Nro 2-2015
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Satakunta, Harjavalta, Emil Cedercreutzin museo, näyttely

Satakunta hyvää kohdetta


Kuvat: Harjavallan kaupunki

Emil Cedercreutzin museo 
– Satakunnan satulinna 

Vuonna 1914 vapaaherra ja taiteilija Emil Cedercreutz rakennutti taiteilijakotinsa Satakunnan sydämeen, Harjavaltaan. Kauniilla Kokemäenjoen rantatörmällä sijaitseva Harjula toimii nykyään Cedercreutzin elämäntyötä esittelevänä museona, jossa yhdistyvät taide sekä kulttuurihistoria.


  Cedercreutz tunnetaan parhaiten hevosaiheisista veistoksistaan, mutta kuvanveisto oli vain yksi miehen monista erityistaidoista. Hänet muistetaan myös siluettitaiteilijana, kirjailijana sekä kansatieteellisen kokoelman keräilijänä.

Perusnäyttelyt taiteilijan omista kokoelmista

  Taiteilijakoti Harjulan omaperäinen rakennuskokonaisuus on nähtävyys jo itsessään, sillä Cedercreutzin suunnittelemassa kodissa on hyödynnetty vanhoista maalaisrakennuksista purettuja osia. 


Emil Cedercreutzin museon veistossali. 
  Työn jälkeen -näyttely esittelee taiteilijan omaa veistostuotantoa. Emil Cedercreutzin taidekokoelma muodostuu Cedercreutzin keräämästä, pääosin kotimaisesta maalaus- ja veistostaiteesta. Myös Cedercreutzin siluettitaiteelle on museon tiloissa oma näyttelynsä. 

  Maahengen Temppelissä esitellään entisajan maaseudun elämää ja työntekoa Cedercreutzin keräämien esineiden kautta.

Valokuvia ja vaihtuvia näyttelyitä

  Kesällä museon Satakunta-salissa on esillä Mustan paperin maailma – suomalaista siluettitaidetta -näyttely, jossa nähtävillä on muun muassa Cedercreutzin ja siluettitaiteilija Eero Mannisen luomuksia. Näyttely esittelee siluettitaiteen syntyä ja historiaa sekä taiteen että kulttuurihistorian näkökulmasta. Näyttely on avoinna 19.5.–27.9.2015.

  27.10. museossa avautuu Koko pitäjä rakennettiin sit uudestas -valokuvanäyttely, jossa tutustutaan Harjavallan teollistuvan maalaispitäjän elämään 1950-luvulla. Näyttely on kolmas kotiseutuyhdistys Harjulan Kilta ry:n muistelupiirin tuottama valokuvanäyttely. Nähtävillä on sekä yksityisalbumeista koottuja että kuva-arkistoista lainattuja valokuvia. Näyttely on avoinna 21.2.2016 asti. 

  Talvikaudella museon Ilmari-salissa esillä on myös Juhlaa ja vähän arkeakin -näyttely, joka esittelee ilta- ja päiväjuhlapukeutumista asusteineen 1940-luvulta 1970-luvulle asti. Vaatteet ja asusteet ovat peräisin yksityisestä kokoelmasta.

  Emil Cedercreutzin museo toimii myös tapahtumapaikkana erilaisille kulttuuri- ja historia-aiheisille luennoille, työpajoille, työnäytöksille ja muille tapahtumille, joita järjestetään museossa ympäri vuoden.
Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »