Nro 2-2015
Luokittelu: Uusimaa ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Kuninkaantie, Lohja, Lohjansaari, Paavolan tammi, Lohjanjärvi, Paikkarin torppa, Hyrsylänmutka


Lohjan Omenatyttö Liessaaren sillalla. Kuva: Hans Koistinen


Iso Omena kutsuu!

Lohja on Manner-Suomen suurin omenantuottaja. Kaupunki on myös hedelmällinen matkailukohde, joka takaa iloa niin puutarhaihmisille, luonnon ja kulttuurin ystäville kuin herkuttelijoillekin – juhlivaa Kalevalaa unohtamatta!


  Valtatie 1:n ja Helsingin ja Turun välisen E18-moottoritien varrella sijaitsevan Lohjan juuret juontavat syvälle keskiaikaan. Historiaa henkii myös Suomen kolmanneksi suurin keskiaikainen harmaakivikirkko, Pyhän Laurin kirkko, jonka vanhimmat osat ovat 1400-luvulta. 

Pergola omenatarhan sydämessä

  Neljän hehtaarin hedelmälajipuutarha, Fruticetum, Lohjanjärven rannalla on elämyksellinen kokemus kaikille puutarhaluonnon ystäville. Fruticetumissa on lähes 300 omenapuulajiketta sekä lisäksi kymmenittäin luumu-, kirsikka- ja päärynälajikkeita. Alueella voi ihastella myös marjapensaita sekä viini- ja sitruunaköynnöksiä.  

  – Puutarhaan kerätään kaikki Suomessa menestyvät monivuotiset, puuvartiset hedelmä- ja marjakasvilajit. Ryhmät pääsevät tutustumaan alueeseen ja lajikkeisiin sekä satunnaisesti maistelemaan satoakin, matkailupäällikkö Minna Ermala kertoo.

  Puutarhaan on istutettu myös edustavat kokoelmat pensasmustikoita, japaninruusukvitteniä, tyrniä, pihlajia ja marjasinikuusamia. Alueen keskelle on rakennettu pieni vesiallas ja sen viereen katettu pergola, jossa voidaan nauttia virvokkeita ja katsella Lohjanjärvelle avautuvaa näkymää.

Erikoisuuksia ja toritunnelmaa

  Matkailupäällikkö vinkkaa, että ryhmämatkalaiset voivat kätevästi yhdistää Fruticetum-käyntiin monia muita mielenkiintoisia kohteita. 


Martinpihan Tynnyriversas. Kuva: Martinpiha.
  – Lähellä on Alitalon omenaviinitila, jossa voi tutustua talon viineihin ja siidereihin sekä syödä hyvin. Ravintola- ja majoituspalveluita tarjoava Martinpiha on myös viehättävä käyntikohde. Erikoisuutena on aitoja, käytettyjä tammitynnyreitä ja niistä valmistettuja tuotteita tarjoava Tynnyriverstas. Antiikki- ja viherhuone Elegans puolestaan tarjoaa nimensä mukaisesti silmäniloa vanhojen tavaroiden ja kukkien ystäville. 

  Lohjansaaren Seuratalon pihamaalla pidettävä kesätori on sekin käymisen arvoinen. Kaupan on paikallisia herkkuja ja kulloisenkin sesongin antia: juureksia, kasviksia, marjoja, hunajaa, leivonnaisia ja käsitöitäkin. Lohjan ykköstuotetta, omenaa, on luonnollisesti tarjolla sen monissa muodoissaan.


Lohja on kahvilakaupunki. Kuva: Jussi Taipale
  Minna Ermala kehuu myös Lohjan korkeatasoista kahvilakulttuuria. Hänen kertomansa mukaan kahvilat saavat kehuja hyvästä palvelustaan ja herkullisista, lähialueiden raaka-aineita hyödyntävistä leivonnaisistaan. Konditoriatuotteet ovat omiaan myös kotiin viemisinä.
  
Paavolan salaperäinen tammi

Lohjansaaren vanhalta koululta lähtee opastettu luontoreitti, jonka kiinnostavin kohde on luonnonmuistomerkki Paavolan tammi.  Puuvanhus on noin 12 metriä korkea ja runsaasti haaroittunut. 


Runsaasti haaroittunut luonnonmuistomerkki Paavolan tammi. Kuva: Retkipaikka / Antti
  – Paavolan tammi on mahdollisesti Lohjan suurin puu. Se sijaitsee lähellä koulun pihapiiriä ja on helppo löytää, Minna Ermala kertoo.
Tammi on kansanperinteessä luovuuden ja viisauden lähde, siitä on haettu voimaa ja onpa sen varjossa uhrattukin. 

  – Paavolan tammen tarkkaa tarinaa ei tunneta, mutta jotakin hyvin salaperäistä, lähes taianomaista tunnelmaa tammivanhus ympärilleen luo, Ermala vakuuttaa. 

  Lohjanjärven rannoilla on myös muutama suojeltu Suomen oloissa ainutlaatuinen jalavalehto, joissa kasvaa runsaasti sekä kynäjalavia että vuorijalavia. Lohjalla lienee myös Suomen tunnetuin luola, Torholan kalkkikiviluola.

Kartat avaavat Lohjanjärven

  Etelä-Suomen suurin järvi, Lohjanjärvi, tarjoaa matkailijalle monia mahdollisuuksia kaikkina vuodenaikoina. Järvestä on julkaistu kolme erilaista karttaa helpottamaan matkailijoiden liikkumista. 

  Vesiretkeilykartalle on merkitty muun muassa venereitit sekä veneilijöille ja ulkoilijoille hyödylliset palvelut rannoilla ja saarissa. Mukana on muun muassa uimarantoja, venesatamia, kahviloita ja ravintoloita.

  Melontakartasta voi etsiä sopivia kohteita, kuten vesillelasku- ja rantautumispaikkoja, teltta- ja tulentekopaikkoja ja nähtävyyksiä. Sähköiseltä veneilykartalta puolestaan on helppo tutkia syvyyskäyrät, rantautumispaikat, uimarannat sekä muut veneilijää kiinnostavat kohteet. 

Sammatti juhlii Kalevalaa

  Lohja on tunnettu myös rikkaasta kulttuurielämästään ja tapahtumistaan. Oma teatteri ja kaupunginorkesteri sekä lukuisat taidenäyttelyt tarjoavat vaihtoehtoja kulttuurinnälkäisille. Mielenkiintoisia, omaperäisiä konserttipaikkoja on laajalla, muun muassa Juhlatalo Kokki, Kässän talo ja Laurentiussali

  Lohjan Sammatti on tänä vuonna erityisesti suurennuslasin alla. Kalevalan juhlavuoden kunniaksi voi vaikka piipahtaa Suomen kansalliseepoksen kokoajan, Elias Lönnrotin, synnyinseudulla. Suurmiehen lapsuuskoti Paikkarin torppa sijaitsee Valkjärven rantatöyräällä. Näytteillä on muun muassa Lönnrotin perheelle kuuluneita esineitä. 

  Lohjan tunnettu matkailukohde Nummi-Pusulan puolella on Hyrsylänmutka, jossa Aira Samulin ottaa vieraita vastaan. Agraariajasta kertovat ainutlaatuinen Meijerimuseo sekä Kovelan traktorimuseo ja myllykulttuuria vaaliva Myllyniemen Matkailutila.

Tekstin kirjoittiMaiju Junko


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »