Nro 2-2015
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Satakunta, Rauma, Vanha Rauma, Sammallahdenmäki, Selkämeren kansallispuisto, Kuuskajaskari, Kylmäpihlaja, Pitsiviikko

Satakunta hyvää kohdetta


Rauman kauppatori. Kuvat: Rauman matkailutoimisto

Ol niingon gotonas – tervtulo Raumall merem barttall!

Rauma tunnetaan parhaiten pitsistä, jääkiekosta, kesätapahtumista ja saaristosta. Rauma on myös ainoa kahden maailmanperintökohteen kaupunki Suomessa. Raumalta löytyy Suomen kapein katu ja ihan oma kieli, rauman giäl, jota ”paohata toril pystökaffe äärel”.


  800 asukkaan puutalokeskusta Vanha Rauma on kaupungin sykkivä sydän, jonka viehätys piilee mukulakivikatujen varsilla sijaitsevissa pikkuputiikeissa, taiteilijoiden ateljeissa ja museokohteissa. Paras tapa tutustua Vanhaan Raumaan on kiireetön kävely, joko omatoimisesti tai oppaan johdolla. Opastettuja kierroksia järjestetään paitsi ryhmille, heinäkuussa myös yksittäisille kävijöille. 

  Rauman Vanha Raatihuone ei suinkaan ole kauppatorin ainoa maamerkki.


Pystökaffe.
  – ”Pystökaffe” on perinteinen raumalainen tapa nauttia kupillinen kahvia seisten. Varmin tapa kuulla rauman giält on seurata toriparlamentin kokoontumista pystökaffen merkeissä, kertoo Rauman kaupungin matkailuneuvoja Jenna Ylipuranen.

  Vanhassa Raumassa sijaitsee myös Rauman taidemuseo, jonka kesän päänäyttely on kuvataiteilija Eila Minkkisen teoksia esittelevä Osaatteko valssata neiti Minkkinen? Suurta huomiota saanut retrospektiivinen näyttely on avoinna 13.6.–13.9.2015.

Historian havinaa Sammallahdenmäellä

  Pronssikauden peruja oleva Sammallahdenmäki valittiin UNESCO:n maailmanperintöluetteloon Suomen ensimmäisenä arkeologisena kohteena vuonna 1999. Sammallahdenmäen muinaisiin hautaröykkiöihin ja hiidenkiukaisiin kannattaa tutustua oppaan kanssa. 

  – Sammallahdenmäen historia on arvoituksellinen, sillä siellä on yhä tutkimattomia alueita. Sammallahdenmäellä matkailijoita kiehtoo myös hiljaisuus ja kohdetta ympäröivä kuvankaunis, kallioinen luonto, Ylipuranen toteaa.


Sammallahdenmäki.
  Sammallahdenmäki sijaitsee noin 20 kilometriä Rauman keskustasta. Alueella on opaspäivystys arkisin heinäkuun ajan.

Saaristossa lepää sielu ja mieli

  Rauman saaristo on osa Selkämeren kansallispuistoa, ja kesäisen saaristoretken voi toteuttaa monin eri tavoin. Reittialukset liikennöivät kesäkauden aikana päivittäin Kuuskajaskarin loma- ja linnakesaarelle sekä Kylmäpihlajan majakalle, joihin voi lähteä joko päiväksi tai yön yli kestävälle retkelle. 


Kylmäpihlajan majakka.
  Koko perheelle soveltuvia luonto- ja retkeilyreittejä löytyy myös Reksaaren, Nurmeksen ja Aikonmaan saarilta. Saariin voi tutustua omatoimisesti vaikkapa melontaretkellä tai venetaksipalveluja hyödyntäen. 

Kulttuuria, urheilua ja Lystimbitto vähäll rahall

  Rauman kesä tarjoaa tekemistä ja näkemistä koko perheelle konserttien, markkinoiden, urheilutapahtumien ja useiden eri kesäteattereiden myötä. Lyhyiden välimatkojen ansiosta liikkuminen on helppoa, ja pysäköinti on ilmaista kaikkialla kaupungissa.

  Kesätapahtumista tunnetuin on heinäkuun lopulla järjestettävä Pitsiviikko. Vaikka kädentaidot ovatkin tärkeä osa tapahtumaa, on Pitsiviikko muutakin kuin vain pitsiä. Kansainvälisten suurmarkkinoiden ja ilmaiskonserttien lisäksi Pitsiviikolla on mahdollisuus kurkistaa Vanhan Rauman sisäpihoihin, sillä pihakirppistapahtuman myötä monet vanhankaupungin pihaporteista ovat kaikelle kansalle avoinna. Pitsiviikkoa vietetään 18.–26.7.2015.

  Elokuun alku on kulttuurin ja urheilun ystäville yhtä juhlaa. Kamarimusiikkifestivaali Rauman Festivo järjestetään 4.–8.8., ja 30-vuotista taivaltaan juhlistava Rauma Blues soi kaupungin keskustassa 7.–8.8.2015. Musiikkijuhlien ohessa elokuussa jännitetään 7.8. pelattavaa jääkiekon Pitsiturnausta sekä purjehduksen 2.4mR-luokan MM-kisoja, jotka käydään Raumalla 8.–15.8.2015.

  Lystimbitto vähäll rahall -passi on lapsiperheille suunnattu kokonaisuus, joka kokoaa yhteen mielenkiintoiset kohteet suoden passin haltijalle etuja ja alennuksia. Passeja voi tiedustella Rauman kaupungin matkailuneuvonnasta. 

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »