Nro 2-2015
Luokittelu: Uusimaa ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Kuninkaantie, Kirkkonummi, Pokrovan luostariyhteisö, Hvitträsk, Långvik, Majvik, Maatilapuoti, Peuramaa Ski, Porkkalan merikylä, Meikon erämaajärvi, Nuuksio, Rehndahl


Kirkkonummen merellisyys korostuu kesäisin. Kuva: Visit Espoo


Kiehtova Kirkkonummi

Merellinen Kirkkonummi tarjoaa idyllisiä maalaismaisemia, mielenkiintoista nähtävää ja monipuolisia harrastusmahdollisuuksia.


  Kirkkonummen kunta sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä, Espoon naapurissa. Matkaa Helsingin keskustasta on vain kolmisenkymmentä kilometriä, ja matkan taittuu helposti myös julkisilla kulkuneuvoilla. 

  Kirkkonummen ja lähiseutujen historian merkittävä vaihe oli Porkkalan alueen vuokrausaika. Jatkosodan jälkeisinä vuosina 1944–56 esimerkiksi Kirkkonummen keskiaikaisen kirkon alue kuului Neuvostoliitolle, ja neuvostoliittolaiset käyttivät kirkkoa mm. upseerikerhona ja varastona. Porkkalan alueen palauttamisen jälkeen kirkkoa on kunnostettu useampaan otteeseen. 

  Kirkkoarkkitehtuuriltaan kiinnostavia tutustumiskohteita ovat myös Upinniemeen vuonna 1965 valmistunut Merikappeli sekä vuodelta 1823 peräisin oleva Haapajärven puukirkko.

  Mielenkiintoinen kohde on myös Jorvaksessa sijaitseva Pokrovan luostariyhteisö, jonka ortodoksikirkko vihittiin käyttöön vuonna 2001. Veljesyhteisön tekee tutuksi ortodoksista miesluostariperinnettä Suomessa järjestämällä avoimia luentotilaisuuksia ja teemapäiviä sekä ottamalla vastaan vierailijaryhmiä. Kirkkoon ja puutarhaan tutustumisen lisäksi vierailu voi sisältää myös ruokailun tai kahvituksen. 

Ainutlaatuinen Hvitträsk

  Yksi Kirkkonummen tunnetuimmista nähtävyyksistä on arkkitehtiateljeekoti Hvitträsk, jonka rakennuttivat arkkitehdit Herman Gesellius, Armas Lindgren ja Eliel Saarinen vuosina 1901–1903. Kukin heistä rakensi oman kansallisromanttisen tyylisen talonsa luonnonkivestä ja hirrestä ottaen taitavasti huomioon kallioisen tontin korkeuserot. 

  Päärakennus on Eliel Saarisen käsialaa, ja Lindgren piirsi siihen omalle perheelleen pohjoisen siiven. Asuntoja yhdisti kolmen arkkitehdin yhteinen ateljee, jossa on laadittu muun muassa Helsingin rautatieaseman ja kansallismuseon piirustukset. Herman Gesellius rakennutti Lilla Villan -talonsa pihamaan toiselle puolelle. 

  Museoviraston hallinnassa vuodesta 2000 lähtien ollut Hvitträsk on suomalaisen art nouveaun keskeinen kokonaistaideteos. Päärakennus toimii nykyään museona ja Pikku huvilassa on ravintola ja kahvila. Rakennuksia ympäröi 1990-luvun lopulla kunnostettu englantilaistyylinen puistopiha.


Espoon seurakuntyhtymä omistama Villa Hvittorp on rakennettu vuonna 1902 ja sekin on Hvitträskin arkkitehtien suunnittelema. Kuva: Visit Espoo 
Inspiroivia kokoustiloja

  Kirkkonummella on loistavat mahdollisuudet järjestää erilaisia kokouksia, sillä valinnanvaraa on täydenpalvelun kokous- ja kongressihotelli Långvikista merenrannalla sijaitseviin, tunnelmallisiin kelohirsihuviloihin.


Majvikin jugendlinna. Kuva: Visit Espoo
  Espoonlahden rannalla sijaitsevaan kokous- ja kongressihotelli Majvikin kokonaisuuteen kuuluu ylväs, 1900-luvun alussa rakennettu jugendlinna. Linnaa ympäröivässä puistossa on yhä jäljellä suuri osa ensimmäisen omistajan, professori A. E. af Forsellesin istuttamista harvinaisista puista, pensaista ja kasveista. 

Maalaismakuja ja luontoelämyksiä

  Kirkkonummen Eestinkylän kulttuurimaisemissa liikkuessa kannattaa poiketa Fräsarsin tilalla, jonka Maatilapuodissa on myynnissä laaja valikoima paikallisten tai muiden pientuottajien tuotteita, kuten jauhoja, hilloja, hunajaa, mehuja, juustoja, makkaraa, kalaa ja lihaa sekä käsitöitä. Tilalla on oma leipomo, jonka herkullisista leivistä ja leivonnaisista voi nauttia joko kahvilassa tai kesäterassilla upeiden maalaismaisemien ympäröimänä.  

  Kirkkonummella on monipuoliset harrastusmahdollisuudet ympäri vuoden. Peuramaa Ski on yksi pääkaupunkiseudun suosituimmista laskettelukeskuksista, ja se on erityisen suosittu lapsiperheiden keskuudessa. Pian lumien kadottua saapuvat golffarit kärryineen Kirkkonummen eri golfkentille.


Porkkalan merikylä. Kuva: Visit Espoo
  Kesällä korostuu Kirkkonummen merellisyys. Keidashetkiä merellä liikkuville tarjoaa suojaisa Porkkalan merikylä 30-paikkaisine vierassatamineen, kauppoineen, kahviloineen, kesäravintoloineen ja polttoaineenmyyntipisteineen. 

  Luontoharrastajia Kirkkonummella kiehtovat retkeilyreitit, joita on niin Meikon erämaajärven luonnonsuojelualueella, Nuuksion kansallispuistossa kuin Porkkalan saaristomaisemissa. 


Falabellat kevätlaitumella. Kuva: Visit Espoo
  Kirkkonummi on Suomen toiseksi suurin hevospitäjä, heti Ypäjän jälkeen. Täällä onkin hevosharrastajille valittavana useita tasokkaita talleja. Rehndahlissa voi ratsastuksen lisäksi rapsutella myös kotieläinpihan muita asukkeja. 

Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »