Nro 1-2015
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Teatterit, orkesterit ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Kuninkaantie, Salo, Perniö, Teijo, ruukkikylät, Kirjakkalan Ruukkikylä, Teijon Masuuni, Teijon kirkko, Mathildedalin Ruukkitehtaat, kesäteatteri, Hotelli Ruukin MajataloEristo Elo, Juha Bäckmand, Krista Gustafsson

Kuninkaantie


Mathildedalin valimo ja alpakat. Kuva: Mathildedalin Ruukkimatkailu Oy

Vetovoimaisen Teijon 
ruukit ja luonto lumoavat

Vanhat ruukkialueet ja -rakennukset on kunnostettu ja otettu elävään matkailukäyttöön Teijon ruukkikylissä Salossa. Kaunis luonto ja kansallispuisto lisäävät vetovoimaisuutta.


  Ruotsin rautamalmialueiden metsät alkoivat huveta 1600-luvun alkupuolella ja raudantuotantoa siirrettiin Suomeen. Perniössä energiaan tarvittavaa puuta oli yllin kyllin. Lisäksi sijainti rannikolla ja Kuninkaantien varrella vaikutti rautateollisuuden syntyyn. Meri takasi hyvät kulkuyhteydet ja merenpinnan yläpuolella sijainneet järvet tarjosivat vesivoiman ruukkien pyörittämiseen.

  Teijon alueen ruukeista Teijo ja Kirjakkala ovat syntyneet jo 1686, Mathildedalin ruukki puolestaan aloitti toimintansa 1800-luvun puolivälissä. Teijon alueen ruukkikylät valittiin vuoden kyläksi vuonna 2011. 

  Luontopolut vievät kulkijan kierrokselle harvinaisen kauniin luonnonsuojelualueen ympäri. Nähtävää riittää: tunnelmallisia lehtoja, vesiputouksia siltoineen ja kiviportaineen, jyrkkiä kalliorinteitä ja tietysti puhdasvetiset Hamarijärvi, Sahajärvi ja Matildanjärvi. Matkailijoilla on myös mahdollisuus tilata opastettu Kolmen ruukin kierros.

Kirjakkala henkii historiaa

  Kirjakkalan Ruukkikylä on Museoviraston suojelukohde. Suomen 11. vanhimmassa ruukissa elämyksiä riittää kaikkina vuodenaikoina.

  Kirjakkalan patruuna Risto Elo kertoo ryhmille mielellään ruukin tarinaa. Alueen historia elää myös rakennusten, kuten Patruunatalon ja Insinööritalon, nimissä. Patotalon juuret juontavat aina 1600-luvun lopulle, jolloin veden voimaa alettiin varastoida. 

 
Kirjakkalan Patruunatalo.
  – Kunnostetut rakennukset soveltuvat hyvin B&B-majoitukseen ja salit tilaisuuksien järjestämiseen. Viehättävät vanhat talot tarjoavat tunnelmallisia yöpymistiloja. Rannassa on lisäksi saunarakennus ja takkatupa, kertoo Risto Elo.

  Tunnelmallista ruukkimiljöötä reunustavat vanhat, suuret jalopuut, kuten tammet ja pähkinäpensaat. Luonto on kaunis kaikkina vuodenaikoina.

  – Kanoottiretkillä ja luontopoluilla pääsee ihailemaan kaunista maisemaa. Keväällä Hamarijärven lintujensuojelualueella näkee kevätmuuton ja soitimen, jossa pääosissa ovat kurjet, metsot ja jopa merikotkat. Monipuolinen latureitistö tarjoaa talvielämyksiä ja kallioilta aukeavat upeat maisemat, patruuna lupaa. Hän korostaa lähiruoan merkitystä.

  – Riistapöytämme on kruununjalokivemme: tilausravintola tarjoaa usein muun muassa hirveä ja peuraa. Myös kalaruoat, kuten savulohi, silakat ja ahvenet ovat suosittuja.

Teijon Masuuni sykkii taidetta

  Teijon Masuuni on taiteen ja kädentaitojen keskus ruukkikylän sydämessä.

  – Rokokootyylinen kartano, Suomen pienin kivikirkko ja Masuuni muodostavat historiallisen kolmiyhteyden. Katsottavaa ja koettavaa riittää, lupaa Juha Bäckmand Teijon Masuunista.

  Taidenäyttelyjen ja kahvilan yhteydessä on useita taide- ja käsityömyymälöitä sekä -pajoja. Putiikissa myydään lähialueen taiteilijoiden töitä: grafiikkaa, keramiikkaa, taidelasia, taidejulisteita ja -kortteja sekä käsitöitä. Bäckmand vinkkaa pysähtymään taidenäyttelyiden ja ostosten lomassa kahville nauttimaan paikallisia herkkuja. Uuteen Masuuniin on jätetty näkyviin historiaa aina 300 vuoden takaa. 

 
Teijon vanha masuuni on säilytetty nykyisen rakennuksen sisällä monumenttina.
  – Masuunin kiviseinän äärellä voi tehdä aikamatkan esi-isien työmaalle. Kuumuus ja savu toki ovat väistyneet, mutta kotimaisen teollisuuden syntysijoilla pystyy aistimaan menneen maailman hengen, Bäckmand maalailee. 

  Masuunivierailun lisäksi Bäckmand suosittelee tutustumaan alueen muihin rakennuksiin ja perimätietoon. Hän kertoo esimerkkinä Teijon kirkkoon liittyvän tarinan. 


Teijon kirkko.
  – Teijon ruukinpatruuna Robert Bremer ennusti tuhoavan vedenpaisumuksen. Kun näin ei tapahtunutkaan, mies rakennutti vuonna 1829 ruukinkirkon kiitokseksi ihmiskunnan säästämisestä.

Mathildedal – industrialismia ja romantiikkaa

  Mathildedalin Ruukkitehtailla maalaisromanttinen tyyli ja industrialismi yhdistyvät sulavasti. 1800-luvun ruukkimiljöö on elävä matkailukohde, joka kuuluu Museoviraston suojelukohteisiin.

  – Alkuperäinen henki on säilytetty ja industrialismi saa näkyä. Kohteen omintakeisuus ja laadukkaat palvelut tekevät matkailijoihin vaikutuksen, tietää Krista Gustafsson Mathildedalin Ruukkitehtailta.

  Rouheus antaa oman leimansa. Esimerkiksi ravintolan katossa on säilytetty alkuperäiset kiskot. Tunnelmapaloja alueella riittää. Krouvin terassilta aukeaa merinäköala, mummokahvilassa tuoksuvat pannukahvi ja itse tehdyt leivonnaiset.

  – Talon porkkanakakku on ehdoton ykkönen. Käytämme paljon lähituotteita ja rehti, runsas kotiruoka sekä aamiaisemme keräävät kiitosta.

  Oman talon tuotteista Krista suosittelee muun muassa Fudge Factoryn pehmeää toffeeta ja saaristolaisleipää. Hotelli Ruukin Majatalossa pääsee maistamaan luksusta sopivan rustiikissa ympäristössä. 

 
Hotelli Ruukin Majatalon viihtyisä huone.
  – Mukavuudesta ei tingitä: huoneissa on muun muassa Unikulman sängyt. Booking.com on rankannut hotellillemme neljä tähteä.

  Mukavaa seurattavaa antavat alueella laiduntavat alpakat. Krista vinkkaa, että Mathildedalissa toimii Pohjoismaiden ainoa alpakanlankakehräämö. Kiinnostava kohde on myös antiikkiliike Huldan puoti. Kesäteatterissa esitetään kesällä 2015 Unto Monosen elämästä kertova Satumaa-tangomusikaali.

www.visitteijo.fi
www.ruukkikyla.fi
www.teijonmasuuni.fi
www.mathildedal.fi

Tekstin kirjoittiMaiju Junko


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »