasi Ihana kuvastaa luvialaisuutta parhaimmillaan.


  Luvian kylänraittia koristavat perinteiset kulttuurimaisemat sekä hyvin hoidetut vanhat rakennukset. Kauniissa hiekkakivikirkossa voi ihailla keskiaikaisia, 1400-luvulta peräisin olevia puuveistoksia, joista tunnetuin on Neitsyt Mariaa ja Jeesus-lasta esittävä Luviamadonna.

  Yksi keskustan ylpeydenaiheista on vuonna 2009 valmistunut moderni kirjasto, jossa vallitsee Luvialle ominainen, merellinen purjelaivateema. Tulevan koulukeskuksen laajennuksen myötä luvialaiset saavat käyttöönsä uuden, modernin koulurakennuksen ja ison liikuntasalin.

  Kirkonkylän kulttuuriympäristössä sijaitseva kotiseutumuseo on vanhoista talonpoikaisrakennuksista kunnostettu kokonaisuus, jossa Luvian historiaan pääsee tutustumaan entisaikojen asuinrakennuksen, kotiseutu-, maatalous- ja merenkulkuesineistön sekä näytillä olevien kalastus- ja työvälineiden kautta. 

  – Luviapäivänä 14.6.2015 kotiseutumuseossa otetaan käyttöön uusi rakennus, jonka yhteydessä on Luvian kouluhistoriaa esittelevä näyttelytila. Uutta on myös vanhoista valokuvista koostuva Luvian kylänraitilta -näyttely, kertoo Luvian kunnan vapaa-aikasihteeri Maija Penttilä.

Virkistystä merellä ja maissa

  Luvialla on kilometrikaupalla merkittyjä pyöräilyreittejä, jotka sopivat koko perheen ulkoiluun. Reittien varrelta löytyy kauniiden maalaismaisemien lisäksi laavuja, uimarantoja ja kulttuurikohteita. Polkupyöriä saa lainaksi Laitakarin venesatamasta, joka sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Luvian keskustasta.


Laitakari.
  Laitakarissa kannattaa vierailla, vaikka vesille ei mieli tekisikään. Vierasvenesataman lisäksi Laitakarissa on kahvila, ravintola, kesäterassi, iso laiturialue ja sauna, joten se soveltuu mainiosti rattoisan kesäpäivän viettoon. Laitakarissa järjestetään jokaisena kesälauantaina perinteiset lavatanssit, joita säestävät nimekkäät esiintyjät.

Retkeilemään Säpin saarelle

  Laitakarista järjestetään yleisöristeilyjä Säpin majakkasaareen, mikä on oiva tapa tutustua lumoavaan Selkämeren kansallispuistoon. Vain noin viiden kilometrin päässä mantereelta sijaitsevan 150 hehtaarin kokoisen saaren tunnetuin nähtävyys on 28-metrinen majakka. 


Kesäisin Spissä on ylämaan karjaa kesätöissä aidatulla alueella, jossa retkeilijät voivat liikkua vapaasti.
 Erinomaisena lintubongauskohteena tunnetussa Säpissä voi nähdä luonnonvaraisena harvinaisia, kippurasarvisia mufloni-lampaita. Kesäisin saaressa asustelee myös ylämaan karjaa. Saaren ainutlaatuinen luonto, grillikatokset ja nuotiopaikat tekevät Säpistä erinomaisen retkeilysaaren.

Luvian ihana kaljaasi

  Laitakaria kotisatamanaan pitävä kaljaasi Ihana rakennettiin talkootyönä niin kuntalaisten kuin matkailijoidenkin iloksi. Luvian saaristossa purjehtivalla Ihanalla matkustajat pääsevät osallistumaan purjeiden nostoon ja laskuun sekä kokemaan, miltä aluksen ohjaaminen tuntuu. Ihanan purjeet nousevat ja moottorit sammuvat aina vesille lähtiessä.  Erilaisia yleisöristeilyjä järjestetään aina päiväkahvipurjehduksista neljän tunnin mittaisiin saaristolaispurjehduksiin, joihin sisältyy merellisiä herkkuja notkuva noutopöytä. Ihanaa voi vuokrata myös ryhmien käyttöön. Pidempikin purjehdus on mahdollinen, sillä Ihana tarjoaa petipaikat noin 20 yöpyjälle. 

  Risteilyjen välissä kaljaasi Ihana lepää Laitakarin laiturissa. 

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »