Nro 1-2015
Luokittelu: Lappi ;  Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Pohjanmaa ;  Keski-Suomi ;  Savo ;  Pohjois-Karjala ;  Kymenlaakso, Etelä-Karjala ;  Pirkanmaa, Häme ;  Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Uusimaa ;  Ahvenanmaa ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Museokortti, Museoliitto


Toukokuussa 2015 lanseerattava Museokortti muistuttaa luottokorttia, ja se on voimassa vuoden ostopäivästä. Kuva: Suomen museoliitto

Mennään museoon!

Moneen muuhun maahan verrattuna suomalaiset vierailevat museoissa harvakseltaan. Toukokuussa 2015 Suomessa ensimmäistä kertaa käyttöön otettavan valtakunnallisen Museokortin tarkoitus on madaltaa museovierailun kynnystä.


  Museovierailut ovat usein osa matka- tai retkiohjelmaa. Ne suunnitellaan etukäteen, eikä museoihin juurikaan poiketa ohimennen, vaikka mielenkiintoinen museo sattuisikin yllättäen matkan varrelle. Pikavisiitti ei kiinnosta senkään vuoksi, että suurin osa museoista on pääsymaksullisia, joten raha tuntuisi menevän pikavierailussa hukkaan. Niinpä vierailu siirretään mieluummin hamaan tulevaisuuteen, jolloin se saattaa jäädä kokonaan tekemättä. Myös oman paikkakunnan tai lähiseudun museoihin tulee harvemmin poikettua.

  Museokortin kanssa on helppo piipahtaa museoon vaikka vain hetkeksi. Kortti on henkilökohtainen pääsylippu, jolla voi vierailla järjestelmässä mukana olevissa museoissa niin monta kertaa kuin tahtoo.

  – Museokortti kannustaa ex tempore -museovierailuihin, sillä kortti valmiina taskussa on helppo poiketa ovesta sisään, toteaa Museoliiton pääsihteeri Kimmo Levä.

Museoita laidasta laitaan

  Museokorttijärjestelmää on valmisteltu jo vuodesta 2012 lähtien. Vuoden 2015 alussa mukaan on ilmoittautunut jo 165 museota, ja määrän odotetaan nousevan edelleen. Ajantasaisen tiedon Museokortin piirissä olevista museoista löytää www.museot.fi-sivustolta rastittamalla Etsi museo -sivulla kohdan Museokortti. Haun voi rajata käsittämään myös ainoastaan tiettyä aluetta.

  Kortti tulee käyttöön muun muassa Helsingissä Suomen kansallismuseossa ja Kansallisgallerian museoissa, Serlachius-museoissa Mäntässä, Pohjois-Karjalan museossa Joensuussa sekä Kuopion, Tampereen, Hämeenlinnan, Hyvinkään ja Rauman museoissa. Eteläisin Museokortti-museo on Hangossa ja pohjoisin Inarin Saamelaismuseo Siida.

  Tässä lehdessä esitellyistä museoista kortti tulee käyttöön Turun museokeskuksen kohteissa, Forum Marinumissa, Käsityömuseo Miilassa, Salon elektroniikkamuseossa ja Salon taidemuseo VeturitallissaArktikumin Lapin maakuntamuseossa, Oulun Museo- ja tiedekeskuksesta Oulun taidemuseossa, Pohjois-Pohjanmaan museossa ja Turkansaaren ulkomuseossa, Tampereen museokeskus Vapriikissa, Forssan museossa sekä Helsingissä Ateneumissa, Observatoriossa ja Teatterimuseossa.

  Toukokuusta 2015 alkaen 54 euroa maksavan kortin voi ostaa mistä tahansa järjestelmään liittyneestä museosta tai Museoliiton verkkokaupasta. Oston jälkeen Museoliitto toimittaa asiakkaalle nimellä varustetun henkilökohtaisen Museokortin. Luottokorttia muistuttava Museokortti on voimassa vuoden ostopäivästä, ja sen voi ladata uudelleen joko verkkokauppojen kautta tai museon lipputiskillä. Jatkossa on tarkoitus ottaa käyttöön myös älypuhelimella toimiva sovellus.

www.museot.fiTekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »