Nro 1-2015
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Oulu, Museo- ja tiedekeskus Luuppi, Tiedekeskus Tietomaa, Oulun taidemuseo, Pohjois-Pohjanmaan museo, Turkansaaren ulkomuseo, Kierikkikeskus


Tiedekeskus Tietomaan MOB - Mies yli laidan -näyttelyssä pääsee mm. muovaamaan maata ja merja. Kuvat: Museo- ja tiedekeskus Luuppi

Oivalluksia Oulussa

Oulun Museo- ja tiedekeskus Luuppi tarjoaa mielenkiintoisen kattauksen tiedettä, taidetta ja paikallishistoriaa kivikaudesta nykypäivään.


  Talviaikaan Luupin toiminnat keskittyvät Oulun keskustan kupeessa sijaitseviin Tiedekeskus Tietomaahan, Oulun taidemuseoon ja Pohjois-Pohjanmaan museoon. Toukokuusta lähtien lisää nähtävää tarjoaa Turkansaaren ulkomuseo. Tänä kesänä 90 vuotta täyttävä ulkomuseo sijaitsee kahdella Oulujoen saarella, noin 14 km Oulun keskustasta. Turkansaaren perinteiset kesätapahtumat, kuten juhannus, perinneviikko ja syysmarkkinat, ovat hyvin suosittuja. Turkansaaren vanhassa pienessä kirkossa on aina kesäsunnuntaisin jumalanpalvelus. 

 
Turkansaaren ulkomuseo.
  Yli-Iissä sijaitseva Kierikkikeskus kertoo kivikauden elämästä. Se on avoinna yleisölle toukokuun alusta myöhäiseen syksyyn, mutta tilauksesta keskus hotelleineen ja ravintoloineen palvelee ympäri vuoden.

Paikallishistoriaa ja juhlavuosia

  Pohjois-Pohjanmaan museo sijaitsee Oulun Hupisaarilla, Ainolan puistossa. Museon kolmeen kerrokseen sijoittuva perusnäyttely esittelee Pohjois-Pohjanmaan ja Oulun kaupungin historiaa. Lisäksi pohjakerroksessa on lapsille suunnattu Koiramäki-osasto, jossa voi ihastella taidokkaasti rakennettuja kohtauksia Mauri Kunnaksen kirjoista. 


Pohjois-Pohjanmaan museo Ainolan puistossa. 
  Pohjakerroksen vaihtuvien näyttelyjen tiloissa on helmikuusta toukokuuhun nähtävänä Kalervo Jussinniemen lähes 200 kappaleen Arabian kastikeastioiden kokoelma. Kesän ajan esillä on näyttely Sara Wacklinin jäljillä, joka juhlistaa 225 vuotta sitten syntyneen oululaisen kirjailijan ja vaikuttajan nimikkovuotta. Kesä-heinäkuussa on nähtävänä myös Varuskuntakaupunki Oulu -pienoisnäyttely. Sitä seuraava pienoisnäyttely kertoo puolestaan 90-vuotisjuhlavuotta viettävän Turkansaaren ulkomuseon vaiheista 1920-luvulta lähtien.

Taidetta tilkuistakin

  Lähes sata vuotiaassa teollisuusmiljöössä sijaitsevan Oulun taidemuseon näyttelyihin liittyy yleisöopastuksia, jotka sisältyvät pääsymaksun hintaan. Ryhmille opastus järjestyy tilauksesta.

  – Taidemuseon alkuvuonna avautuvassa näyttelyssä taidemuseon entiset johtajat ovat valinneet lukuisten hankintojen joukosta mieleen jääneitä ja innoittavia teoslöytöjä, kertoo Luupin tiedottaja Marjatta Savolainen. Hyvät mielessä – taidemuseon johtajien kokoelmakimara on esillä elokuun loppuun asti.

  Mielenkiintoisessa kesänäyttelyssä Quilt Visions – Amerikkalaista nykytilkkutaidetta on esillä tilkkutaidetta Yhdysvalloista, jossa tilkkutaide, quilt art, on erittäin arvostettua ja korkeatasoista sekä aiheiltaan ja tekniikoiltaan monipuolista. Yksi näyttelyn kahdeksasta taiteilijasta on Joe Cunningham – mies, joka on tehnyt ammattimaisesti tilkkutaidetta vuodesta 1979 lähtien.

Tietomaassa lähdetään merelle

  Tiedekeskus Tietomaan näyttelyissä on yli 150 elämyksellistä kohdetta. Yksi näyttelykokonaisuuksista on lokakuussa avautunut MOB – Mies yli laidan, joka tarkastelee meren ja ihmisen vuorovaikutusta. Monipuolinen näyttely tutustuttaa mereen ja vesistöihin, merenkäynnin historiaan ja nykyisyyteen sekä aiheeseen liittyviin tieteellisiin ilmiöihin. Näyttely aktivoi myös tekemään itse. 


Tietomaan venesimulaattori.
  – Venesimulaattorilla voi lähteä vaikkapa tutustumaan saaristoon. Käsistään kätevä voi rakentaa pienen purjeveneen ja testata luovimistaitojaan ystäviensä kanssa, kertoo Savolainen.

  Tietomaan digitaalisessa 3D-jättielokuvateatterissa tuntuu kuin voisi koskettaa valkokankaan tähtiä. Kevään esityksissä uivat hait, ja toukokuusta alkaen tutustutaan keisaripingviinien elämään.

www.oulunluuppi.fiTekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »