Nro 2-2015
Luokittelu: Uusimaa ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Teatterit, orkesterit ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Kuninkaantie, Raasepori, Mustion Linna, Magnus Linder, ravintola Linnankrouvi, Niko Tuominen, Mustion Linnan Kesäteatteri


Mustion Linna on yksi maamme arvokkaimmista kartanoista. Kuvat: Mustion Linna.


Historian siipien havinaa 
Mustion Linnassa

Suomen ensimmäinen rautaruukki perustettiin Kuninkaantien varrelle Kustaa Vaasan toimesta vuonna 1561. Vuosien 1783–1792 aikana Raaseporissa sijaitsevan ruukkikylän kylkeen nousi uljas Mustion Linna, joka on yhä tänä päivänä yksi maamme arvokkaimmista kartanoista. 30 vuotta sitten Magnus Linder osti Mustion Linnan puistoineen takaisin sukunsa omistukseen ja kartanokokonaisuus kunnostettiin nykyiseen loistoonsa.


  Kartanoalueen päärakennus toimii nykyisin museona. Opastetulla kierroksella tutustutaan Linderin sukuhistoriaan, kartanon arkkitehtuuriin, taiteeseen sekä kustavilaiseen sisustukseen.

  – Kertoman mukaan Mustion Linnassa ovat vierailleet keisarit Aleksanteri I ja Aleksanteri II sekä kuningas Kustaa III, jonka raskaat askeleet voi yhä kuulla kartanon käytävillä, kertoo Mustion Linnan pitkäaikainen opas Kerstin Ilander.

  – Päärakennus seinämaalauksineen, valeovineen, upeine kaakeliuuneineen ja parkettilattioineen on oikea kustavilainen helmi, Ilander kuvailee.

   Hotellihuoneille tilat tarjoaa viisi historiallista rakennusta: Edefelt, Paanutalo, Isotupa, Pikkutupa sekä upea, kaksikerroksinen sviitti Merlinin Torni. Miljöön ainutlaatuiseksi tekee suuri englantilaistyylinen puisto, jota halkoo Mustionjoki. Puisto on nähtävyys jo itsessään, sillä sen eksoottiset puut, lummepolku sekä kauniit sillat, huvimajat ja patsaat ovat valloittava näky.


Mustion Linnan puistoa.
  Puistomaisemien keskeltä pilkottaa Mustion Linnan Kesäteatterin katettu katsomo. Teatteriesitysten ulkopuolella estradia hyödynnetään erilaisten juhlien ja tapahtumien järjestämiseen. Tulevana kesänä lavalla nähdään muun muassa perinnesoittokunnan Sinivalkoisia säveliä -konsertti.

Matka makujen maailmaan

  30. toimintavuotensa kunniaksi Mustion Linnassa on tapahtumantäyteinen vuosi. Teemaillallisten, puistokonserttien ja lastentapahtumien lisäksi Mustion Linnassa vietetään tulevana kesänä ja syksynä uuden perunan viikkoa, rapujuhlia ja jopa Oktoberfestiä, jonne nautittavaksi saadaan Mustion uuden olutpanimon Svartå Bryggerin tuotteita. Juhlavuoden aikana Mustion Linnan kävijöille järjestetään myös monenlaisia kilpailuja ja arvontoja.


Huipputason ravintola Linnankrouvi.
  Jokaisella linnalla on aarteensa. Yksi Mustion Linnan kirkkaimmista jalokivistä on vanhassa vaunuvajassa sijaitseva ravintola Linnankrouvi, jonka keittiömestarina toimii Niko Tuominen. Huipputasoisen ravintolan arvot korostuvat lähi- ja luomuruoassa sekä toiminnan ekologisuudessa. Ravintolaelämyksen kruunaa tunnelmallinen ympäristö ja erinomainen palvelu. White Guide Nordics on valinnut ravintola Linnankrouvin vuoden 2015 parhaiden pohjoismaisten ravintoloiden joukkoon. Vuonna 2012 Linnankrouvi sijoittui toiseksi Makujen Suomi -kilpailussa. 

Tilat palavereista prinsessahäihin

  Mustion Linna on monen häitään suunnittelevan parin valinta, eikä ihme, sillä Mustion kirkko sijaitsee aivan kartanon vieressä ja lumoava puisto luo upeat puitteet tärkeälle päivälle.

  – Kartanoon on helppo ihastua, sillä vierailu Mustion Linnan alueella on kuin matka toiseen maahan, toteaa myyntipäällikkö Taina Sillander.

  Entinen hevostalli toimii tänä päivänä 60 hengen kokous- ja ryhmätyötilana, ja se on mitä varmimmin Suomen ainoa uusgoottilainen kokoustila. Ruukkiajalla viljamakasiinina toimineesta rantarakennuksesta löytyy lisäksi noin 25 hengelle sopivat kokoustilat. 
Entisessä kasvihuoneessa on kaksi saunaa sekä talvipuutarha, joka on omiaan noin 30 hengen illanviettoon. Rantasaunan löylyistä voi pulahtaa Mustionjoen virkistävään veteen, joka virtaa jäätymättä läpi talven.

  Erilaisia aktiviteetteja toteutetaan yhteistyössä alueen muiden toimijoiden kanssa. Suurta suosiota ovat herättäneet muun muassa kokkaus- ja viinikurssit, Amazing Race -kisat, murhamysteeri-illalliset, kasinoillat ja onpa puistossa luotu upeita jääveistoksiakin.

  – Vain mielikuvitus on rajana ohjelman järjestämisessä, eikä yksikään toive ole jäänyt toteuttamatta, naurahtaa Sillander. 

Kokit sopassa sukkia myöden

  Vuonna 2005 toimintansa aloittanut Mustion Linnan Kesäteatteri naurattaa kesä- ja heinäkuussa mahtavan maukkaalla Kokkisoppa-esityksellään. Mitä keinoja julkkiskokki keksiikään liemensä kirkastamiseksi, kun turhan moni on upottamassa lusikkaansa samaan soppaan? 


Sari Puumalainen, Risto Kaskilahti ja Susanna Laine loistavat Mustion Linnan Kesäteatterin tähtinä.
Makeaa mahan täydeltä tarjoilevat Suomen farssinäyttelijöiden huiput Risto Kaskilahti, Sari Puumalainen, Sixten Lundberg, Susanna Laine, Anu Palevaara ja Petrus Kähkönen. Ohjaajan kengissä tepastelee Mustion Linnan Kesäteatteria yhdessä vaimonsa Jarna Jalava-Keskisen kanssa pyörittävä Jouko Keskinen.

  Ainutlaatuisen miljöön keskellä toimivassa kesäteatterissa vietetään ensi-iltaa 23.6.2015 ja esitykset jatkuvat 18.7. asti. Teatteriin mahtuu kerralla 420 katsojaa, ja sen katettu, nouseva katsomo takaa hyvän näkyvyyden ja kuuluvuuden jokaiselta paikalta.

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »